Również dynia nie oparła się mojemu zapałowi do marynowania, który dopadł mnie w zeszłym tygodniu :)
* MARYNOWANA DYNIA *
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, impreza
- gatunek: dodatek, przetwory zimowe
- mięso: nie
- czas przygotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
- dynia
- ocet 500 ml.
- woda 500 ml.
- cukier 1 łyżka czubata
- sól 1 łyżka czubata
- pieprz ziarnisty kolorowy 20 ziaren
- ziele angielskie 20 ziaren
- liść laurowy 3 szt.
- kolendra nasiona 1 łyżeczka
- anyżek 1 łyżeczka
- goździki 20 szt.
- anyż gwiazdkowy 3 szt.
- gałka muszkatołowa kawałek
- cynamon kawałek
- imbir kawałek
PRZYGOTOWANIE
- Dynię obrać i pokroić na kawałki.
- Wszystkie przyprawy wsypać do garnka, zalać wodą i octem.
- Do marynaty wrzucić dynię.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 min.
- W tym czasie słoiki i nakrętki wyparzyć i wysuszyć.
- Wlać gorącą dynię razem z marynatą i przyprawami do słoików.
- Zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia ewentualnie pasteryzować w gotującej wodzie lub w piekarniku.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Czas gotowania zależy od wielkości kawałków dyni i od tego czy chcemy mieć całe kawałki dyni czy "ciapę" dyniową po otworzeniu słoika zimą.
- Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz