wtorek, 18 października 2011

Kurczak, brokuły i wok

Kolejny obiad w zeszłym tygodniu również przygotowałam w woku. Kolejna odsłona kurczaka z warzywami, tym razem zawierająca brokuły
* KURCZAK Z WARZYWAMI Z WOKA 3*

INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: mięso z warzywami do makaronu
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie (w całości): 550 kcal (+dodatki)
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas smażenia/duszenia: 10 - 15 min.
SKŁADNIKI
  • pierś z kurczaka 200 g
  • pomidory 1,5 szt. dużej (400 g) 
  • brokuły różyczki 0,5 szt. (250 g)
  • pieczarki 4 szt. średnie (150 g)
  • papryka 0,5 szt. (60 g)
  • cebula 1 szt. mała (80 g)
  • por biała część 1 szt. mała (25 g)
  • olej 1 łyżka
  • sól, pieprz, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulę i pora pokroić w piórka, paprykę i pieczarki na duże kawałki.
  3. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na duże kawałki. 
  4. Brokuły podzielić na różyczki.
  5. Rozgrzać olej w woku i wrzucić mięso. Chwilkę smażyć na mocnym ogniu, ciągle mieszając.
  6. Dodać do mięsa cebulę i pora, chwilkę podsmażać aż się zeszklą ciągle mieszając.
  7. Dorzucić pieczarki. Posolić i mieszać, aż pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość.
  8. Dodać paprykę, cykorię, pomidora i różyczki brokułów.
  9. Doprawić pieprzem i natką pietruszki. Dobrze wymieszać.
  10. Zakryć wok pokrywką i dusić ok. 8-10 min.
  11. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i mieszać do całkowitego odparowania płynu.
  12. Podawać z makaronem, kaszą, ryżem...
* SMACZNEGO *

2 komentarze:

  1. Mam wok, ale kuchenka nie taka jak trzeba, bo elekrtyczna...
    Ostatnio wpadłam na super pomysł i jako kurczaka używam (głupio to brzmi, he he) pokrojonych w paseczki kotletów sojowych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jako schabowego używam czasem kurczaka :) w kuchni każde czary są możliwe ;)

    OdpowiedzUsuń