Wiem, co mówi Wikipedia na temat tego, czym jest OMLET. Niemniej, ja mam swój podział dań smażonych z jajek, który wygląda następująco:
- jajecznica - rozmącone jajka + dodatki,
- grzybek - rozmącone jajko + bułka tarta (najczęściej występuje w postaci resztek z panierki),
- omlet - jajka + mało mąki,
- naleśniki - jajka + woda/piwo + dużo mąki (takie jak TU).
W piątek, na obiad zjedliśmy moje klasyczne omlety (niekiedy zwane przez niektórych muślinowymi lub biszkoptowymi) na słodko z dżemem, chociaż przepis jest uniwersalny. Równie dobrze te omlety smakują z sosem grzybowym lub mięsnym. W zależności od dodatków omlet może być śniadaniem (np. z twarożkiem z dodatkami na słodko lub wytrawnie, z różnymi Maziu-Maziu), obiadem (np. z gulaszem, sosem mięsnym, warzywnym, grzybowym, rybnym, duszonymi warzywami lub grzybami), kolacją (np. z sosem tatarskim), deserem (np. z dżemem). Możliwości jest wiele... :)
* OMLET BISZKOPTOWY*
INFO
- posiłek: śniadanie, obiad, kolacja, deser
- gatunek: omlet
- mięso: nie
- ilość porcji: 1 omlet
- kalorie w całości: 430 kcal (+ dodatki)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas smażenia 7 - 10 min.
SKŁADNIKI
- jajko 3 szt.
- mąka 3 łyżki
- sól
- olej 10 ml
PRZYGOTOWANIE
- Jajka rozdzielić na żółtka i białka do dwóch misek.
- Dodać szczyptę soli do białek i ubić je na sztywną pianę.
- Lekko rozmiksować żółtka.
- Dodawać powoli połowę piany z białek do żółtek, ciągle mieszając łyżką.
- Do wymieszanych żółtek z połową piany dodawać po jednej łyżce przesianej mąki. Każdą porcję mąki zmiksować z jajkami.
- Po dodaniu całej mąki do jajek dodać powoli drugą połowę piany z białek do żółtek, ciągle mieszając łyżką.
- Wlać olej na patelnię i dobrze rozgrzać.
- Wlać ciasto na patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć omlet 4-5 min.
- Po tym czasie przekręcić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze 3-5 min.
- Podawać z dodatkami słodkimi lub wytrawnymi.
* SMACZNEGO *
- Sól jest obowiązkowa, pozwala ubić jajka na sztywną pianę.
- Mąka powinna być przesiana do miski z jajkami, aby nie utworzyły się grudki.
- Jeśli grudki z mąki się utworzą, należy dodać do ciasta jeszcze trochę piany i dobrze zmiksować.
- Nie należy dodawać od razu całej piany do żółtek. Piana, która jest dodawana na koniec powoduje rośnięcie omletu.
- Do sprawdzania gotowości omletu używam wykałaczki lub innego ostro zakończonego drewnianego patyczka. Po wbiciu w omlet i wyjęciu patyczek powinien być czysty i suchy.
- Kaloryczność omletu jest dość duża ze względu na wysoką kaloryczność i jajek, i mąki, i oleju. Czasem jednak trzeba zaszaleć ;)
Taki omlet tylko, że z pomidorami to śniadanie mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie :0
OdpowiedzUsuńomlety pamiętam z dzieciństwa :) w każdym wydaniu pyszne :)
OdpowiedzUsuń