click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 8 czerwca 2011

Żurek

Zupełnie zwariowany mam teraz okres w życiu, a moją uwagę zaprzątają teraz sprawy zawodowe. Również często wyjeżdżam i prywatnie, i służbowo. Stąd też cisza, która zagościła na moim blogu. Dziś udało mi się wykroić chwilkę wolnego czasu i zapisuję w moim Notatniku Kuchennym przepis na zupę, którą zrobiłam po raz pierwszy w życiu (jako zamówienie specjalne TeŻeta) ze dwa tygodnie temu:

* ŻUREK *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4
  • kalorie w całości: ok. ??? kcal (+ jajka na twardo/kiełbasa biała/boczek wędzony/ziemniaki/marchewka)
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas gotowania: 1 godz.
SKŁADNIKI
  • boczek wędzony 200 g
  • kiełbasa biała (surowa lub parzona) 150 g
  • marchewka 3 szt. (ok. 100 g)
  • pietruszka 2 szt. (ok. 80 g)
  • seler 0,5 szt. małej (ok. 80 g)
  • cebula 1 szt. mała (ok. 80 g)
  • czosnek 0,5 główki
  • domowy lub kupny zakwas żurku 0,5 litra
  • śmietana 200 g
  • sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
PRZYGOTOWANIE
  1. Boczek wędzony wrzucić do garnka z zimną woda. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Gotować ok. 20 min.
  2. Dorzucić do gotującego się boczku białą kiełbasę i na małym ogniu gotować (parzyć) ją ok. 10-15 min.
  3. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Cebulę przekroić na pół i obrać. Ząbki czosnku również obrać.
  4. Wyjąć z wrzątku kiełbasę i dorzucić marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę). Gotować ok. 20 min.
  5. Odcedzić zupę i wlać do niej zakwas żurkowy.
  6. Zahartować śmietanę, wlać do zupy i dobrze rozmieszać. Gotować jeszcze 10 min, ciągle mieszając.
  7. Podawać z gotowanymi ziemniakami, gotowaną marchewką z żurku, jajkiem na twardo i/lub pokrojoną białą kiełbaską i wędzonym boczkiem, na których gotowała się zupa.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Boczek wędzony można zastąpić wędzonymi żeberkami - sprawdzę tą wersję następnym razem ;) (11.10.2011 żurek chrzanowy na wędzonych żeberkach)
  2. Zahartować śmietanę - wlać do śmietany (najlepiej o temperaturze pokojowej) kilka łyżek gorącej zupy. Rozmieszać dobrze i wlać do zupy.

2 komentarze:

  1. jakiś czas temu postanowiłam zrobić żurek i tak po prostu zapomniałam. Dzięki , że mi o nim przypomniałaś

    OdpowiedzUsuń
  2. żurku nigdy nie gotowałam - u mnie w domu był od tego tata ;) choć w końcu musi być mój debiut - zapisuje więc przepis, być może skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń