W kilku przepisach zamieszczonych w moim Notatniku Kuchennym jednym ze składników były wódki smakowe - waniliowa (inspiracja TUTAJ) i szafranowa. Poniżej znajdziecie przepis na ich wykonanie.
* WÓDKA SMAKOWA *
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, impreza
- gatunek: dodatek, przetwory zimowe
- mięso: nie
- czas przygotowania: 5 min.
SKŁADNIKI
- wódka 0,5 l
- wanilia 2 laski
- szafran 0,5 g
- 1 buteleczka szklana o pojemności 150 ml
PRZYGOTOWANIE
A. wódka szafranowa- Wrzucić szafran do buteleczki.
- Zalać wódką.
- Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 10 dni.
- Idealna do użycia chociażby w TYM przepisie :)
B. wódka waniliowa
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół.
- Wrzucić wanilię do butelki z wódką (ok. 350 ml).
- Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 10 dni.
- Idealna do użycia chociażby w TYM przepisie :)
* SMACZNEGO *
Po lewej wódki smakowe, a po prawej oliwy, również smakowe, które znajdziecie TUTAJ. |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Używam jak najprostszej wódki zbożowej. W tym przypadku użyłam Żołądkowej Gorzkiej De Lux.
- Należy dokładnie wyparzyć i wysuszyć buteleczkę.
- Świetnie nadają się buteleczki z sosu sojowego czy octu ryżowego firmy TaoTao.
- Wódki te stoją u mnie już około roku i nadal są zdatne do użytku :)
a próbowałaś miętowej? do butelki dodajemy gałązkę mięty i czekamy jakiś tydzień aż zrobi się zielona :)
OdpowiedzUsuńa nie próbowałam miętowej jeszcze. Następnym razem spróbuję...
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź :)
takiej waniliówki bym się napiła :)
OdpowiedzUsuńUhuhu, aromatyczna rozpusta :)
OdpowiedzUsuń@Bazylia, @Kuchareczka: ja używam tych wódek do gotowania, aromatyzowania potraw. Do picia się nie nadają; waniliowa ma za mocny smak, a szafranowej mi żal pić :)
OdpowiedzUsuńMniam... Warte grzechu;) Wypróbuję przy najbliższej okazje
OdpowiedzUsuń