Sezon na przetwory powoli się kończy. Jako że nie mamy spiżarni na przetwory, robię tylko po kilka słoików różnych "dodatków". W zeszłym tygodniu bawiłam się w marynowanie różnych warzyw, m.in. czosnku.
* MARYNOWANY CZOSNEK *
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, impreza
- gatunek: dodatek, przetwory zimowe
- mięso: nie
- czas przygotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
- czosnek
- ocet 500 ml.
- woda 500 ml.
- cukier 2 łyżeczki
- sól 2 łyżeczki
- pieprz ziarnisty kolorowy 20 ziaren
- ziele angielskie 20 ziaren
- liść laurowy 4 szt.
- kolendra nasiona 1 łyżeczka
- gorczyca biała 1 łyżeczka
- gorczyca czarna 1 łyżeczka
- kminek 1 łyżeczka
- kmin rzymski 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie przyprawy wsypać do garnka, zalać wodą i octem.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min.
- W tym czasie obrać i wyparzyć ząbki czosnku.
- Słoiki i nakrętki również wyparzyć i wysuszyć.
- Czosnek włożyć w słoiki.
- Zalać czosnek gorącą marynatą, razem z przyprawami.
- Zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia ewentualnie pasteryzować w gotującej wodzie lub w piekarniku.
- Po około 2 tygodniach marynowany czosnek jest gotowy do jedzenia.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Nie upycham dużej ilości czosnku w jednym słoiku (maksymalnie 2 główki), gdyż po otworzeniu słoika dość szybko trzeba wszystko zużyć.
- Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Swietny ten czosnek. U nas tez juz sezon przygotowan do zimy sie zaczal i polki wypelniaja sie malymi i duzymi sloiczkami, buteleczkami i pojemniczkami... ale takiego czosnku jeszcze nigdy nie robilismy!! Dziekujem za podzielenie sie receptura!
OdpowiedzUsuńMam zamiar wykorzystać ten przepis, z drobnymi modyfikcjami. Czy mogłabym prosić o doprecyzowanie, o jaki ocet chodzi? Winny czy spirytusowy zwyczajny? I na jaką ilość czosnku jest ta litrowa marynata?
OdpowiedzUsuńDo marynat używam octu spirytusowego. Ilości czosnku nie podam, bo zazwyczaj robię kilka różnych marynat, więc obieram naraz nawet do 30 główek.
Usuń