sobota, 1 października 2011

Kolorowe robaki w occie czyli przygotowania do zimy 2

Udało mi się w tym tygodniu kupić ładne, małe i piekielnie ostre papryczki chilli. W ramach przygotowywania zapasów zimowych wcześniej zalewałam paprykę chilli oliwą (TUTAJ), a teraz zamarynowałam ją w occie.
* MARYNOWANE PAPRYCZKI CHILLI *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, impreza
  • gatunek: dodatek, przetwory zimowe
  • mięso: nie
  • czas przygotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
  • papryczki chilli
Marynata (składniki na 1 litr):
  • ocet 500 ml.
  • woda 500 ml.
  • cukier 2 łyżeczki
  • sól 2 łyżeczki
  • kora cynamonu 1 laska
  • anyż gwiazdkowy 2 gwiazdki
  • imbir kawałek
  • gałka muszkatołowa 1 szt.
  • pieprz ziarnisty 20 ziaren
  • ziele angielskie 20 ziaren
  • liść laurowy 4 szt.
  • kolendra nasiona 1 łyżeczka
  • anyżek 1 łyżeczka
  • gorczyca czarna 1 łyżeczka
  • czarnuszka 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
  1. Korę cynamonu, gałkę muszkatołową i imbir przekroić na 4 części.
  2. Wszystkie przyprawy wsypać do garnka, zalać wodą i octem.
  3. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min.
  4. W tym czasie wyparzyć i wysuszyć papryczki chilli.
  5. Słoiki i nakrętki również wyparzyć i wysuszyć.
  6. Papryczki chilli włożyć w słoiki.
  7. Zalać papryczki gorącą marynatą, razem z przyprawami.
  8. Zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia ewentualnie pasteryzować w gotującej wodzie lub w piekarniku.
  9. Po około 2 tygodniach marynowane chilli są gotowe do jedzenia.
 * SMACZNEGO *
czyż nie wyglądają jak robaki? ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Nie upycham dużej ilości papryczek w jednym słoiku (maksymalnie ok. 50 g, 15 szt.), gdyż po otworzeniu słoika dość szybko trzeba wszystkie papryczki zużyć.
  2. Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

1 komentarz:

  1. bardzo korzenne te Twoje papryczki - ciekawe polaczenie! U nas pierwsze papryczki pojawily na wlasnorecznie wychodowanym krzaczku, poczekam wiec gdy bedzie ich z 10 i tez zamarynuje...

    OdpowiedzUsuń