W wielu moich przepisach używam oliwy smakowej: chilli, czosnkowej, ziołowej... Oczywiście można takie oliwy kupić, ale ja lubię zrobić je sama.
Kupuję dobrej jakości oliwę extra vergine (jak kupować oliwę możecie przeczytać w trzyczęściowym artykule TU, TUTAJ i TAM) w 0,5 litrowej butelce. Z mniej więcej 250 - 300 ml robię oliwy czosnkowe, ziołowe itp. Pozostałą częśc oliwy zostawiam w oryginalnej butelce i aromatyzuję ja chilli, jako że to właśnie takiej oliwy (i papryczek z niej) używam najczęściej.
Kupuję dobrej jakości oliwę extra vergine (jak kupować oliwę możecie przeczytać w trzyczęściowym artykule TU, TUTAJ i TAM) w 0,5 litrowej butelce. Z mniej więcej 250 - 300 ml robię oliwy czosnkowe, ziołowe itp. Pozostałą częśc oliwy zostawiam w oryginalnej butelce i aromatyzuję ja chilli, jako że to właśnie takiej oliwy (i papryczek z niej) używam najczęściej.
* OLIWA SMAKOWA *
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, impreza
- gatunek: dodatek, przetwory zimowe
- mięso: nie
- czas przygotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
- oliwa z oliwek extra vergine 0,5 l
- chilli
- czosnek
- wanilia
- 2 buteleczki szklane o pojemności 150 ml
PRZYGOTOWANIE
A. oliwa czosnkowa- Obrać czosnek. Wyparzyć go i dobrze osuszyć.
- Pokroić czosnek na kawałki, które przejdą swobodnie przez otwór w butelce.
- Wypełnić buteleczkę do połowy czosnkiem.
- Zalać oliwą.
- Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 1 miesiąc.
- Idealna do użycia chociażby w TYM przepisie :)
B. oliwa waniliowa
- Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i pokroić na kawałki o długości ok. 1,5 - 2 cm.
- Wrzucić wanilię do buteleczki.
- Wypełnić buteleczkę oliwą.
- Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 1 miesiąc.
- Idealna do użycia chociażby w TYM przepisie :)
C. oliwa chilli
- Papryczki chilli dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć.
- Duże papryczki pokroić na kawałki, które przejdą swobodnie przez otwór w oryginalnej butelce od oliwy. Mniejsze papryczki wrzucić do butelki w całości.
- Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 1 miesiąc.
- Idealna do użycia chociażby w TYM przepisie :)
* SMACZNEGO *
Po prawej oliwy smakowe, a po lewej wódki, również smakowe, które znajdziecie TUTAJ. |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Ważną sprawą jest dokładne wyparzenie i wysuszenie buteleczek oraz warzyw, tak aby żadne bakterie nie miały szans przeżyć.
- Świetnie nadają się buteleczki z sosu sojowego czy octu ryżowego firmy TaoTao.
- Oliwę można użyć wcześniej niż po miesiącu, ale jej smak jest wtedy delikatniejszy.
- Do potraw można używać nie tylko oliwy, ale również warzyw i przypraw, którymi była aromatyzowana.
- Maksymalny czas, w którym stała u mnie taka oliwa to 6 miesięcy i nadal była zdatna do użytku :)
oliwę czosnkową uwielibam ale waniliowej jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu sobie zrobic taka własną aromatyzowaną oliwę :)
OdpowiedzUsuńhttp://polkazprzyprawami.blox.pl