click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Z niedzielną wizytą u Króla Juliana

Weekend upłynął nam pod znakiem przemeblowania kuchni i pakowania plecaka. Był i żurek (według lekko zmienionego przepisu STĄD), i sos z makaronem, i pieczony kurczak, i sałatki... Najważniejsze, że spędziliśmy trochę czasu razem, tylko we dwoje, przed czekającą nas rozłąką. W niedzielny, leniwy poranek TeŻet i ja wyglądaliśmy mniej więcej w ten sposób:
Po lewej należy sobie wyobrazić telewizor :)
Później, po obiedzie wpadliśmy z wizyta do Króla Juliana (Chwała Mu!):
foto ze strony Nickelodeon
Znajdź Króla Juliana :)
Zrobiłam też kilka tajnych fotek Tajnej Bazy Pingwinów:
Wejście do Tajnej Bazy Pingwinów po prawej;)
foto ze strony Nickelodeon


Jeśli nie wiecie dlaczego Baza jest Tajna, a Królowi Julianowi należy się cała Chwała, to serdecznie zapraszam do oglądania "Pingwinów z Madagaskaru" na Comedy Central i Nickelodeon.
Będąc w Warszawie i mając wolne pół dnia, koniecznie wpadnijcie do naszego, warszawskiego ogrodu zoologicznego. Info TUTAJ. ZOO jest coraz bardziej nowoczesne i widać, że zwierzętom jest tam coraz lepiej.
Po powrocie do domu zjedliśmy przekąskę, która kojarzy się mi właśnie z wyprawami ZOO:
* GOTOWANA KUKURYDZA *
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja, impreza, dodatek
  • gatunek: gotowane warzywo
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 300 kcal (+ masło ewentualnie)
  • czas przygotowania: 2 min.
  • czas gotowania: 25 min.
SKŁADNIKI
  • kukurydza cukrowa 2 szt.
  • cukier
  • sól, masło - ewentualnie
PRZYGOTOWANIE
  1. Kukurydzę obrać z liści i wąsów. Ewentualnie wykroić brzydkie ziarenka i przekroić na pół, jeśli nie mieści się w garnku.
  2. Kukurydzę włożyć do garnka z zimną, posłodzoną wodą, tak aby kukurydza pływała po wierzchu.
  3. Gotować 10-15 min. od momentu zagotowania się wody.
  4. Podawać gorącą.
  5. Na drugim talerzyku podać dodatkowo masło oraz sól w solniczce dla tych, którzy lubią jeść kukurydzę słoną i/lub z masłem.
* SMACZNEGO *
Nie wytrzymałam i nadgryzłam przed zrobieniem fotki :P
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Kukurydza gotowana dłużej twardnieje, więc jeśli przekroczy się czas gotowania będzie trzeba gotować ją godzinami.
  2. NIE WOLNO SOLIĆ wody - kukurydza będzie twarda.
I jeszcze deser:
Miks różnych owoców z jogurtem.
To był udany "ostatni" wspólny weekend :)
ps. Królowi Julianowi nie trzeba dziękować, wystarczy go wielbić na klęczkach :)

3 komentarze:

  1. Uuu, jami:)
    No a jak teściowej powiedziałam, że wodę się cukrzy/cukruje to mnie wyśmiała i kazała posolić. Nic dziwnego, że potem musiałam niedojedzoną kuku dodać do zupy i baaaardzo dłuuuugo gotooować.
    No ale drugą ugotowałam już bz dodatków i była dobra:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pingwiny i ich Tajna Baza - są najlepsze na świecie :)

    OdpowiedzUsuń