Risotto - ryż podsmażony, podlany winem a następnie ugotowany w rosole. Dziś wersja polska, bo wino zastąpiłam wódką (szafranową), a podlewałam warzywami ugotowanymi z resztką zupy pomidorowej.
* RISOTTO - WERSJA POLSKA *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: risotto
- mięso: nie/tak
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 600 kcal (+ mięso)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas gotowania: 40 min.
SKŁADNIKI
- ryż (najlepiej arborio) 100 g suchego
- fasolka szparagowa 350 g
- pieczarki 160 g (4 szt.)
- cebula 80 g (0,5 szt.)
- czosnek 3 ząbki
- oliwa 20 ml
- wódka szafranowa 50 ml
- zupa pomidorowa
- ser żółty
- sól, pieprz biały, koperek, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę
- Od fasolki odciąć końcówki i pokroić na kawałki.
- Połowę oliwy rozgrzać w garnku i zeszklić cebulę. Wrzucić pieczarki.
- Posolić i mieszać, aż pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość.
- Wsypać fasolkę i wlać pomidorówkę.
- Dodać pokrojony drobno czosnek, koperek i natkę pietruszki, pieprz.
- Gotować ok. 15 min.
- Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i przesmażyć suchy ryż.
- Dolać do ryżu wódkę i odparować.
- Wlewać po łyżce wazowej ugotowanych warzyw i mieszać do wchłonięcia płynu
- Punkt 10 powtarzać aż do ugotowania ryżu.
- Rozłożyć na talerze, posypać tartym serem i natką pietruszki.
- Podawać z mięsem.
ciekawy pomysł z tą wódką! muszę wypróbować :) Tylko zdradź mi gdzie ją kupiłaś?
OdpowiedzUsuńmiłego wieczoru!
sama zrobiłam:
OdpowiedzUsuńwódka szafranowa - 125 ml wódki + 0,5 g szafranu; wymieszać i zostawić na tydzień
Własnie wstawiłam tę wódeczkę!!! cudna:)
OdpowiedzUsuń