click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

wtorek, 5 lipca 2011

Рассольник czyli kolejna rosyjska zupa

Co roku wracam z Moskwy do Warszawy obładowana książkami. Między literaturą piękną a słownikami kryją się również książki kulinarne. Oczywiście te, które w tytule mają "русская кухня" (kuchnia rosyjska). W zeszłym roku moja półka kulinarna wzbogaciła się o książkę "Лучшие рецепты русской кухни", której autorkami są Е. А. Каминская, Ю. А. Матюхина. Poniżej info o książce ze strony wydawcy:
В книге собраны самые лучшие рецепты русской кухни, раскрыты все тонкости кулинарного мастерства наших предков. Блины, заливное, холодец, гусь с яблоками, рождественский фаршированный поросенок и многое-многое другое для праздничного стола и на каждый день. Воспользуйтесь нашими рецептами, порадуйте своих родных и близких! Мы подобрали для вас самые лучшие и любимые с детства блюда наших мам и бабушек! 
Dziś właśnie do niej sięgnęłam kombinując obiad. Z okazji moich problemów z zębem mądrości musiała być zupa. W dodatku koniecznie powinna zawierać mięso, aby strajku w domu nie było ;) Zainteresował mnie przepis na рассольник (rassolnik) ze strony 146.
Jest to zupa, której składnikiem głównym są kiszone ogórki (солёные огурцы) i sok z ich kiszenia, po rosyjsku właśnie "рaссол". Jak dla mnie, wersja z tego przepisu to połączenie naszej ogórkowej z krupnikiem ;) Więcej na temat рассольникa można znaleźć na stronach:
  • Wikipedia - podstawowe info 
  • TU przepis trochę inny wraz ze zdjęciami
* РАССОЛЬНИК *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4
  • kalorie w całości (moja wersja): ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas gotowania: 1,5 godz.
SKŁADNIKI
  • czarne kropki - moja wersja
    • białe kropki - książkowa wersja
  • mięso wołowe (łata) 250 g
    • mięso wołowe 500 g
  • marchewka 1 szt.
    • marchewka 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
    • pietruszka 1 szt.
  • seler 1 szt.
    • seler 1 szt.
  • ziemniaki - BRAK
    • ziemniaki 3 szt.
  • kasza jęczmienna perłowa 100 g
    • kasza jęczmienna perłowa 0,5 szklanki
  • cebula 1 szt.
    • cebula 1 szt.
  • ogórki małosolne 2 szt. duże
    • ogórki kiszone 3 szt
  • sok z ogórków małosolnych 250 ml
    • sok z ogórków kiszonych (рaссол) 1 szklanka
  • żółtko jajka 1 szt.
    • żółtko jajka 1 szt.
  • śmietana 18 % 200 g
    • śmietana 0,5 szklanki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka stołowa
    • koncentrat pomidorowy 1 łyżka stołowa
  • olej
    • olej
  • sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy
    • sól, pieprz, liść laurowy, natka pietruszki, koperek
PRZYGOTOWANIE
  1. Włożyć do garnka mięso, marchewkę, pietruszkę i seler. Przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
  2. Bulion gotować 1 godz.
  3. W tym czasie oddzielnie ugotować kaszę jęczmienną.
  4. Wyjąć mięso i warzywa z bulionu.
  5. Pokroić mięso i warzywa na małe kawałki.
  6. Pokroić w paseczki kiszone ogórki i ziemniaki, posiekać cebulę.
  7. W garnku rozgrzać olej i obsmażyć na rumiany kolor kawałki mięsa z każdej strony. Wrzucić je do bulionu.
  8. Ziemniaki i ogórki dorzucić do bulionu i gotować jeszcze 20 min.
  9. Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa zeszklić cebulę.
  10. Do cebuli wrzucić posiekane warzywa z bulionu, dodać koncentrat pomidorowy i chwilę obsmażać.
  11. Obsmażone warzywa i kaszę dodać do zupy.
  12. Żółtko i śmietanę roztrzepać razem.
  13. Wlać sok z kiszenia ogórków do zupy.
  14. Zahartować śmietanę, wlać do zupy i zagotować.
  15. Podawać posypane natką pietruszki lub koperkiem.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zupa wyszła bardzo gęsta przez kaszę, która mocno spęczniała w zupie. Następnym razem wsypię ją na talerze i dopiero zaleję zupą.
  2. Zapomniałam kupić ziemniaki, więc robiłam bez nich. Wydaje mi się, że z nimi byłaby bardziej sycąca.
  3. Jak ktoś spotkała się z polską nazwą tej zupy, to poproszę o info. Ja nie znalazłam...
Przepis dodałam do akcji Peli w Zapiskach kuchennych Peli:

trzeci letni festiwal zupy zaproszenie

    4 komentarze:

    1. Bardzo mnie zainteresował ten przepis - szczególnie, że jestem miłośniczką ogórkowej i krupniku. A to rzeczywiście taki miks jest tych zup! Ps. Wiem co to znaczy problem z "8"... Pewnie tak szybko przejdzie, jak nadeszło...

      OdpowiedzUsuń
    2. Ciekawe co powie mój Facet na taką zupę :) Dobrze, że jest mięso bo bez mięcha to by nie zjadł chyba :P

      OdpowiedzUsuń
    3. Witaj!
      Polska nazwa to po prostu "Rosolnik".
      W książeczce wydanej w 1981 r. "Kuchnia rosyjska" (autorzy - M.Iwaszkiewicz, S.Włodek) można znaleźć taki przepis: "Rosolnik - zupa z solonych (kiszonych) ogórków.
      Jest trochę inny - nie ma w nim kaszy, a ogórki są kiszone, nie małosolne. W składnikach jest za to nerka cielęca.
      Trochę przepisów na rosolniki znajdziesz również w internecie.
      Pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Dziękuję Pelu za info:) Sprawdzałam również w necie przepisy i jest ich całe zatrzęsienie (na stronach rosyjskojęzycznych). Ogórki kiszone lub małosolne, kasza lub jej brak, podroby lub ich brak a czasem całkiem jarskie wersje.
      Co do nazwy polskiej, to myślałam, że jako Słowianie mamy siostrzaną odmianę tej zupy - poza ogórkową;) - jak również dla niej swoją nazwę. Chyba jednak zostaje nam nazwa powstała przez transkrypcję - ROSOLNIK:)

      OdpowiedzUsuń