click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

wtorek, 23 sierpnia 2011

Wódka smakowa

W kilku przepisach zamieszczonych w moim Notatniku Kuchennym jednym ze składników były wódki smakowe - waniliowa (inspiracja TUTAJ) i szafranowa. Poniżej znajdziecie przepis na ich wykonanie.
* WÓDKA SMAKOWA *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, impreza
  • gatunek: dodatek, przetwory zimowe
  • mięso: nie
  • czas przygotowania: 5 min.
SKŁADNIKI
  • wódka 0,5 l
  • wanilia 2 laski
  • szafran 0,5 g
BUTELKI, SŁOIKI...
  • 1 buteleczka szklana o pojemności 150 ml
PRZYGOTOWANIE

     A. wódka szafranowa
  1. Wrzucić szafran do buteleczki.
  2. Zalać wódką.
  3. Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 10 dni.
  4. Idealna do użycia chociażby w TYM przepisie :)
         B.  wódka waniliowa
    1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół.
    2. Wrzucić wanilię do butelki z wódką (ok. 350 ml).
    3. Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 10 dni.
    4. Idealna do użycia chociażby w TYM przepisie :) 



       * SMACZNEGO *
      Po lewej wódki smakowe, a po prawej oliwy, również smakowe, które znajdziecie TUTAJ.
      POMOCNICZE INFORMACJE
      1. Używam jak najprostszej wódki zbożowej. W tym przypadku użyłam Żołądkowej Gorzkiej De Lux.
      2. Należy dokładnie wyparzyć i wysuszyć buteleczkę.
      3. Świetnie nadają się buteleczki z sosu sojowego czy octu ryżowego firmy TaoTao.
      4. Wódki te stoją u mnie już około roku i nadal są zdatne do użytku :)
      Przepis dodałam do akcji:
      Domowy wyrób

        6 komentarzy:

        1. a próbowałaś miętowej? do butelki dodajemy gałązkę mięty i czekamy jakiś tydzień aż zrobi się zielona :)

          OdpowiedzUsuń
        2. a nie próbowałam miętowej jeszcze. Następnym razem spróbuję...
          Dzięki za podpowiedź :)

          OdpowiedzUsuń
        3. takiej waniliówki bym się napiła :)

          OdpowiedzUsuń
        4. Uhuhu, aromatyczna rozpusta :)

          OdpowiedzUsuń
        5. @Bazylia, @Kuchareczka: ja używam tych wódek do gotowania, aromatyzowania potraw. Do picia się nie nadają; waniliowa ma za mocny smak, a szafranowej mi żal pić :)

          OdpowiedzUsuń
        6. Mniam... Warte grzechu;) Wypróbuję przy najbliższej okazje

          OdpowiedzUsuń