click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 11 czerwca 2011

Przegląd tygodnia - podejście 2

Dziś kolejne podejście do "przeglądu tygodnia" wg definicji 2:) Wczorajszy sos do pizzy zrobiłam z dwukrotnie większej ilości składników, więc dzisiaj stanowił on bazę do sosu do makaronu.

* PRZEGLĄD TYGODNIA 2*
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sos do makaronu
  • mięso: tak/nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie:???
  • czas przygotowania: max. 10 min.
  • czas gotowania: max. 20 min.
SKŁADNIKI
  • sos pomidorowy do pizzy domowy (TU)
  • pierś kurczaka (u mnie z żelaznego zestawu mięs w zamrażalniku)
  • cebula
  • pomidor
  • cukinia (mała ilość, która nie weszła w skład dzisiejszego kremu z cukinii)
  • olej
  • makaron
PRZYGOTOWANIE
  1. Pokroić cebulę w piórka, cukinię w małe słupki, pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić na kawałki.
  2. Mięso pokroić w drobną kostkę.
  3. Do woka/garnka wlać olej i obsmażyć mięso.
  4. Dodać cebulę i zeszklić ją.
  5. Dolać sos pomidorowy, pokrojoną cukinię i pomidora. Dusić ok. 15 min.
  6. Dorzucić makaron.
  7. Podgrzać całość i podawać
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Ze względu na fakt, że sos pomidorowy był bardzo mocno przyprawiony, nie dodałam juz ich do potrawy. Można doprawić sos dowolnymi ziołami:)
  2. Pomidor wymagał zjedzenia, więc załapał się do sosu. Nie jest konieczny.
  3. Zamiast makaronu można użyć kaszy, warzyw strączkowych lub ryżu.
Przepis zgłoszony do akcji:
Cukinia 2011

    3 komentarze:

    1. lubię takie lekkie sosy :) ostatnio sama wyczarowałam pyszny, lekki. choć na blogu go nie ma, bo aparat gdzieś mi wtedy zaginął :) pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    2. Przeważnie mocnymi sosami ukrywam moje kulinarne niedoróbki;) Ostatnio strasznie spartoliłam potrawkę i podałam z sosem kebabowym (bardzo czosnkowy) - wszyscy chwalili jakie dobre:)
      Przypomniał mi się jeden z moich najulubieńszych filmów - Julia & Julie i rady Julii Childe: przecież nikt nie wie, że popełniłaś błąd w kuchni:)
      Pozdrawiam:)

      OdpowiedzUsuń
    3. zgadzam się sosy niejednokrotnie uratowały nie jedno danie :) taki pomidorowy ma mnóstwo zalet bo łatwo go zmodyfikować i podać w różnych odsłonach :) pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń