click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

wtorek, 18 października 2011

Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym

Jak pech to pech, rozchorowałam się w piątek popołudniu... Weekend spędziłam w łóżku z polopiryną, a do kuchni nawet nie zajrzałam :( Dzisiaj czuję się troszkę lepiej i mam wreszcie siłę wstawić przepis z zeszłego tygodnia.
Miał być sos do makaronu, ale wyszła taka ilość, że spokojnie zjedliśmy potrawę bez tego dodatku.

* KURCZAK Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sos do makaronu/samodzielne danie
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2 (samodzielne danie) lub 4 (jako sos do makaronu)
  • kalorie w całości: ok. 1150 kcal
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas duszenia: 20 min.
SKŁADNIKI
  • pierś z kurczaka 200 g
  • brokuł różyczki 350 g (0,5 szt. dużej)
  • pieczarki 250 g (4 szt. duże)
  • cebula 50 g (1 szt. mała)
  • śmietana 18% 200 g
  • ser mozarella 100 g
  • czosnek 2 ząbki
  • rosół 0,25 litra
  • olej 1 łyżka
  • sól, pieprz ziarnisty, nasiona kolendry, bazylia
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę
  2. Pieczarki pokroić w duże kawałki.
  3. Brokuły podzielić na różyczki.
  4. Cebulę pokroić w piórka.
  5. Ziarna pieprzu i nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu.
  6. Olej rozgrzać w woku. Wrzucić roztarty pieprz i kolendrę,. Chwilę podsmażać.
  7. Szybko obsmażyć mięso.
  8. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
  9. Dorzucić pieczarki. Posolić i mieszać, aż pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość.
  10. Dolać rosół, doprawić bazylią i drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  11. Dusić pod przykryciem ok. 10 min.
  12. Dodać różyczki brokułów i dusić kolejne 5 min.
  13. W miseczce rozmieszać śmietanę.
  14. Zahartować śmietanę i wlać do woka.
  15. Porwać mozzarellę na małe kawałki i dorzucić do woka. Wymieszać.
  16. Gotować jeszcze ok. 5 min (do zgęstnienia sosu) ciągle mieszając.
  17. Podawać samodzielnie lub z makaronem.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast rosołu można użyć zamrożonej kostki domowego rosołku lub kostki rosołowej kupnej. Ważne, aby był to bulion drobiowy, a nie wołowy czy drobiowo-wołowy. 
  2. Jeśli brakuje mozzarelli, to można do śmietany dodać ok. 2 łyżek mąki, aby zagęścić sos.

2 komentarze: