click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 17 czerwca 2011

Potrawa przedszkolaka w wesji do dorosłych;)

Dzisiejszy obiad sponsoruje literka "D" jak "Dzieciństwo" i cyferka "4", jak wiek przedszkolaka:)
Wspomnienie większości Polaków, duszone jabłko, często podawane z ryżem jako podwieczorek w domu lub przedszkolu zmieniłam w miks owoców, podrasowany alkoholem. Jeśli pominiemy wódkę, to dzieciaki pewnie też z radością przyjmą tą wersję podwieczorku czy słodkiej kolacji.

* DUSZONE OWOCE - WERSJA DLA DOROSŁYCH 1*

INFO
  • posiłek: obiad, podwieczorek, deser, kolacja
  • gatunek: duszone owoce
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 3-4
  • kalorie (w całości): 850 kcal (+dodatki)
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas duszenia: 20 min.
SKŁADNIKI
  • jabłko 1 szt. (100 g)
  • banan 2 szt. (250 g)
  • pomarańcza 1 szt. (150 g)
  • sok z 1 szt. cytryny (50 g)
  • truskawki duże 500 g
  • nektarynki 2 szt. (200 g)
  • oliwa 15 ml /masło ghee 15 g
  • cukier brązowy 25 g
  • wódka waniliowa (TU) 25 ml
  • cynamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
  1. Obrać i pokroić w dużą kostkę jabłko i pomarańczę. Nektarynek nie obierać, również pokroić w dużą kostkę.
  2. Wycisnąć sok z cytryny.
  3. Truskawki odszypułkować i przekroić na pół.
  4. Banany obrać i pokroić w grube plasterki.
  5. W woku mocno rozgrzać oliwę lub masło ghee. Wrzucić cukier, rozprowadzić na dnie i wlać wódkę. Chwilę karmelizować cukier.
  6. Do karmelu wrzucić jabłka, nektarynki, pomarańczę, wlać sok z  cytryny. Dobrze wymieszać. Dodać cynamon, goździki i anyż oraz startą gałkę muszkatołową.
  7. Całość dusić pod przykryciem ok. 10 min. W razie potrzeby podlać wodą.
  8. Dorzucić banany i truskawki, wymieszać i dusić jeszcze ok. 5 min.
  9. Podawać samodzielnie, z ryżem lub innymi dodatkami.
* SMACZNEGO *
pierwsza fotka nowym aparatem:)

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Podstawa sosu to jabłka, banany, pomarańcze i sok z cytryny. Reszta owoców opcjonalna (sezonowa).
  2. Jabłek można nie obierać. Pomarańczę można zastąpić grapefruitem. Banany powinny być jak najbardziej dojrzałe (czarne, miękkie).
  3. Zimą można dodać suszone owoce (śliwki, żurawinę, morele itp). W tym wypadku należy albo wcześniej je namoczyć, albo dodać wody do woka i chwilkę dłużej dusić.
  4. Dobrze komponuje się tutaj oliwa chilli, dodając ostrej nutki. Można również dodać niewielką ilość drobno posiekanej papryczki chilli bez pestek.
  5. Cukier może być zwykły biały kryształ.
  6. Wódka może być zwykła (wtedy można dodać laskę wanilii w trakcie duszenia). Wyśmienicie sprawdzają się również: śliwowica, miód pitny czy różnego rodzaju nalewki owocowe.
  7. Najlepiej smakuje doprawione kawałkiem kory cynamonowej niesproszkowanej.
  8. Można podawać samodzielnie, z ryżem (np. gotowanym na mleku), makaronem, do gofrów, do lodów. Na ciepło lub na zimno.
ps. już niedługo będę mogła zamieszczać zdjęcia lepszej jakości niż dotychczas:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz