Udało mi się w tym tygodniu kupić ładne, małe i piekielnie ostre papryczki chilli. W ramach przygotowywania zapasów zimowych wcześniej zalewałam paprykę chilli oliwą (TUTAJ), a teraz zamarynowałam ją w occie.
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, impreza
- gatunek: dodatek, przetwory zimowe
- mięso: nie
- czas przygotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
- papryczki chilli
- ocet 500 ml.
- woda 500 ml.
- cukier 2 łyżeczki
- sól 2 łyżeczki
- kora cynamonu 1 laska
- anyż gwiazdkowy 2 gwiazdki
- imbir kawałek
- gałka muszkatołowa 1 szt.
- pieprz ziarnisty 20 ziaren
- ziele angielskie 20 ziaren
- liść laurowy 4 szt.
- kolendra nasiona 1 łyżeczka
- anyżek 1 łyżeczka
- gorczyca czarna 1 łyżeczka
- czarnuszka 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
- Korę cynamonu, gałkę muszkatołową i imbir przekroić na 4 części.
- Wszystkie przyprawy wsypać do garnka, zalać wodą i octem.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min.
- W tym czasie wyparzyć i wysuszyć papryczki chilli.
- Słoiki i nakrętki również wyparzyć i wysuszyć.
- Papryczki chilli włożyć w słoiki.
- Zalać papryczki gorącą marynatą, razem z przyprawami.
- Zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia ewentualnie pasteryzować w gotującej wodzie lub w piekarniku.
- Po około 2 tygodniach marynowane chilli są gotowe do jedzenia.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Nie upycham dużej ilości papryczek w jednym słoiku (maksymalnie ok. 50 g, 15 szt.), gdyż po otworzeniu słoika dość szybko trzeba wszystkie papryczki zużyć.
- Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
bardzo korzenne te Twoje papryczki - ciekawe polaczenie! U nas pierwsze papryczki pojawily na wlasnorecznie wychodowanym krzaczku, poczekam wiec gdy bedzie ich z 10 i tez zamarynuje...
OdpowiedzUsuń