Dzisiejszy obiad sponsoruje literka "D" jak "Dzieciństwo" i cyferka "4", jak wiek przedszkolaka:)
Wspomnienie większości Polaków, duszone jabłko, często podawane z ryżem jako podwieczorek w domu lub przedszkolu zmieniłam w miks owoców, podrasowany alkoholem. Jeśli pominiemy wódkę, to dzieciaki pewnie też z radością przyjmą tą wersję podwieczorku czy słodkiej kolacji.
Wspomnienie większości Polaków, duszone jabłko, często podawane z ryżem jako podwieczorek w domu lub przedszkolu zmieniłam w miks owoców, podrasowany alkoholem. Jeśli pominiemy wódkę, to dzieciaki pewnie też z radością przyjmą tą wersję podwieczorku czy słodkiej kolacji.
* DUSZONE OWOCE - WERSJA DLA DOROSŁYCH 1*
INFO
- posiłek: obiad, podwieczorek, deser, kolacja
- gatunek: duszone owoce
- mięso: nie
- ilość porcji: 3-4
- kalorie (w całości): 850 kcal (+dodatki)
- czas przygotowania: 20 min.
- czas duszenia: 20 min.
SKŁADNIKI
- jabłko 1 szt. (100 g)
- banan 2 szt. (250 g)
- pomarańcza 1 szt. (150 g)
- sok z 1 szt. cytryny (50 g)
- truskawki duże 500 g
- nektarynki 2 szt. (200 g)
- oliwa 15 ml /masło ghee 15 g
- cukier brązowy 25 g
- wódka waniliowa (TU) 25 ml
- cynamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
- Obrać i pokroić w dużą kostkę jabłko i pomarańczę. Nektarynek nie obierać, również pokroić w dużą kostkę.
- Wycisnąć sok z cytryny.
- Truskawki odszypułkować i przekroić na pół.
- Banany obrać i pokroić w grube plasterki.
- W woku mocno rozgrzać oliwę lub masło ghee. Wrzucić cukier, rozprowadzić na dnie i wlać wódkę. Chwilę karmelizować cukier.
- Do karmelu wrzucić jabłka, nektarynki, pomarańczę, wlać sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Dodać cynamon, goździki i anyż oraz startą gałkę muszkatołową.
- Całość dusić pod przykryciem ok. 10 min. W razie potrzeby podlać wodą.
- Dorzucić banany i truskawki, wymieszać i dusić jeszcze ok. 5 min.
- Podawać samodzielnie, z ryżem lub innymi dodatkami.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Podstawa sosu to jabłka, banany, pomarańcze i sok z cytryny. Reszta owoców opcjonalna (sezonowa).
- Jabłek można nie obierać. Pomarańczę można zastąpić grapefruitem. Banany powinny być jak najbardziej dojrzałe (czarne, miękkie).
- Zimą można dodać suszone owoce (śliwki, żurawinę, morele itp). W tym wypadku należy albo wcześniej je namoczyć, albo dodać wody do woka i chwilkę dłużej dusić.
- Dobrze komponuje się tutaj oliwa chilli, dodając ostrej nutki. Można również dodać niewielką ilość drobno posiekanej papryczki chilli bez pestek.
- Cukier może być zwykły biały kryształ.
- Wódka może być zwykła (wtedy można dodać laskę wanilii w trakcie duszenia). Wyśmienicie sprawdzają się również: śliwowica, miód pitny czy różnego rodzaju nalewki owocowe.
- Najlepiej smakuje doprawione kawałkiem kory cynamonowej niesproszkowanej.
- Można podawać samodzielnie, z ryżem (np. gotowanym na mleku), makaronem, do gofrów, do lodów. Na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz