wtorek, 11 października 2011

Żurek chrzanowy na wędzonych żeberkach

Próbowaliście kiedyś wytłumaczyć komuś z innego kraju (zwłaszcza niesłowiańskiego), co to jest żurek/barszcz biały? Pomysł, że zupa może być zrobiona z mąki i to w dodatku "zepsutej", wywołuje: niedowierzanie, zaciekawienie, a czasami grymas obrzydzenia :) Warto naszym zagranicznym znajomym wspomnieć o żurku, a jeszcze lepiej poczęstować nim, np. w wersji mocno chrzanowej.

* ŻUREK CHRZANOWY NA WĘDZONYCH ŻEBERKACH*
 INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4-6
  • kalorie w całości: ok. ??? kcal (+ jajka na twardo/kiełbasa biała/boczek wędzony/ziemniaki/marchewka)
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas gotowania: 1 godz. 10 min.
SKŁADNIKI
  • wędzone żeberka 250 g
  • kiełbasa biała (surowa) 400 g
  • marchewka 1 szt. duża (ok. 100 g)
  • cebula 1 szt. (ok. 100 g)
  • seler 0,5 szt. małej (ok. 80 g)
  • pietruszka 2 szt. małe (ok. 50 g)
  • por liście 1 szt. mała (ok. 20 g)
  • czosnek 0,5 główki
  • domowy lub kupny zakwas żurku 0,5 litra
  • śmietana 200 g
  • chrzan tarty suszony 2 łyżeczki czubate
  • chrzan tarty świeży 1 łyżeczka czubata
  • podgrzybek suszony 1 szt.
  • sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
PRZYGOTOWANIE
  1. Wędzone żeberka wrzucić do garnka z zimną woda. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Gotować ok. 20 min.
  2. Dorzucić do gotujących się żeberek białą kiełbasę i na małym ogniu gotować (parzyć) ją ok. 20 min.
  3. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać.
  4. Cebulę przekroić na pół, obrać i podpiec na ogniu.
  5. Ząbki czosnku obrać.
  6. Wyjąć z wrzątku kiełbasę i dorzucić marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę).
  7. Doprawić suszonym chrzanem. Gotować ok. 20 min.
  8. Odcedzić zupę i wlać do niej zakwas żurkowy.
  9. Zahartować śmietanę, wlać do zupy i dobrze rozmieszać.
  10. Dodać chrzan świeży. Gotować jeszcze 10 min, ciągle mieszając.
  11. Podawać z gotowanymi ziemniakami, gotowaną marchewką z żurku, jajkiem na twardo i/lub pokrojoną białą kiełbaską i wędzonym boczkiem, na których gotowała się zupa.
* SMACZNEGO *
z jajkiem, białą kiełbaską i wędzonymi żeberkami... mniam...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Łagodniejsza wersja żurku z wędzonym boczkiem jest TUTAJ.
  2. Zahartować śmietanę - wlać do śmietany (najlepiej o temperaturze pokojowej) kilka łyżek gorącej zupy. Rozmieszać dobrze i wlać do zupy.
  3. Lubię ostry smak żurku, więc chrzan świeży dodaję na końcu (patrz pkt. 10). Można z niego zrezygnować lub dodać razem z suszonym (pkt. 7), a smak zupy będzie łagodniejszy.
  4. Po przecedzeniu zupy (pkt. 8) grzybek wrzucam do niej z powrotem.

4 komentarze:

  1. ja próbowałam podać moim tutejszym znajomym bigos;)...

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubie zurek, a u Ciebie tak apetycznie wyglada, ze zjadlabym cala miseczke:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i żurek i chrzanową, szczególnie, że jestem z centralnej Polski skąd się one wywodzą! Takie połączenie obu tych zupek musi być rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na wędzonych żeberkach, to musi być wypas!!! :)

    OdpowiedzUsuń