niedziela, 9 października 2011

Ajwar w wersji bułgarsko-serbskiej

W weekend przygotowałam klasyczny ajwar według przepisów moich znajomych z Bułgarii i Serbii. Sos ten pochodzi z Bałkanów. Używam go jako maziu do kanapek pod wędlinę lub jako bazy warzywnej do sosów do makaronu czy potrawek, a także jako samodzielnego sosu do makaronu.
* AJWAR KLASYCZNY *
INFO
  • posiłek: śniadanie, obiad, kolacja
  • gatunek: dodatek, sos, podstawa sosu
  • mięso: nie
  • ilość porcji: dużo (2 słoiki litrowe)
  • kalorie (w całości): ???
  • czas przygotowania: 40 min.
  • czas pieczenia: 40 min.
  • czas duszenia: 40-50 min.
SKŁADNIKI
  • pomidory 2 szt. ogromne (0,6 kg)
  • bakłażan 1 szt. średnia (0,5 kg)
  • papryka 2 szt. duże (0,4 kg)
  • cukinia 1 szt. (0,25 kg) 
  • marchewka 2 szt. duże (0,25 kg)
  • cebula 2 szt. (0,2 kg)
  • por biała część 1 szt. (50 g)
  • czosnek 1 główka (60 g)
  • olej 50 ml
  • ocet winny/jabłkowy 50 ml
  • cukier, sól
  • pieprz ziarnisty, kmin rzymski, gorczyca biała/czarna, czarnuszka, goździki, ziarna kolendry, anyż, gałka muszkatołowa, papryczka chilli
PRZYGOTOWANIE
  1. Bakłażan, paprykę i cukinię upiec w piekarniku, aż skórka stanie się brązowa/czarna.
  2. Włożyć gorącego bakłażana i paprykę na 5 min. do szczelnego pojemnika. Po tym czasie obrać warzywa ze skóry i pokroić w kostkę.
  3. Cukinię pokroić w kostkę.
  4. Cebulę i por pokroić w piórka, a chilli - w drobne paseczki. Czosnek obrać.
  5. Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę.
  6. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.
  7. Pieprz ziarnisty, kmin rzymski, gorczycę białą/czarną, czarnuszkę, goździki, ziarna kolendry i anyż uprażyć na suchej patelni i zmiażdżyć w moździerzu.
  8. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i chwilę podsmażać na nim cebulę.
  9. Dodać uprażone przyprawy i chilli; chwilę podsmażać.
  10. Dodać bakłażana, paprykę, cukinię, pomidory, czosnek i cykorię. Wymieszać.
  11. Wlać ocet i doprawić gałką muszkatołową.
  12. Dolać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40-50 min. Co jakiś czas mieszać i ewentualnie uzupełniać odparowaną wodę.
  13. Całość zmiksować blenderem na pastę, doprawić solą i cukrem.
  14. Przełożyć ajwar do wyparzonych słoików.
  15. Zakręcić, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia ewentualnie pasteryzować w gotującej wodzie lub w piekarniku.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Ilość i rodzaj przypraw zależy od "własnego smaku".
  2. Pasta nie powinna być zmiksowana na bardzo gładko.
  3. Przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
  4. Jakiś czas temu gotowałam inną wersję ajwaru, bez papryki (przepis TUTAJ). 

2 komentarze:

  1. Skoro tak wiele osób poleca Ajwar, widzę, że nie mam wyboru i ja także muszę go w końcu wypróbować ;) Twój przepis zapisuję i będę próbować! Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń