click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 11 czerwca 2011

Krem z cukinii

W ramach odpoczynku sobotniego wpadłam w wir gotowania. Zaczęłam od ugotowania rosołu. Warzywa z niego przekształciłam w sałatkę, a udka, na których gotował się bulion, TeŻet będzie mógł zjeść na obiad w pon, kiedy będę na konferencji. Połowa rosołu stała się zupą-kremem cebulowym (o którym pisałam TU) na jutro. Druga połowa rosołu na dzisiejszy obiad została zaczarowana w:
* KREM Z CUKINII *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2-3
  • kalorie w całości: ok. 600 kcal
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas gotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
  • cukinia 500 g (1 szt.)
  • ziemniaki 200 g (5 szt. małych)
  • seler 50 g
  • rosół drobiowy/warzywny 500 ml
  • łodygi szpinaku 50 g
  • łodyga brokuła 100 g
  • płatki migdałów/ziarna słonecznika/pestki dyni 30 g
  • sos tabasco kilka kropel
PRZYGOTOWANIE
  1. Ziemniaki i seler obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinię i łodygę brokuła pokroić w małe słupki.
  2. Włożyć do garnka ziemniaki i seler. Zalać rosołem i gotować ok. 10 min.
  3. Po tym czasie do garnka dorzucić łodygi szpinaku i cukinię. Wymieszać i gotować następne 10 min.
  4. Po ugotowaniu zmiksować zupę blenderem.
  5. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów lub ziarna słonecznika lub pestki dyni.
  6. Nałożyć krem z cukinii na talerze, skropić kilkoma kroplami sosu tabasco i posypać prażonymi ziarnami.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Łodygi szpinaku i łodygę brokuła mam w zamrażalniku właśnie na takie okazje. Nic się nie stanie, jeśli zostaną pominięte.
  2. Zamiast domowego rosołu można użyć kostek rosołowych kupnych. Nie powinien być to bulion wołowy, ze względu na zbyt intensywny smak.
  3. Miłośnicy łagodnego smaku nie powinni szaleć z sosem tabasco;)
  4. Kaloryczność zależy od rodzaju rosołu, ilości ziemniaków oraz rodzaju i ilości prażonych ziaren.
Przepis zgłoszony do akcji:
Cukinia 2011

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz