click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 9 października 2011

Marynowany czosnek czyli przygotowania do zimy 3

Sezon na przetwory powoli się kończy. Jako że nie mamy spiżarni na przetwory, robię tylko po kilka słoików różnych "dodatków". W zeszłym tygodniu bawiłam się w marynowanie różnych warzyw, m.in. czosnku.
* MARYNOWANY CZOSNEK *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, impreza
  • gatunek: dodatek, przetwory zimowe
  • mięso: nie
  • czas przygotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
  • czosnek
Marynata (składniki na 1 litr):
  • ocet 500 ml.
  • woda 500 ml.
  • cukier 2 łyżeczki
  • sól 2 łyżeczki
  • pieprz ziarnisty kolorowy 20 ziaren
  • ziele angielskie 20 ziaren
  • liść laurowy 4 szt.
  • kolendra nasiona 1 łyżeczka
  • gorczyca biała 1 łyżeczka
  • gorczyca czarna 1 łyżeczka
  • kminek 1 łyżeczka
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
  1. Wszystkie przyprawy wsypać do garnka, zalać wodą i octem.
  2. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min.
  3. W tym czasie obrać i wyparzyć ząbki czosnku.
  4. Słoiki i nakrętki również wyparzyć i wysuszyć.
  5. Czosnek włożyć w słoiki.
  6. Zalać czosnek gorącą marynatą, razem z przyprawami.
  7. Zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia ewentualnie pasteryzować w gotującej wodzie lub w piekarniku.
  8. Po około 2 tygodniach marynowany czosnek jest gotowy do jedzenia.
 * SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Nie upycham dużej ilości czosnku w jednym słoiku (maksymalnie 2 główki), gdyż po otworzeniu słoika dość szybko trzeba wszystko zużyć.
  2. Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

3 komentarze:

  1. Swietny ten czosnek. U nas tez juz sezon przygotowan do zimy sie zaczal i polki wypelniaja sie malymi i duzymi sloiczkami, buteleczkami i pojemniczkami... ale takiego czosnku jeszcze nigdy nie robilismy!! Dziekujem za podzielenie sie receptura!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam zamiar wykorzystać ten przepis, z drobnymi modyfikcjami. Czy mogłabym prosić o doprecyzowanie, o jaki ocet chodzi? Winny czy spirytusowy zwyczajny? I na jaką ilość czosnku jest ta litrowa marynata?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do marynat używam octu spirytusowego. Ilości czosnku nie podam, bo zazwyczaj robię kilka różnych marynat, więc obieram naraz nawet do 30 główek.

      Usuń