click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 1 lipca 2011

Bakłażan i cukinia - faszerowany duet

Dziś, z okazji wizyty u dentysty musiałam wymyślić jakiś "miękki" obiad, rozpływający się w ustach i nie wymagający użycia zębów :) Idealne do tego są faszerowane warzywa, pieczone w prodiżu. Podane z lekko rozgotowanym ryżem...
* BAKŁAŻAN I CUKINIA - FASZEROWANY DUET *
W środku pomidor, który za chwilkę wyląduje w bakłażanie i cukinii ;)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: faszerowane warzywa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie (w całości): 700 kcal (+ ryż)
  • czas przygotowania: 10 min. + odsączanie bakłażana 30 min.
  • czas duszenia: 15 min.
  • czas pieczenia: 20 min.
SKŁADNIKI
  • bakłażan 1 szt. (ok. 450 g)
  • cukinia 1 szt. (ok. 300 g) 
  • pomidor 1 szt. (ok. 250 g)
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • natka pietruszki 0,5 pęczka
  • mozzarella 100 g
  • oliwa 5 ml
  • oliwa w spray'u (np. TAKA)
  • sól, pieprz, mięta, szałwia
PRZYGOTOWANIE
  1. Bakłażana przekroić na pół, odciąć listki kwiatu. Nakłuć widelcem wnętrze, wetrzeć sól w bakłażana i odłożyć go na sitko na 30 min.
  2. Po tym czasie wyjąć miąższ łyżeczką na sitko. Dokładnie opłukać bakłażanową łódeczkę.
  3. Miąższ na sitku opłukać pod silnym strumieniem wody, dokładnie odcisnąć. Następnie miąższ pokroić w drobną kostkę.
  4. Cukinię przekroić na pół, odciąć łodygę. Wyjąć miąższ łyżeczką i drobno pokroić.
  5. Cebulę pokroić w piórka, pomidora pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać, obrać ząbki czosnku, mozzarellę pokroić na plastry.
  6. Wlać olej na patelnię i zeszklić cebulę.
  7. Dodać do cebuli pomidora, miąższ z cukinii i bakłażana oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę posiekanej natki pietruszki. Doprawić pieprzem, miętą i szałwią.
  8. Dusić ok. 15 min. do pełnego odparowania sosów z warzyw.
  9. Łódeczki z cukinii i bakłażana spryskać oliwą w spray'u. Obsypać solą i pieprzem.
  10. Do łódeczek nałożyć farsz warzywny.
  11. Ułożyć łódeczki w zimnym prodiżu i od włączenia piec 15 min.
  12. Po tym czasie, na farsz położyć mozzarellę i zapiekać jeszcze 5 min.
  13. Podawać z ryżem, posypane pozostałą natką pietruszki.
* SMACZNEGO *
Na pierwszym planie - cukinia, za nią bakłażan, a za nimi lekko rozgotowany ryż z dodatkiem natki pietruszki :)

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Świetnie sprawdza się oliwa w spray'u. Pozwala dokładnie naoliwić warzywa małą ilością tłuszczu.
  2. Można dodać do farszu pieczarki.
  3. Zamiast mozzarelli świetnie sprawdza się ser pleśniowy.
  4. Jeśli pominie się mozzarellę, to danie ma tylko 400 kcal w całości :)
  5. Informacje na temat bakłażana czyli "gruszki miłości" ;) można znaleźć TU, a jak go przyrządzać TU.
Przepis zgłoszony do akcji:
Cukinia 2011

    2 komentarze:

    1. ciekawy pomysł położenia mozzarelli na warzywa :) ja zwykle robiłam takie dania z zółtym serem.

      OdpowiedzUsuń
    2. w jakiej temp piec?? super przepis!

      OdpowiedzUsuń