click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 10 czerwca 2011

Pizza po domowemu 1

Skacząc wczoraj po różnych blogach kulinarnych (i nie tylko kulinarnych) znalazłam natchnienie na dzisiejszy obiad. Pizza!! Moje ciasto na pizzę zawsze wychodzi grube i puszyste, a TeŻet woli cienkie. Próbuję więc różne przepisy na spód pizzy i dziś zainspirowałam się przepisem, którego Autorką jest Russkaya, a sam przepis znajduje się TU.
Sos do pizzy to z kolei moje autorskie wyobrażenie o dobrym sosie pomidorowym:)
To, co dziś znalazło się na jej wierzchu to wypadkowa zawartości lodówki i dnia tygodnia;)
* PIZZA PO DOMOWEMU 1 *
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja, impreza
  • gatunek: pizza
  • mięso: nie/tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 1200 kcal spód, ok. 250 kcal sos (ok. 2300 kcal całość z tymi dodatkami)
  • czas przygotowania: 30 min.
  • czas  gotowania: 15 min.
  • czas pieczenia:  25 min.
SKŁADNIKI 

      A.  spód pizzy
  • drożdże 15 g
  • mąka 1,5 szklanki (255 g)
  • olej 3 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
      B. sos do pizzy
  • pomidory w puszce krojone 200 g (0,5 puszki)
  • cebula 50 g
  • ogonki pieczarek z 5 sztuk
  • czosnek 3 ząbki
  • oliwa chilli 15 ml
  • chilli z oliwy 0,5 szt.
  • pikantna przyprawa do pizzy 1 łyżka stołowa czubata
  • ocet winny, cukier
      C. dodatki
  • pieczarki 150 g (5 szt.)
  • cebulki marynowane, kapary w occie, oliwki ( w sumie 100 g)
  • mozzarella 250 g
PRZYGOTOWANIE
     A. spód pizzy
  1. Drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki wody (ciepłej)
  2. Wymieszać w misce mąkę i sól.
  3. Do składników suchych wlać wodę z drożdżami i olej
  4. Wyrobić ciasto.
  5. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
  6. Odstawić ciasto na 15-20 min.
     B.  sos do pizzy
  1. Cebulę i ogonki pieczarek pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać.
  2. Rozgrzać oliwę z chilli na patelni.
  3. Dorzucić do oliwy cebulę i smażyć do zeszklenia.
  4. Dodać pieczarki i chwilę poddusić.
  5. Wlać puszkę pomidorów, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do pizzy.
  6. Gotować ok. 10 min na dużym ogniu, aż znaczna cześć płynów odparuje.
  7. Zmiksować gorący sos blenderem. Spróbować i ewentualnie doprawić octem winnym, cukrem, przyprawą do pizzy.
     C. dodatki
  1. Pieczarki i mozzarellę pokroić w plasterki.
  2. Oliwki i cebulki ewentualnie przekroić na pół.
     D. pieczenie pizzy
  1. Wykroić z papieru do pieczenia kółko wielkości prodiża.
  2. Włączyć prodiż i rozgrzać go.
  3. Ciasto rozwałkować cienko i ułożyć na posmarowanym olejem papierze do pieczenia, zawijając brzegi pizzy.
  4. Włożyć pizzę do nagrzanego prodiża i posmarować ciasto sosem. Ułożyć na wierzchu pieczarki, cebulkę, kapary i oliwki.
  5. Piec ok. 20 min.
  6. Po tym czasie otworzyć prodiż i ułożyć na wierzchu mozzarellę. Zapiekać jeszcze ok. 5 min (do rozpuszczenia się sera).
 * SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE

    A. sos do pizzy
  1. Zamiast pomidorów z puszki można dodać zwykłe, obrane ze skóry pomidory w ilości 2-3 szt. duże.
  2. Można zrezygnować z pieczarek, jeśli nie układa się ich na wierzchu pizzy.
  3. Oliwa nie musi być smakowa.
  4. Chilli z oliwy można zastąpić chilli marynowanym, sosem "sambal oelek", sosem tabasco lub sproszkowanym chilli.
  5. Zamiast gotowej przyprawy do pizzy można doprawić sos samodzielnie solą, oregano, bazylią, tymiankiem i innymi przyprawami. 
  6. Sos ten może być użyty również jako baza do sosu pomidorowego do makaronu.
    B. dodatki i pieczenie
  1.  Dodatki zależą od zawartości lodówki i indywidualnych upodobań.
  2. Zamiast mozarell można użyć innego gatunku zera, np. miękkiego sera żółtego lub fety.
  3. Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
  4. Jeżeli trochę sosu zostanie, można go użyć jako ketchupu na wierzch pizzy.
 ps. Ciasto też grube wyszło, chociaż mniej niż zazwyczaj:) Szukam dalej przepisu na cienki ciasto...

2 komentarze:

  1. Pani Agno,
    Polecam tę na cieniutkim cieście http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/pizza/przepisy.html
    Ja niedługo zamieszczę przepis na pizze na przepysznym cieście - puszystym, dość cienkim.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za linka:) w weekend spróbuję upiec pizzę z tego przepisu i dam znać, jak się udało:)

    OdpowiedzUsuń