Lubię wymyślać przepisy na różne placuszki, które idealnie sprawdzają się jak zamiennik mięsnego kotleta w dni bezmięsne. W inne dni takie placuszki zastępują nam ziemniaki/kaszę/ryż do sosów mięsnych.
Prezentowałam już placuszki z ryżu i placuszki z soczewicy, a dzisiejszy przepis, wymyślony przeze mnie w tym tygodniu, dedykuję Agacie Adelajdzie z bloga Sprawy domowe i książka na półce ;)
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: placki
- mięso: nie
- ilość porcji: 3 - 4
- kalorie w całości: ok. 820 kcal (+ sos)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas gotowania kalafiora: 15 - 20 min.
- czas smażenia: 6 min.
SKŁADNIKI
- kalafior gotowany 0,5 główki (770 g)
- cebula 1 szt. (150 g)
- czosnek 2 ząbki
- jajko 1 szt.
- zarodki pszenne 100 ml (30 g)
- otręby owsiane 100 ml (50 g)
- bułka tarta do obtoczenia kotletów ok. 60 g
- sól, pieprz biały, kminek, gałka muszkatołowa, olej
PRZYGOTOWANIE
- Kalafiora podzielić na różyczki.
- Ugotować kalafior w wodzie lub na parze trochę dłużej niż zazwyczaj, aby go lekko rozgotować.
- Pokroić drobno cebulę. Zeszklić na oleju.
- Ugotowany kalafior i zeszkloną cebulę połączyć razem w misce, dobrze rozgniatając kalafior.
- Posolić, dodać pieprz, gałkę muszkatołową i kminek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać jajko i dobrze wymieszać.
- Dodać zarodki i otręby. Dobrze wymieszać tak, aby otrzymać zwartą masę.
- Formować placuszki i obtaczać je w bułce tartej.
- Silnie rozgrzać olej na patelni. Kłaść na olej placuszki i smażyć na dużym ogniu do zezłocenia z obu stron.
- Podawać gorące z dowolnym sosem. U nas zwykły pomidorowy do pizzy.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast otrębów i zarodków można użyć bułki tartej.
- Jeśli jajko jest duże i masa jest zbyt lepka można dodać więcej zarodków, otrąb lub bułki tartej.
- Jeśli kalafior gotowany był w osolonej wodzie to trzeba uważać z solą w placuszkach.
- Smażymy na złoty kolor z jednej strony, a następnie z drugiej. Przekręcamy tylko raz, bo łatwo jest placuszki pokruszyć.
- Jeśli całą masę od razu wyłożyć na patelnię, otrzymamy prostą zapiekankę z kalafiora.
- Dowolny sos to może być:
- ketchup,
- zielone "Maziu Maziu",
- ajwar,
- poduszka szpinakowa (tutaj przygotowanej do kurczaka).
zaintrygowały mnie te kotleciki..ciekawe jak smakują??:)
OdpowiedzUsuńo, takie kotleciki to ja bardzo chętnie zjadłabym sobie:)
OdpowiedzUsuńkalafior, brokuły to moje smaki! z chęcią pochłonęłabym takie placuszki! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest mi bardzo, bardzo miło:)
OdpowiedzUsuńNo i problem obiadu na przyszły tydzień się rozwiązał:)