* PLACUSZKI RYŻOWE WERSJA 1 *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: placki
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 600 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
- czas gotowania: 20 min. + 10 min.
SKŁADNIKI
- ryż ugotowany 300 g
- cebula 100 g
- por 50 g
- natka pietruszki i koperek 30 g (w sumie)
- jajko 1 szt.
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować ryż.
- Pokroić drobno cebulę i por. Zeszklić na oleju.
- Posiekać natkę pietruszki i koperek.
- Ugotowany ryż, zeszkloną cebulę i por oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek połączyć razem w misce.
- Posolić, popieprzyć, zetrzeć trochę gałki muszkatołowej, dodać jajko i dobrze wymieszać.
- Silnie rozgrzać olej na patelni. Kłaść na olej placuszki i smażyć na dużym ogniu do zezłocenia z obu stron.
- Podawać gorące z dowolnym sosem.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Ryż może być rozgotowany (lepiej się lepią placuszki.) i "znaleziony w lodówce", sprzed kilku dni.
- Jeśli jajko jest duże i masa jest zbyt lepka można dodać bułkę tartą.
- Równie smaczne, ale bardziej kaloryczne i o ładniejszym kształcie będą placuszki, obtoczone przed smażeniem w bułce tartej.
- Smażymy na złoty kolor z jednej strony, a następnie z drugiej. Przekręcamy tylko raz, bo łatwo jest placuszki pokruszyć.
- Dowolny sos to także ketchup:) Ja podaję je z Zielonym "Maziu Maziu" lub domowym sosem pomidorowym (przepis wkrótce), a także na Poduszce szpinakowej (tutaj przygotowanej do kurczaka).
- Jeśli całą masę od razu wyłożyć na patelnię, otrzymamy prostą zapiekankę ryżową.
Zapraszam do akcji Warzywne Szaleństwo na blogu Kuchnia Małego Kuchcika |
Placuszki ryzowe...jak dawno nie jadłam...nabrałam smaku:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ryżowej wersji, a na wszelkiego rodzaju placuszki jest u mnie w domu ostatnio duuże zapotrzebowanie. Chyba się nimi zainteresuję bliżej ;)
OdpowiedzUsuń