Jak pech to pech, rozchorowałam się w piątek popołudniu... Weekend spędziłam w łóżku z polopiryną, a do kuchni nawet nie zajrzałam :( Dzisiaj czuję się troszkę lepiej i mam wreszcie siłę wstawić przepis z zeszłego tygodnia.
Miał być sos do makaronu, ale wyszła taka ilość, że spokojnie zjedliśmy potrawę bez tego dodatku.
* KURCZAK Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: sos do makaronu/samodzielne danie
- mięso: tak
- ilość porcji: 2 (samodzielne danie) lub 4 (jako sos do makaronu)
- kalorie w całości: ok. 1150 kcal
- czas przygotowania: 15 min.
- czas duszenia: 20 min.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka 200 g
- brokuł różyczki 350 g (0,5 szt. dużej)
- pieczarki 250 g (4 szt. duże)
- cebula 50 g (1 szt. mała)
- śmietana 18% 200 g
- ser mozarella 100 g
- czosnek 2 ząbki
- rosół 0,25 litra
- olej 1 łyżka
- sól, pieprz ziarnisty, nasiona kolendry, bazylia
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę
- Pieczarki pokroić w duże kawałki.
- Brokuły podzielić na różyczki.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Ziarna pieprzu i nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu.
- Olej rozgrzać w woku. Wrzucić roztarty pieprz i kolendrę,. Chwilę podsmażać.
- Szybko obsmażyć mięso.
- Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
- Dorzucić pieczarki. Posolić i mieszać, aż pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość.
- Dolać rosół, doprawić bazylią i drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dusić pod przykryciem ok. 10 min.
- Dodać różyczki brokułów i dusić kolejne 5 min.
- W miseczce rozmieszać śmietanę.
- Zahartować śmietanę i wlać do woka.
- Porwać mozzarellę na małe kawałki i dorzucić do woka. Wymieszać.
- Gotować jeszcze ok. 5 min (do zgęstnienia sosu) ciągle mieszając.
- Podawać samodzielnie lub z makaronem.
Zrobiłem, potwierdzam smakowite! nawet bez kolendry
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
Usuń