* SOS DO MAKARONU Z DYNIĄ*
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: mięso z warzywami do makaronu
- mięso: tak
- ilość porcji: 2 - 3
- kalorie (w całości): ??? kcal (+dodatki)
- czas przygotowania: 10 min. + marynowanie mięsa min. 1 godz.
- czas smażenia/duszenia: 15 min.
SKŁADNIKI
A. Marynata- ocet ryżowy
- sos rybny
- sos ostrygowy
- gałka muszkatołowa, cynamon, imbir
- cukier
- oliwa
- pierś z kurczaka 1 szt.
- dynia 250 g
- pomidor 250 g
- papryka 100 g
- cebula 75 g
- por 25 g
PRZYGOTOWANIE
- Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki. Włożyć mięso do miski.
- Do mięsa dodać ocet ryżowy, sos rybny, sos ostrygowy, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, cukier i oliwę. Dokładnie wymieszać kurczaka z marynatą.
- Marynować mięso przez minimum 1 godz.
- Dynię obrać, pozbyć się włóknistego środka i pokroić na kawałki.
- Cebulę pokroić w kostkę, a paprykę na duże kawałki.
- Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na duże kawałki.
- Rozgrzać woka i wrzucić mięso z marynatą. Chwilkę smażyć na mocnym ogniu, ciągle mieszając.
- Dodać do mięsa cebulę i chwilkę podsmażać ciągle mieszając.
- Dodać dynię, paprykę i pomidora.
- Zakryć wok pokrywką i dusić ok. 10 min.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę i mieszać do całkowitego odparowania płynu.
- Podawać z makaronem.
Apetycznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl/html
Ja jakoś dziwnie pomijałam dynię w mojej kuchni..ale przyznam,że jak widzę takie przepisy to mnie jednak korci rozpocząć dyniową przygodę :D
OdpowiedzUsuń