Co roku wracam z Moskwy do Warszawy obładowana książkami. Między literaturą piękną a słownikami kryją się również książki kulinarne. Oczywiście te, które w tytule mają "русская кухня" (kuchnia rosyjska). W zeszłym roku moja półka kulinarna wzbogaciła się o książkę "Лучшие рецепты русской кухни", której autorkami są Е. А. Каминская, Ю. А. Матюхина. Poniżej info o książce ze strony wydawcy:
В книге собраны самые лучшие рецепты русской кухни, раскрыты все тонкости кулинарного мастерства наших предков. Блины, заливное, холодец, гусь с яблоками, рождественский фаршированный поросенок и многое-многое другое для праздничного стола и на каждый день. Воспользуйтесь нашими рецептами, порадуйте своих родных и близких! Мы подобрали для вас самые лучшие и любимые с детства блюда наших мам и бабушек!
|
Dziś właśnie do niej sięgnęłam kombinując obiad. Z okazji moich problemów z zębem mądrości musiała być zupa. W dodatku koniecznie powinna zawierać mięso, aby strajku w domu nie było ;) Zainteresował mnie przepis na рассольник (rassolnik) ze strony 146.
Jest to zupa, której składnikiem głównym są kiszone ogórki (солёные огурцы) i sok z ich kiszenia, po rosyjsku właśnie "рaссол". Jak dla mnie, wersja z tego przepisu to połączenie naszej ogórkowej z krupnikiem ;) Więcej na temat рассольникa można znaleźć na stronach:
Jest to zupa, której składnikiem głównym są kiszone ogórki (солёные огурцы) i sok z ich kiszenia, po rosyjsku właśnie "рaссол". Jak dla mnie, wersja z tego przepisu to połączenie naszej ogórkowej z krupnikiem ;) Więcej na temat рассольникa można znaleźć na stronach:
* РАССОЛЬНИК *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak
- ilość porcji: 4
- kalorie w całości (moja wersja): ok. ??? kcal.
- czas przygotowania: 20 min.
- czas gotowania: 1,5 godz.
SKŁADNIKI
- czarne kropki - moja wersja
- białe kropki - książkowa wersja
- mięso wołowe (łata) 250 g
- mięso wołowe 500 g
- marchewka 1 szt.
- marchewka 1 szt.
- pietruszka 1 szt.
- pietruszka 1 szt.
- seler 1 szt.
- seler 1 szt.
- ziemniaki - BRAK
- ziemniaki 3 szt.
- kasza jęczmienna perłowa 100 g
- kasza jęczmienna perłowa 0,5 szklanki
- cebula 1 szt.
- cebula 1 szt.
- ogórki małosolne 2 szt. duże
- ogórki kiszone 3 szt
- sok z ogórków małosolnych 250 ml
- sok z ogórków kiszonych (рaссол) 1 szklanka
- żółtko jajka 1 szt.
- żółtko jajka 1 szt.
- śmietana 18 % 200 g
- śmietana 0,5 szklanki
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka stołowa
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka stołowa
- olej
- olej
- sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz, liść laurowy, natka pietruszki, koperek
PRZYGOTOWANIE
- Włożyć do garnka mięso, marchewkę, pietruszkę i seler. Przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Bulion gotować 1 godz.
- W tym czasie oddzielnie ugotować kaszę jęczmienną.
- Wyjąć mięso i warzywa z bulionu.
- Pokroić mięso i warzywa na małe kawałki.
- Pokroić w paseczki kiszone ogórki i ziemniaki, posiekać cebulę.
- W garnku rozgrzać olej i obsmażyć na rumiany kolor kawałki mięsa z każdej strony. Wrzucić je do bulionu.
- Ziemniaki i ogórki dorzucić do bulionu i gotować jeszcze 20 min.
- Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa zeszklić cebulę.
- Do cebuli wrzucić posiekane warzywa z bulionu, dodać koncentrat pomidorowy i chwilę obsmażać.
- Obsmażone warzywa i kaszę dodać do zupy.
- Żółtko i śmietanę roztrzepać razem.
- Wlać sok z kiszenia ogórków do zupy.
- Zahartować śmietanę, wlać do zupy i zagotować.
- Podawać posypane natką pietruszki lub koperkiem.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zupa wyszła bardzo gęsta przez kaszę, która mocno spęczniała w zupie. Następnym razem wsypię ją na talerze i dopiero zaleję zupą.
- Zapomniałam kupić ziemniaki, więc robiłam bez nich. Wydaje mi się, że z nimi byłaby bardziej sycąca.
- Jak ktoś spotkała się z polską nazwą tej zupy, to poproszę o info. Ja nie znalazłam...
Bardzo mnie zainteresował ten przepis - szczególnie, że jestem miłośniczką ogórkowej i krupniku. A to rzeczywiście taki miks jest tych zup! Ps. Wiem co to znaczy problem z "8"... Pewnie tak szybko przejdzie, jak nadeszło...
OdpowiedzUsuńCiekawe co powie mój Facet na taką zupę :) Dobrze, że jest mięso bo bez mięcha to by nie zjadł chyba :P
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńPolska nazwa to po prostu "Rosolnik".
W książeczce wydanej w 1981 r. "Kuchnia rosyjska" (autorzy - M.Iwaszkiewicz, S.Włodek) można znaleźć taki przepis: "Rosolnik - zupa z solonych (kiszonych) ogórków.
Jest trochę inny - nie ma w nim kaszy, a ogórki są kiszone, nie małosolne. W składnikach jest za to nerka cielęca.
Trochę przepisów na rosolniki znajdziesz również w internecie.
Pozdrawiam :)
Dziękuję Pelu za info:) Sprawdzałam również w necie przepisy i jest ich całe zatrzęsienie (na stronach rosyjskojęzycznych). Ogórki kiszone lub małosolne, kasza lub jej brak, podroby lub ich brak a czasem całkiem jarskie wersje.
OdpowiedzUsuńCo do nazwy polskiej, to myślałam, że jako Słowianie mamy siostrzaną odmianę tej zupy - poza ogórkową;) - jak również dla niej swoją nazwę. Chyba jednak zostaje nam nazwa powstała przez transkrypcję - ROSOLNIK:)