Ulubiony mój sposób gotowania, czyli kolejne danie z woka...
* KURCZAK W WARZYWACH *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek:potrawka
- mięso:tak
- ilość porcji: 2-3
- kalorie (w całości): 650 kcal (+dodatki)
- czas przygotowania: 10 min. + marynowanie mięsa min. 0,5 godz.
- czas duszenia: 15 min.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka (250 g)
- fasolka szparagowa 250 g
- cebula 1 szt. (150 g)
- pieczarki 2 szt. duże (130 g)
- cykoria 1 szt. (150 g)
- papryka 0,5 szt. (100 g)
- seler 50 g
- marchewka 50 g
- czosnek 2 ząbki
- marynata:
- składniki mokre: ciemny sos sojowy, sos rybny, wódka, ocet ryżowy, olej
- składniki suche: cukier, papryczka chilli, anyż, kmin, gorczyca czarna, ziarna kolendry, goździki
- składniki do starcia: gałka muszkatołowa, imbir, cynamon
PRZYGOTOWANIE
- Pierś kurczaka pokroić na małe kawałki lub wąskie paseczki.
- "Suche" składniki marynaty rozbić w moździerzu. "Suche" składniki marynaty połączyć z "mokrymi" oraz ze startą gałką muszkatołową, imbirem i cynamonem. W gotowej marynacie marynować mięso przez minimum 30 minut.
- Obciąć końcówki fasolki, przekroić większe strączki na pół.
- Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w cienki plasterki, cykorię i paprykę w paseczki, seler i marchewkę w plasterki.
- Rozgrzać woka i wrzucić mięso razem z marynatą. Chwilkę smażyć na mocnym ogniu, ciągle mieszając.
- Dodać do mięsa cebulę i chwilkę podsmażać ciągle mieszając.
- Wrzucić pieczarki i chwilkę podsmażać ciągle mieszając.
- Dodać marchew, selera, paprykę, fasolkę i czosnek. Skropić sosem sojowym i rybnym, ewentualnie podlać wodą i dobrze wymieszać.
- Zakryć wok pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić ok. 5 min.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę, dorzucić cykorię i mieszać do całkowitego odparowania sosu.
- Podawać samodzielnie, z ryżem lub makaronem ryżowym.
* SMACZNEGO *
Tu powinno być zdjęcie kurczaka, ale byliśmy tak głodni, że zapomniałam o zrobieniu fotki...
Tu powinno być zdjęcie kurczaka, ale byliśmy tak głodni, że zapomniałam o zrobieniu fotki...
POMOCNICZE INFORMACJE
- Najlepiej smakuje kurczak, który marynował się przez całą dobę.
- Świetnie sprawdza się w marynacie wódka waniliowa (TU).
- Jako dodatek do ryżu lub makaronu ryżowego powyższa ilość składników wystarczy na 4-6 porcji.
- Na wierzchu potrawę posypać można świeżymi liśćmi kolendry lub natką pietruszki.
szkoda, że nie ma zdjęcia..bo kurczak z pewnością przepyszny sądząc po składnikach:)
OdpowiedzUsuń