niedziela, 9 października 2011

Marynowana dynia czyli przygotowania do zimy 4

Również dynia nie oparła się mojemu zapałowi do marynowania, który dopadł mnie w zeszłym tygodniu :)
* MARYNOWANA DYNIA *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, impreza
  • gatunek: dodatek, przetwory zimowe
  • mięso: nie
  • czas przygotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
  • dynia
Marynata (składniki na 1 litr):
  • ocet 500 ml.
  • woda 500 ml.
  • cukier 1 łyżka czubata
  • sól 1 łyżka czubata
  • pieprz ziarnisty kolorowy 20 ziaren
  • ziele angielskie 20 ziaren
  • liść laurowy 3 szt.
  • kolendra nasiona 1 łyżeczka
  • anyżek 1 łyżeczka
  • goździki 20 szt.
  • anyż gwiazdkowy 3 szt.
  • gałka muszkatołowa kawałek
  • cynamon kawałek
  • imbir kawałek
PRZYGOTOWANIE
  1. Dynię obrać i pokroić na kawałki.
  2. Wszystkie przyprawy wsypać do garnka, zalać wodą i octem.
  3. Do marynaty wrzucić dynię.
  4. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 min.
  5. W tym czasie słoiki i nakrętki wyparzyć i wysuszyć.
  6. Wlać gorącą dynię razem z marynatą i przyprawami do słoików.
  7. Zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia ewentualnie pasteryzować w gotującej wodzie lub w piekarniku.
 * SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków dyni i od tego czy chcemy mieć całe kawałki dyni czy "ciapę" dyniową po otworzeniu słoika zimą.
  2. Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz