Dziś, z okazji wizyty u dentysty musiałam wymyślić jakiś "miękki" obiad, rozpływający się w ustach i nie wymagający użycia zębów :) Idealne do tego są faszerowane warzywa, pieczone w prodiżu. Podane z lekko rozgotowanym ryżem...
POMOCNICZE INFORMACJE
* BAKŁAŻAN I CUKINIA - FASZEROWANY DUET *
- posiłek: obiad
- gatunek: faszerowane warzywa
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie (w całości): 700 kcal (+ ryż)
- czas przygotowania: 10 min. + odsączanie bakłażana 30 min.
- czas duszenia: 15 min.
- czas pieczenia: 20 min.
SKŁADNIKI
- bakłażan 1 szt. (ok. 450 g)
- cukinia 1 szt. (ok. 300 g)
- pomidor 1 szt. (ok. 250 g)
- cebula 1 szt. (100 g)
- natka pietruszki 0,5 pęczka
- mozzarella 100 g
- oliwa 5 ml
- oliwa w spray'u (np. TAKA)
- sól, pieprz, mięta, szałwia
PRZYGOTOWANIE
- Bakłażana przekroić na pół, odciąć listki kwiatu. Nakłuć widelcem wnętrze, wetrzeć sól w bakłażana i odłożyć go na sitko na 30 min.
- Po tym czasie wyjąć miąższ łyżeczką na sitko. Dokładnie opłukać bakłażanową łódeczkę.
- Miąższ na sitku opłukać pod silnym strumieniem wody, dokładnie odcisnąć. Następnie miąższ pokroić w drobną kostkę.
- Cukinię przekroić na pół, odciąć łodygę. Wyjąć miąższ łyżeczką i drobno pokroić.
- Cebulę pokroić w piórka, pomidora pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać, obrać ząbki czosnku, mozzarellę pokroić na plastry.
- Wlać olej na patelnię i zeszklić cebulę.
- Dodać do cebuli pomidora, miąższ z cukinii i bakłażana oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę posiekanej natki pietruszki. Doprawić pieprzem, miętą i szałwią.
- Dusić ok. 15 min. do pełnego odparowania sosów z warzyw.
- Łódeczki z cukinii i bakłażana spryskać oliwą w spray'u. Obsypać solą i pieprzem.
- Do łódeczek nałożyć farsz warzywny.
- Ułożyć łódeczki w zimnym prodiżu i od włączenia piec 15 min.
- Po tym czasie, na farsz położyć mozzarellę i zapiekać jeszcze 5 min.
- Podawać z ryżem, posypane pozostałą natką pietruszki.
* SMACZNEGO *
Na pierwszym planie - cukinia, za nią bakłażan, a za nimi lekko rozgotowany ryż z dodatkiem natki pietruszki :) |
- Świetnie sprawdza się oliwa w spray'u. Pozwala dokładnie naoliwić warzywa małą ilością tłuszczu.
- Można dodać do farszu pieczarki.
- Zamiast mozzarelli świetnie sprawdza się ser pleśniowy.
- Jeśli pominie się mozzarellę, to danie ma tylko 400 kcal w całości :)
- Informacje na temat bakłażana czyli "gruszki miłości" ;) można znaleźć TU, a jak go przyrządzać TU.
ciekawy pomysł położenia mozzarelli na warzywa :) ja zwykle robiłam takie dania z zółtym serem.
OdpowiedzUsuńw jakiej temp piec?? super przepis!
OdpowiedzUsuń