niedziela, 23 października 2011

Placuszki z twarogiem

Lubimy z TeŻetem zjeść czasem obiad na słodko, więc od kilku tygodni eksperymentowałam z placuszkami twarogowymi. W ten piątek udało mi się w końcu dobrać idealne proporcje :)

* PLACUSZKI Z TWAROGIEM *

INFO
  • posiłek: obiad, deser
  • gatunek: placki
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 15 placuszków
  • kalorie w całości: ok. 1200 kcal (+dodatki)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas smażenia: 5 - 7 min. jedna porcja
SKŁADNIKI
  • twaróg chudy 400 g
  • mąka 150 g
  • jajko 3 szt.
  • mleko 100 ml
  • cukier 50 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki czubate
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka wbić do miski i rozbełtać trzepaczką.
  2. Do jajek dodawać po kawałku pokruszony twaróg ciągle mieszając trzepaczką.
  3. W mleku rozpuścić cukier i dolać płyn do jajek z twarogiem. Dobrze wymieszać.
  4. Do miski dosypać proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
  5. Do miski przesiewać mąkę cały czas mieszając aby składniki dobrze się połączyły.
  6. Na patelni rozgrzać olej.
  7. Łyżką nakładać na patelnię placuszki i smażyć na dużym ogniu do zezłocenia z obu stron.
  8. Podawać gorące z dowolnym słodkim dodatkiem.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Twaróg można zemleć aby nie było grudek, ale nam placuszki smakują lepiej, kiedy grudki twarogu są wyczuwalne. :)
  2. Jeśli jajka są duże i masa jest zbyt lepka można dodać więcej mąki lub mniej mleka. Uzyskane ciasto powinno być mało zwarte, dość rzadkie. 
  3. Smażę na złoty kolor z jednej strony, a następnie z drugiej. Przekręcam tylko raz, aby ich nie uszkodzić.
  4. Nie dodaję żadnych przypraw, bo placuszki aromat uzyskają z dodatków. Jeśli mają być podane bez niczego świetnie skomponuje się dodatek cynamonu do ciasta.
  5. Dowolne dodatki to może być:
  • miód,
  • dżem,
  • syrop z sosny,
  • roztopiona czekolada,
  • krem czekoladowy,
  • krem kasztanowy...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz