Lubimy z TeŻetem zjeść czasem obiad na słodko, więc od kilku tygodni eksperymentowałam z placuszkami twarogowymi. W ten piątek udało mi się w końcu dobrać idealne proporcje :)
INFO
- posiłek: obiad, deser
- gatunek: placki
- mięso: nie
- ilość porcji: 15 placuszków
- kalorie w całości: ok. 1200 kcal (+dodatki)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas smażenia: 5 - 7 min. jedna porcja
SKŁADNIKI
- twaróg chudy 400 g
- mąka 150 g
- jajko 3 szt.
- mleko 100 ml
- cukier 50 g
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki czubate
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Jajka wbić do miski i rozbełtać trzepaczką.
- Do jajek dodawać po kawałku pokruszony twaróg ciągle mieszając trzepaczką.
- W mleku rozpuścić cukier i dolać płyn do jajek z twarogiem. Dobrze wymieszać.
- Do miski dosypać proszek do pieczenia i dobrze wymieszać.
- Do miski przesiewać mąkę cały czas mieszając aby składniki dobrze się połączyły.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Łyżką nakładać na patelnię placuszki i smażyć na dużym ogniu do zezłocenia z obu stron.
- Podawać gorące z dowolnym słodkim dodatkiem.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Twaróg można zemleć aby nie było grudek, ale nam placuszki smakują lepiej, kiedy grudki twarogu są wyczuwalne. :)
- Jeśli jajka są duże i masa jest zbyt lepka można dodać więcej mąki lub mniej mleka. Uzyskane ciasto powinno być mało zwarte, dość rzadkie.
- Smażę na złoty kolor z jednej strony, a następnie z drugiej. Przekręcam tylko raz, aby ich nie uszkodzić.
- Nie dodaję żadnych przypraw, bo placuszki aromat uzyskają z dodatków. Jeśli mają być podane bez niczego świetnie skomponuje się dodatek cynamonu do ciasta.
- Dowolne dodatki to może być:
- miód,
- dżem,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz