Kolejny obiad w zeszłym tygodniu również przygotowałam w woku. Kolejna odsłona kurczaka z warzywami, tym razem zawierająca brokuły
* KURCZAK Z WARZYWAMI Z WOKA 3*
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: mięso z warzywami do makaronu
- mięso: tak
- ilość porcji: 2
- kalorie (w całości): 550 kcal (+dodatki)
- czas przygotowania: 15 min.
- czas smażenia/duszenia: 10 - 15 min.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka 200 g
- pomidory 1,5 szt. dużej (400 g)
- brokuły różyczki 0,5 szt. (250 g)
- pieczarki 4 szt. średnie (150 g)
- papryka 0,5 szt. (60 g)
- cebula 1 szt. mała (80 g)
- por biała część 1 szt. mała (25 g)
- olej 1 łyżka
- sól, pieprz, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki.
- Cebulę i pora pokroić w piórka, paprykę i pieczarki na duże kawałki.
- Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na duże kawałki.
- Brokuły podzielić na różyczki.
- Rozgrzać olej w woku i wrzucić mięso. Chwilkę smażyć na mocnym ogniu, ciągle mieszając.
- Dodać do mięsa cebulę i pora, chwilkę podsmażać aż się zeszklą ciągle mieszając.
- Dorzucić pieczarki. Posolić i mieszać, aż pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość.
- Dodać paprykę, cykorię, pomidora i różyczki brokułów.
- Doprawić pieprzem i natką pietruszki. Dobrze wymieszać.
- Zakryć wok pokrywką i dusić ok. 8-10 min.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę i mieszać do całkowitego odparowania płynu.
- Podawać z makaronem, kaszą, ryżem...
Mam wok, ale kuchenka nie taka jak trzeba, bo elekrtyczna...
OdpowiedzUsuńOstatnio wpadłam na super pomysł i jako kurczaka używam (głupio to brzmi, he he) pokrojonych w paseczki kotletów sojowych:)
Ja jako schabowego używam czasem kurczaka :) w kuchni każde czary są możliwe ;)
OdpowiedzUsuń