click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

wtorek, 28 czerwca 2011

Kurczak w warzywach

Ulubiony mój sposób gotowania, czyli kolejne danie z woka...
* KURCZAK W WARZYWACH *

INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek:potrawka
  • mięso:tak
  • ilość porcji: 2-3
  • kalorie (w całości): 650 kcal (+dodatki)
  • czas przygotowania: 10 min. + marynowanie mięsa min. 0,5 godz.
  • czas duszenia: 15 min.
SKŁADNIKI
  • pierś z kurczaka (250 g)
  • fasolka szparagowa 250 g
  • cebula 1 szt. (150 g)
  • pieczarki 2 szt. duże (130 g)
  • cykoria 1 szt. (150 g)
  • papryka 0,5 szt. (100 g)
  • seler 50 g
  • marchewka 50 g
  • czosnek 2 ząbki
  • marynata:
    • składniki mokre: ciemny sos sojowy, sos rybny, wódka, ocet ryżowy, olej
    • składniki suche: cukier, papryczka chilli, anyż, kmin, gorczyca czarna, ziarna kolendry, goździki
    • składniki do starcia: gałka muszkatołowa, imbir, cynamon
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki lub wąskie paseczki.
  2. "Suche" składniki marynaty rozbić w moździerzu. "Suche" składniki marynaty połączyć z "mokrymi" oraz ze startą gałką muszkatołową, imbirem i cynamonem. W gotowej marynacie marynować mięso przez minimum 30 minut.
  3. Obciąć końcówki fasolki, przekroić większe strączki na pół.
  4. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w cienki plasterki, cykorię i paprykę w paseczki, seler i marchewkę w plasterki.
  5. Rozgrzać woka i wrzucić mięso razem z marynatą. Chwilkę smażyć na mocnym ogniu, ciągle mieszając.
  6. Dodać do mięsa cebulę i chwilkę podsmażać ciągle mieszając.
  7. Wrzucić pieczarki i chwilkę podsmażać ciągle mieszając.
  8. Dodać marchew, selera, paprykę, fasolkę i czosnek. Skropić sosem sojowym i rybnym, ewentualnie podlać wodą i dobrze wymieszać.
  9. Zakryć wok pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić ok. 5 min.
  10. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dorzucić cykorię i mieszać do całkowitego odparowania sosu.
  11. Podawać samodzielnie, z ryżem lub makaronem ryżowym.
* SMACZNEGO *

Tu powinno być zdjęcie kurczaka, ale byliśmy tak głodni, że zapomniałam o zrobieniu fotki...

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Najlepiej smakuje kurczak, który marynował się przez całą dobę.
  2. Świetnie sprawdza się w marynacie wódka waniliowa (TU).
  3. Jako dodatek do ryżu lub makaronu ryżowego powyższa ilość składników wystarczy na 4-6 porcji.
  4. Na wierzchu potrawę posypać można świeżymi liśćmi kolendry lub natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. szkoda, że nie ma zdjęcia..bo kurczak z pewnością przepyszny sądząc po składnikach:)

    OdpowiedzUsuń