click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 28 sierpnia 2011

Omlet biszkoptowy według Agny

Wiem, co mówi Wikipedia na temat tego, czym jest OMLET. Niemniej, ja mam swój podział dań smażonych z jajek, który wygląda następująco:
  • jajecznica - rozmącone jajka + dodatki,
  • grzybek - rozmącone jajko + bułka tarta (najczęściej występuje w postaci resztek z panierki),
  • omlet - jajka + mało mąki,
  • naleśniki - jajka + woda/piwo + dużo mąki (takie jak TU).
W piątek, na obiad zjedliśmy moje klasyczne omlety (niekiedy zwane przez niektórych muślinowymi lub biszkoptowymi) na słodko z dżemem, chociaż przepis jest uniwersalny. Równie dobrze te omlety smakują z sosem grzybowym lub mięsnym. W zależności od dodatków omlet może być śniadaniem (np. z twarożkiem z dodatkami na słodko lub wytrawnie, z różnymi Maziu-Maziu), obiadem (np. z gulaszem, sosem mięsnym, warzywnym, grzybowym, rybnym, duszonymi warzywami lub grzybami), kolacją (np. z sosem tatarskim), deserem (np. z dżemem). Możliwości jest wiele... :)
* OMLET BISZKOPTOWY*
Dziś wersja na słodko, z dżemem wiśniowym.

INFO
  • posiłek: śniadanie, obiad, kolacja, deser
  • gatunek: omlet
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 1 omlet
  • kalorie w całości: 430 kcal (+ dodatki)
  • czas przygotowania: 10 min. 
  • czas smażenia 7 - 10 min.
SKŁADNIKI
  • jajko 3 szt.
  • mąka 3 łyżki
  • sól
  • olej 10 ml
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka rozdzielić na żółtka i białka do dwóch misek.
  2. Dodać szczyptę soli do białek i ubić je na sztywną pianę.
  3. Lekko rozmiksować żółtka.
  4. Dodawać powoli połowę piany z białek do żółtek, ciągle mieszając łyżką.
  5. Do wymieszanych żółtek z połową piany dodawać po jednej łyżce przesianej mąki. Każdą porcję mąki zmiksować z jajkami.
  6. Po dodaniu całej mąki do jajek dodać powoli drugą połowę piany z białek do żółtek, ciągle mieszając łyżką.
  7. Wlać olej na patelnię i dobrze rozgrzać.
  8. Wlać ciasto na patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć omlet 4-5 min.
  9. Po tym czasie przekręcić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze 3-5 min.
  10. Podawać z dodatkami słodkimi lub wytrawnymi.
* SMACZNEGO *
Na przekroju poprzecznym widać skąd nazwa "omlet biszkoptowy" :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Sól jest obowiązkowa, pozwala ubić jajka na sztywną pianę.
  2. Mąka powinna być przesiana do miski z jajkami, aby nie utworzyły się grudki.
  3. Jeśli grudki z mąki się utworzą, należy dodać do ciasta jeszcze trochę piany i dobrze zmiksować.
  4. Nie należy dodawać od razu całej piany do żółtek. Piana, która jest dodawana na koniec powoduje rośnięcie omletu.
  5.  Do sprawdzania gotowości omletu używam wykałaczki lub innego ostro zakończonego drewnianego patyczka. Po wbiciu w omlet i wyjęciu patyczek powinien być czysty i suchy.
  6. Kaloryczność omletu jest dość duża ze względu na wysoką kaloryczność i jajek, i mąki, i oleju. Czasem jednak trzeba zaszaleć ;)
Przepis dodany do akcji:
Ekspresowo w kuchni

    3 komentarze:

    1. Taki omlet tylko, że z pomidorami to śniadanie mojego dzieciństwa :)

      OdpowiedzUsuń
    2. omlety pamiętam z dzieciństwa :) w każdym wydaniu pyszne :)

      OdpowiedzUsuń