Skacząc wczoraj po różnych blogach kulinarnych (i nie tylko kulinarnych) znalazłam natchnienie na dzisiejszy obiad. Pizza!! Moje ciasto na pizzę zawsze wychodzi grube i puszyste, a TeŻet woli cienkie. Próbuję więc różne przepisy na spód pizzy i dziś zainspirowałam się przepisem, którego Autorką jest Russkaya, a sam przepis znajduje się TU.
Sos do pizzy to z kolei moje autorskie wyobrażenie o dobrym sosie pomidorowym:)
To, co dziś znalazło się na jej wierzchu to wypadkowa zawartości lodówki i dnia tygodnia;)
* PIZZA PO DOMOWEMU 1 *
INFO
- posiłek: obiad, kolacja, impreza
- gatunek: pizza
- mięso: nie/tak
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 1200 kcal spód, ok. 250 kcal sos (ok. 2300 kcal całość z tymi dodatkami)
- czas przygotowania: 30 min.
- czas gotowania: 15 min.
- czas pieczenia: 25 min.
SKŁADNIKI
A. spód pizzy
- drożdże 15 g
- mąka 1,5 szklanki (255 g)
- olej 3 łyżki
- sól 1 łyżeczka
B. sos do pizzy
- pomidory w puszce krojone 200 g (0,5 puszki)
- cebula 50 g
- ogonki pieczarek z 5 sztuk
- czosnek 3 ząbki
- oliwa chilli 15 ml
- chilli z oliwy 0,5 szt.
- pikantna przyprawa do pizzy 1 łyżka stołowa czubata
- ocet winny, cukier
- pieczarki 150 g (5 szt.)
- cebulki marynowane, kapary w occie, oliwki ( w sumie 100 g)
- mozzarella 250 g
PRZYGOTOWANIE
A. spód pizzy- Drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki wody (ciepłej)
- Wymieszać w misce mąkę i sól.
- Do składników suchych wlać wodę z drożdżami i olej
- Wyrobić ciasto.
- Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
- Odstawić ciasto na 15-20 min.
B. sos do pizzy
- Cebulę i ogonki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać.
- Rozgrzać oliwę z chilli na patelni.
- Dorzucić do oliwy cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać pieczarki i chwilę poddusić.
- Wlać puszkę pomidorów, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do pizzy.
- Gotować ok. 10 min na dużym ogniu, aż znaczna cześć płynów odparuje.
- Zmiksować gorący sos blenderem. Spróbować i ewentualnie doprawić octem winnym, cukrem, przyprawą do pizzy.
C. dodatki
- Pieczarki i mozzarellę pokroić w plasterki.
- Oliwki i cebulki ewentualnie przekroić na pół.
- Wykroić z papieru do pieczenia kółko wielkości prodiża.
- Włączyć prodiż i rozgrzać go.
- Ciasto rozwałkować cienko i ułożyć na posmarowanym olejem papierze do pieczenia, zawijając brzegi pizzy.
- Włożyć pizzę do nagrzanego prodiża i posmarować ciasto sosem. Ułożyć na wierzchu pieczarki, cebulkę, kapary i oliwki.
- Piec ok. 20 min.
- Po tym czasie otworzyć prodiż i ułożyć na wierzchu mozzarellę. Zapiekać jeszcze ok. 5 min (do rozpuszczenia się sera).
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
A. sos do pizzy
- Zamiast pomidorów z puszki można dodać zwykłe, obrane ze skóry pomidory w ilości 2-3 szt. duże.
- Można zrezygnować z pieczarek, jeśli nie układa się ich na wierzchu pizzy.
- Oliwa nie musi być smakowa.
- Chilli z oliwy można zastąpić chilli marynowanym, sosem "sambal oelek", sosem tabasco lub sproszkowanym chilli.
- Zamiast gotowej przyprawy do pizzy można doprawić sos samodzielnie solą, oregano, bazylią, tymiankiem i innymi przyprawami.
- Sos ten może być użyty również jako baza do sosu pomidorowego do makaronu.
B. dodatki i pieczenie
- Dodatki zależą od zawartości lodówki i indywidualnych upodobań.
- Zamiast mozarell można użyć innego gatunku zera, np. miękkiego sera żółtego lub fety.
- Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
- Jeżeli trochę sosu zostanie, można go użyć jako ketchupu na wierzch pizzy.
Pani Agno,
OdpowiedzUsuńPolecam tę na cieniutkim cieście http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/pizza/przepisy.html
Ja niedługo zamieszczę przepis na pizze na przepysznym cieście - puszystym, dość cienkim.
Pozdrawiam
Dziękuję za linka:) w weekend spróbuję upiec pizzę z tego przepisu i dam znać, jak się udało:)
OdpowiedzUsuń