W ramach odpoczynku sobotniego wpadłam w wir gotowania. Zaczęłam od ugotowania rosołu. Warzywa z niego przekształciłam w sałatkę, a udka, na których gotował się bulion, TeŻet będzie mógł zjeść na obiad w pon, kiedy będę na konferencji. Połowa rosołu stała się zupą-kremem cebulowym (o którym pisałam TU) na jutro. Druga połowa rosołu na dzisiejszy obiad została zaczarowana w:
* KREM Z CUKINII *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: nie
- ilość porcji: 2-3
- kalorie w całości: ok. 600 kcal
- czas przygotowania: 15 min.
- czas gotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
- cukinia 500 g (1 szt.)
- ziemniaki 200 g (5 szt. małych)
- seler 50 g
- rosół drobiowy/warzywny 500 ml
- łodygi szpinaku 50 g
- łodyga brokuła 100 g
- płatki migdałów/ziarna słonecznika/pestki dyni 30 g
- sos tabasco kilka kropel
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki i seler obrać, pokroić w drobną kostkę. Cukinię i łodygę brokuła pokroić w małe słupki.
- Włożyć do garnka ziemniaki i seler. Zalać rosołem i gotować ok. 10 min.
- Po tym czasie do garnka dorzucić łodygi szpinaku i cukinię. Wymieszać i gotować następne 10 min.
- Po ugotowaniu zmiksować zupę blenderem.
- Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów lub ziarna słonecznika lub pestki dyni.
- Nałożyć krem z cukinii na talerze, skropić kilkoma kroplami sosu tabasco i posypać prażonymi ziarnami.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Łodygi szpinaku i łodygę brokuła mam w zamrażalniku właśnie na takie okazje. Nic się nie stanie, jeśli zostaną pominięte.
- Zamiast domowego rosołu można użyć kostek rosołowych kupnych. Nie powinien być to bulion wołowy, ze względu na zbyt intensywny smak.
- Miłośnicy łagodnego smaku nie powinni szaleć z sosem tabasco;)
- Kaloryczność zależy od rodzaju rosołu, ilości ziemniaków oraz rodzaju i ilości prażonych ziaren.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz