sobota, 1 października 2011

Placuszki z kalafiora

Lubię wymyślać przepisy na różne placuszki, które idealnie sprawdzają się jak zamiennik mięsnego kotleta w dni bezmięsne. W inne dni takie placuszki zastępują nam ziemniaki/kaszę/ryż do sosów mięsnych.
Prezentowałam już placuszki z ryżu i placuszki z soczewicy, a dzisiejszy przepis, wymyślony przeze mnie w tym tygodniu, dedykuję Agacie Adelajdzie z bloga Sprawy domowe i książka na półce ;)

* PLACUSZKI Z KALAFIORA *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: placki
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 3 - 4
  • kalorie w całości: ok. 820 kcal (+ sos)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas gotowania kalafiora: 15 - 20 min.
  • czas smażenia: 6 min.
SKŁADNIKI
  • kalafior gotowany 0,5 główki (770 g)
  • cebula 1 szt. (150 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • jajko 1 szt.
  • zarodki pszenne 100 ml (30 g)
  • otręby owsiane 100 ml (50 g)
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów ok. 60 g
  • sól, pieprz biały, kminek, gałka muszkatołowa, olej
PRZYGOTOWANIE
  1. Kalafiora podzielić na różyczki.
  2. Ugotować kalafior w wodzie lub na parze trochę dłużej niż zazwyczaj, aby go lekko rozgotować.
  3. Pokroić drobno cebulę. Zeszklić na oleju.
  4. Ugotowany kalafior i zeszkloną cebulę połączyć razem w misce, dobrze rozgniatając kalafior.
  5. Posolić, dodać pieprz, gałkę muszkatołową i kminek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Dodać jajko i dobrze wymieszać.
  7. Dodać zarodki i otręby. Dobrze wymieszać tak, aby otrzymać zwartą masę.
  8. Formować placuszki i obtaczać je w bułce tartej.
  9. Silnie rozgrzać olej na patelni. Kłaść na olej placuszki i smażyć na dużym ogniu do zezłocenia z obu stron.
  10. Podawać gorące z dowolnym sosem. U nas zwykły pomidorowy do pizzy.
* SMACZNEGO *
miękkie i cudnie rozpływające się w ustach...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast otrębów i zarodków można użyć bułki tartej.
  2. Jeśli jajko jest duże i masa jest zbyt lepka można dodać więcej zarodków, otrąb lub bułki tartej.
  3. Jeśli kalafior gotowany był w osolonej wodzie to trzeba uważać z solą w placuszkach.
  4. Smażymy na złoty kolor z jednej strony, a następnie z drugiej. Przekręcamy tylko raz, bo łatwo jest placuszki pokruszyć.
  5. Jeśli całą masę od razu wyłożyć na patelnię, otrzymamy prostą zapiekankę z kalafiora.
  6. Dowolny sos to może być:

4 komentarze:

  1. zaintrygowały mnie te kotleciki..ciekawe jak smakują??:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, takie kotleciki to ja bardzo chętnie zjadłabym sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kalafior, brokuły to moje smaki! z chęcią pochłonęłabym takie placuszki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, jest mi bardzo, bardzo miło:)
    No i problem obiadu na przyszły tydzień się rozwiązał:)

    OdpowiedzUsuń