Próbowaliście kiedyś wytłumaczyć komuś z innego kraju (zwłaszcza niesłowiańskiego), co to jest żurek/barszcz biały? Pomysł, że zupa może być zrobiona z mąki i to w dodatku "zepsutej", wywołuje: niedowierzanie, zaciekawienie, a czasami grymas obrzydzenia :) Warto naszym zagranicznym znajomym wspomnieć o żurku, a jeszcze lepiej poczęstować nim, np. w wersji mocno chrzanowej.
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak
- ilość porcji: 4-6
- kalorie w całości: ok. ??? kcal (+ jajka na twardo/kiełbasa biała/boczek wędzony/ziemniaki/marchewka)
- czas przygotowania: 15 min.
- czas gotowania: 1 godz. 10 min.
SKŁADNIKI
- wędzone żeberka 250 g
- kiełbasa biała (surowa) 400 g
- marchewka 1 szt. duża (ok. 100 g)
- cebula 1 szt. (ok. 100 g)
- seler 0,5 szt. małej (ok. 80 g)
- pietruszka 2 szt. małe (ok. 50 g)
- por liście 1 szt. mała (ok. 20 g)
- czosnek 0,5 główki
- domowy lub kupny zakwas żurku 0,5 litra
- śmietana 200 g
- chrzan tarty suszony 2 łyżeczki czubate
- chrzan tarty świeży 1 łyżeczka czubata
- podgrzybek suszony 1 szt.
- sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
PRZYGOTOWANIE
- Wędzone żeberka wrzucić do garnka z zimną woda. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Gotować ok. 20 min.
- Dorzucić do gotujących się żeberek białą kiełbasę i na małym ogniu gotować (parzyć) ją ok. 20 min.
- Marchewkę, pietruszkę i selera obrać.
- Cebulę przekroić na pół, obrać i podpiec na ogniu.
- Ząbki czosnku obrać.
- Wyjąć z wrzątku kiełbasę i dorzucić marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę).
- Doprawić suszonym chrzanem. Gotować ok. 20 min.
- Odcedzić zupę i wlać do niej zakwas żurkowy.
- Zahartować śmietanę, wlać do zupy i dobrze rozmieszać.
- Dodać chrzan świeży. Gotować jeszcze 10 min, ciągle mieszając.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami, gotowaną marchewką z żurku, jajkiem na twardo i/lub pokrojoną białą kiełbaską i wędzonym boczkiem, na których gotowała się zupa.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Łagodniejsza wersja żurku z wędzonym boczkiem jest TUTAJ.
- Zahartować śmietanę - wlać do śmietany (najlepiej o temperaturze pokojowej) kilka łyżek gorącej zupy. Rozmieszać dobrze i wlać do zupy.
- Lubię ostry smak żurku, więc chrzan świeży dodaję na końcu (patrz pkt. 10). Można z niego zrezygnować lub dodać razem z suszonym (pkt. 7), a smak zupy będzie łagodniejszy.
- Po przecedzeniu zupy (pkt. 8) grzybek wrzucam do niej z powrotem.
ja próbowałam podać moim tutejszym znajomym bigos;)...
OdpowiedzUsuńbardzo lubie zurek, a u Ciebie tak apetycznie wyglada, ze zjadlabym cala miseczke:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i żurek i chrzanową, szczególnie, że jestem z centralnej Polski skąd się one wywodzą! Takie połączenie obu tych zupek musi być rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńNa wędzonych żeberkach, to musi być wypas!!! :)
OdpowiedzUsuń