Niestety, moje nadzieje z zeszłej środy okazały się płonne i czasu wolnego w ostatnich tygodniach mam "jak na lekarstwo". Tak w życiu bywa... O ile wystarcza mi czasu na gotowanie (dań szybkich i na dwa dni), to na wpisy w moim Notatniku Kuchennym już niestety nie. Dziś przepis szybki do zrobienia i równie szybki do zapisania:)
* SOS TATARSKI *
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: ok. 45
- kalorie w całości (ok. 450 g): ok. 920 kcal (ok. 20 kcal na porcję 10g)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas czekania: minimum 12 godz.
SKŁADNIKI
- ogórki konserwowe 150 g
- grzybki marynowane 100 g
- cebulki marynowane 50 g
- musztarda 25 g
- majonez 125 g
PRZYGOTOWANIE
- Ogórki konserwowe, grzybki i cebulki marynowane bardzo drobno pokroić.
- Wymieszać warzywa w misce.
- Dodać musztardę i dobrze wymieszać.
- Dodać majonez i dobrze wymieszać.
- Włożyć do lodówki na minimum 12 godz.
- Podawać jako dodatek do mięs na zimno i na ciepło lub do jajek na twardo.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Ogórki muszą być konserwowe, nie mogą być kiszone.
- Można użyć pieczarek marynowanych, ale ja wolę grzybki leśne (podgrzybki) w marynacie (oczywiście domowej roboty).
- Cebulki marynowane można pominąć, ale nadają smaczną nutkę:)
- Najlepiej smakuje z domową musztardą (TU) i domowym majonezem.
- Jeśli musztarda nie jest pikantna, sos można dodatkowo doprawić pieprzem.
- Przechowywać w lodówce do 7 dni.
uwielbiam ten sos! mogłabym go jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula
Bardzo lubię sos tatarski, w szczególności do jajek na twardo. Fajny przepis - w wersji z cebulkami marynowanymi jeszcze nie jadłam, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńSos tatarski do wędlin, warzyw, jajek... bardzo go lubimy :-)
OdpowiedzUsuńA z czasem wolnym mamy podobnie, wciąż go brak, a w ostatnim czasie jeszcze bardziej.
pozdrawiamy
aga i kaja