sobota, 8 października 2011

Sos do makaronu z dynią

Sezon dyniowy w pełni, więc grzechem byłoby nie wykorzystywać jej w codziennych posiłkach :)
* SOS DO MAKARONU Z DYNIĄ*
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: mięso z warzywami do makaronu
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2 - 3
  • kalorie (w całości): ??? kcal (+dodatki)
  • czas przygotowania: 10 min. + marynowanie mięsa min. 1 godz.
  • czas smażenia/duszenia: 15 min.
SKŁADNIKI
A. Marynata
  • ocet ryżowy
  • sos rybny
  • sos ostrygowy
  • gałka muszkatołowa, cynamon, imbir
  • cukier
  • oliwa
B. Składniki potrawki
  • pierś z kurczaka 1 szt.
  • dynia 250 g
  • pomidor 250 g
  • papryka 100 g
  • cebula 75 g
  • por 25 g
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki. Włożyć mięso do miski.
  2. Do mięsa dodać ocet ryżowy, sos rybny, sos ostrygowy, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, cukier i oliwę. Dokładnie wymieszać kurczaka z marynatą.
  3. Marynować mięso przez minimum 1 godz.
  4. Dynię obrać, pozbyć się włóknistego środka i pokroić na kawałki.
  5. Cebulę pokroić w kostkę, a paprykę na duże kawałki.
  6. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na duże kawałki.
  7. Rozgrzać woka i wrzucić mięso z marynatą. Chwilkę smażyć na mocnym ogniu, ciągle mieszając.
  8. Dodać do mięsa cebulę i chwilkę podsmażać ciągle mieszając.
  9. Dodać dynię, paprykę i pomidora.
  10. Zakryć wok pokrywką i dusić ok. 10 min.
  11. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i mieszać do całkowitego odparowania płynu.
  12. Podawać z makaronem.
* SMACZNEGO *

2 komentarze:

  1. Ja jakoś dziwnie pomijałam dynię w mojej kuchni..ale przyznam,że jak widzę takie przepisy to mnie jednak korci rozpocząć dyniową przygodę :D

    OdpowiedzUsuń