wtorek, 23 sierpnia 2011

Oliwa czyli przygotowania do zimy 1

W wielu moich przepisach używam oliwy smakowej: chilli, czosnkowej, ziołowej... Oczywiście można takie oliwy kupić, ale ja lubię zrobić je sama.
Kupuję dobrej jakości oliwę extra vergine (jak kupować oliwę możecie przeczytać w trzyczęściowym artykule TU, TUTAJ i TAM) w 0,5 litrowej butelce. Z mniej więcej 250 - 300 ml robię oliwy czosnkowe, ziołowe itp. Pozostałą częśc oliwy zostawiam w oryginalnej butelce i aromatyzuję ja chilli, jako że to właśnie takiej oliwy (i papryczek z niej) używam najczęściej.
* OLIWA SMAKOWA *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, impreza
  • gatunek: dodatek, przetwory zimowe
  • mięso: nie
  • czas przygotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
  • oliwa z oliwek extra vergine 0,5 l
  • chilli
  • czosnek
  • wanilia
BUTELKI, SŁOIKI...
  • 2 buteleczki szklane o pojemności 150 ml
PRZYGOTOWANIE

     A. oliwa czosnkowa
  1. Obrać czosnek. Wyparzyć go i dobrze osuszyć.
  2. Pokroić czosnek na kawałki, które przejdą swobodnie przez otwór w butelce.
  3. Wypełnić buteleczkę do połowy czosnkiem.
  4. Zalać oliwą.
  5. Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 1 miesiąc.
  6. Idealna do użycia chociażby w TYM przepisie :) 

     B.  oliwa waniliowa
  1. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i pokroić na kawałki o długości ok. 1,5 - 2 cm.
  2. Wrzucić wanilię do buteleczki.
  3. Wypełnić buteleczkę oliwą.
  4. Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 1 miesiąc.
  5. Idealna do użycia chociażby w TYM przepisie :)


     C. oliwa chilli
  1. Papryczki chilli dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć.
  2. Duże papryczki pokroić na kawałki, które przejdą swobodnie przez otwór w oryginalnej butelce od oliwy. Mniejsze papryczki wrzucić do butelki w całości.
  3. Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 1 miesiąc.
  4. Idealna do użycia chociażby w TYM przepisie :)  

 * SMACZNEGO *
Po prawej oliwy smakowe, a po lewej wódki, również smakowe, które znajdziecie TUTAJ.
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Ważną sprawą jest dokładne wyparzenie i wysuszenie buteleczek oraz warzyw, tak aby żadne bakterie nie miały szans przeżyć.
  2. Świetnie nadają się buteleczki z sosu sojowego czy octu ryżowego firmy TaoTao.
  3. Oliwę można użyć wcześniej niż po miesiącu, ale jej smak jest wtedy delikatniejszy.
  4. Do potraw można używać nie tylko oliwy, ale również warzyw i przypraw, którymi była aromatyzowana.
  5. Maksymalny czas, w którym stała u mnie taka oliwa to 6 miesięcy i nadal była zdatna do użytku :)
Przepis dodałam do akcji:
Domowy wyróbAkcja przetwory 2011

    2 komentarze:

    1. oliwę czosnkową uwielibam ale waniliowej jeszcze nie próbowałam :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Muszę w końcu sobie zrobic taka własną aromatyzowaną oliwę :)

      http://polkazprzyprawami.blox.pl

      OdpowiedzUsuń