Niestety, sezon na szparagi i truskawki zbliża się ku końcowi... W ramach pożegnania, wczoraj wieczorem szparagi i truskawki wspólnie wystąpiły po raz ostatni w tym roku, jako:
* SAŁATKA SZPARAGOWO-TRUSKAWKOWO-SEROWA *
- posiłek: obiad, kolacja, śniadanie
- gatunek: surówka
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 450 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
- czas gotowania: 8 min.
SKŁADNIKI
- szparagi 1 pęczek
- truskawki 200 g
- ser pleśniowy 100 g
- ocet balsamiczny
- oliwa
- sól, pieprz kolorowy
PRZYGOTOWANIE
- Od szparagów odłamać twarde końcówki. Z pozostałej części odkroić główki szparagów od ich środkowej części.
- Na parze gotować środki szparagów ok. 5 min. Po tym czasie dorzucić główki szparagów i gotować jeszcze ok. 3 min.
- Wyłożyć szparagi na talerz.
- Truskawki odszypułkować i podzielić na ćwiartki. Posypać nimi szparagi.
- Ser pleśniowy pokroić w kostkę i posypać nim szparagi i truskawki.
- Lekko osolić sałatkę, doprawić grubo mielonym, kolorowym pieprzem.
- Skropić octem balsamicznym i oliwą.
* SMACZNEGO *
- Gatunek sera pleśniowego zależy od upodobań.
- Kaloryczność sałatki zależy od ilości i gatunku sera pleśniowego.
- Świetnie nadaje się oliwa w spray'u, np. TAKA.
- Wydaje mi się, że pasującym dodatkiem będzie również świeża, drobno posiekana mięta oraz drobno posiekane orzechy.
ale świetne połączenie!
OdpowiedzUsuńteż ubolewam że z truskawkami i szparagami musimy się pożegnać. ale jak żegnać się to jak najsmaczniej;) świetna sałateczka
OdpowiedzUsuń