sobota, 25 czerwca 2011

Sałatka szparagowo-truskawkowo-serowa

Niestety, sezon na szparagi i truskawki zbliża się ku końcowi... W ramach pożegnania, wczoraj wieczorem szparagi i truskawki wspólnie wystąpiły po raz ostatni w tym roku, jako:

* SAŁATKA SZPARAGOWO-TRUSKAWKOWO-SEROWA *
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja, śniadanie
  • gatunek: surówka
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 450 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas gotowania: 8 min.
SKŁADNIKI
  • szparagi 1 pęczek
  • truskawki 200 g
  • ser pleśniowy 100 g
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
  • sól, pieprz kolorowy
PRZYGOTOWANIE
  1. Od szparagów odłamać twarde końcówki. Z pozostałej części odkroić główki szparagów od ich środkowej części.
  2. Na parze gotować środki szparagów ok. 5 min. Po tym czasie dorzucić główki szparagów i gotować jeszcze ok. 3 min.
  3. Wyłożyć szparagi na talerz.
  4. Truskawki odszypułkować i podzielić na ćwiartki. Posypać nimi szparagi.
  5. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i posypać nim szparagi i truskawki.
  6. Lekko osolić sałatkę, doprawić grubo mielonym, kolorowym pieprzem.
  7. Skropić octem balsamicznym i oliwą.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Gatunek sera pleśniowego zależy od upodobań.
  2. Kaloryczność sałatki zależy od ilości i gatunku sera pleśniowego.
  3. Świetnie nadaje się oliwa w spray'u, np. TAKA.
  4. Wydaje mi się, że pasującym dodatkiem będzie również świeża, drobno posiekana mięta oraz drobno posiekane orzechy.

2 komentarze:

  1. też ubolewam że z truskawkami i szparagami musimy się pożegnać. ale jak żegnać się to jak najsmaczniej;) świetna sałateczka

    OdpowiedzUsuń