Sałatka ryżowo-tuńczykowa jest jedną z naszych ulubionych. Robię ją na kilka sposobów, z różnymi dodatkami. Poniższy przepis jest najbardziej klasyczny.
* SAŁATKA RYŻOWO-TUŃCZYKOWA-WERSJA 1 *
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: sałatka
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: 3 - 4 duże "drugośniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
- kalorie w całości: ok. 1250 - 1300 kcal
- czas przygotowania: 30 min.
- czas gotowania: 15 - 20 min.
SKŁADNIKI
- ryż 100 g (suchego)
- tuńczyk w sosie własnym 130 g po odsączeniu (1 puszka)
- kukurydza 100 g (0,5 kolby)
- papryka 100 g (0,5 szt.)
- cebula 100 g (1 szt.)
- por - biała część 1 szt. (50 g)
- majonez 80 g (4 łyżki)
- sól, kurkuma do gotowania ryżu
- cukier do gotowania kukurydzy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w posolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
- Kukurydzę ugotować w wodzie z cukrem według przepisu STĄD.
- Pokroić drobno cebulę i pora.
- Paprykę pokroić w grubszą kostkę.
- Ugotowaną kukurydzę oddzielić od kolby.
- Odsączyć tuńczyka z sosu.
- W misce połączyć dokładnie ryż, tuńczyka, kukurydzę, paprykę, cebulę i pora. Dobrze wymieszać.
- Dodać sól, pieprz i majonez. Dokładnie wymieszać.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Kaloryczność sałatki zależy głównie od ilości ryżu i majonezu w sałatce. Podana ilość majonezu jest idealna, aby sałatka nie była sucha, ale i składniki nie "pływały" w majonezie.
- Użyłam papryki czerwonej i żółtej, ale ze względu na żółty kolor kukurydzy najlepiej byłoby użyć czerwonej i zielonej.
- Można kurkumę zamienić przyprawą curry, albo w ogóle z niej zrezygnować. Kurkuma nadaje żółty kolor ziarenkom ryżu.
- Poza sezonem kukurydzę świeżą można zastąpić odsączoną kukurydzą z puszki.
jakoś nie przepadam za sałatkami z ryżem ale Twoja wygląda wyjątkowo apetycznie
OdpowiedzUsuńhehe, na taka sałatkę podrywałam mojego męża na początku znajomości:) mam do niej sentyment, a najbardziej lubię w niej to, że można ją niemalże dowolnie urozmaicać dodatkami:))) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń