Zupełnie zwariowany mam teraz okres w życiu, a moją uwagę zaprzątają teraz sprawy zawodowe. Również często wyjeżdżam i prywatnie, i służbowo. Stąd też cisza, która zagościła na moim blogu. Dziś udało mi się wykroić chwilkę wolnego czasu i zapisuję w moim Notatniku Kuchennym przepis na zupę, którą zrobiłam po raz pierwszy w życiu (jako zamówienie specjalne TeŻeta) ze dwa tygodnie temu:
* ŻUREK *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak
- ilość porcji: 4
- kalorie w całości: ok. ??? kcal (+ jajka na twardo/kiełbasa biała/boczek wędzony/ziemniaki/marchewka)
- czas przygotowania: 15 min.
- czas gotowania: 1 godz.
SKŁADNIKI
- boczek wędzony 200 g
- kiełbasa biała (surowa lub parzona) 150 g
- marchewka 3 szt. (ok. 100 g)
- pietruszka 2 szt. (ok. 80 g)
- seler 0,5 szt. małej (ok. 80 g)
- cebula 1 szt. mała (ok. 80 g)
- czosnek 0,5 główki
- domowy lub kupny zakwas żurku 0,5 litra
- śmietana 200 g
- sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
PRZYGOTOWANIE
- Boczek wędzony wrzucić do garnka z zimną woda. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Gotować ok. 20 min.
- Dorzucić do gotującego się boczku białą kiełbasę i na małym ogniu gotować (parzyć) ją ok. 10-15 min.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Cebulę przekroić na pół i obrać. Ząbki czosnku również obrać.
- Wyjąć z wrzątku kiełbasę i dorzucić marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę). Gotować ok. 20 min.
- Odcedzić zupę i wlać do niej zakwas żurkowy.
- Zahartować śmietanę, wlać do zupy i dobrze rozmieszać. Gotować jeszcze 10 min, ciągle mieszając.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami, gotowaną marchewką z żurku, jajkiem na twardo i/lub pokrojoną białą kiełbaską i wędzonym boczkiem, na których gotowała się zupa.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Boczek wędzony można zastąpić wędzonymi żeberkami - sprawdzę tą wersję następnym razem ;) (11.10.2011 żurek chrzanowy na wędzonych żeberkach)
- Zahartować śmietanę - wlać do śmietany (najlepiej o temperaturze pokojowej) kilka łyżek gorącej zupy. Rozmieszać dobrze i wlać do zupy.
jakiś czas temu postanowiłam zrobić żurek i tak po prostu zapomniałam. Dzięki , że mi o nim przypomniałaś
OdpowiedzUsuńżurku nigdy nie gotowałam - u mnie w domu był od tego tata ;) choć w końcu musi być mój debiut - zapisuje więc przepis, być może skorzystam ;)
OdpowiedzUsuń