click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 15 maja 2011

Zrazy zawijane w zielonym sosie z pieczarkami

Sukces z wołowiną w zeszłą sobotę (TU) ośmielił mnie do zrobienia zrazów z wołowiny. O dziwo, również się udały:) Były kruche tak, jak być powinny...

* ZRAZY ZAWIJANE W ZIELONYM SOSIE Z PIECZARKAMI *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zrazy
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok.  ??? kcal (+ ??? kasza gryczana).
  • czas przygotowania: 45 min.
  • czas gotowania: 1 godz.
SKŁADNIKI
  • mięso wołowe bez kości (ligawa), kotlety 4 x 100 g = 400 g
  • boczek surowy 100 g
  • pieczarki 200 g (6 szt.)
  • cebula 100 g
  • czosnek 3 ząbki
  • marchewka 150 g
  • pietruszka 100 g
  • seler 50 g
  • łodyga brokuł
  • kilka liści zielonych pora
  • łodyżki szpinaku
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • ogórek kiszony 1/2 małego ogórka
  • oliwki zielone 4 sztuki
  • kapary w occie
  • musztarda
  • olej
  • sól, pieprz mielony, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, jałowiec
  • mięta, estragon, tymianek i majeranek (świeże)
PRZYGOTOWANIE
  1. Ogórek kiszony, cebulę, oliwki i boczek pokroić w cienkie paski.
  2. Rozbić mięso na cienkie kotlety.
  3. Mięso posolić i popieprzyć z obu stron. Jedną stronę posmarować musztardą.
  4. Nakładać na kotlet paseczki boczku, cebulę, ogórek, oliwki i kapary. Podwinąć brzegi i ciasno zawijać. Owinąć sznurkiem do pieczenia, aby zraz się nie rozleciały w trakcie duszenia. Przygotować tak 4 zrazy.
  5. Cebulę pokroić w piórka, ząbki czosnku obrać i przekroić na pół.
  6. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w średnią kostkę.
  7. Oczyścić pieczarki. Obrać kapelusze i trzonki, odłożyć osobno.
  8. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć szybkom zrazy z każdej strony, do zarumienienia. Odłożyć na bok.
  9. Do garnka wrzucić pozostały z faszerowania boczek i wytopić tłuszcz. Wyjąć pozostałe resztki boczku.
  10. Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić.
  11. Na cebulę dorzucić czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler i ogonki pieczarek. Wymieszać.
  12. Dorzucić pół pęczka koperku, pół pęczka natki, łodygę brokuła i łodygi szpinaku, liście pora, świeży estragon, tymianek, majeranek i mięta. Wymieszać.
  13. Posolić, dorzucić pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, jałowiec do smaku. Wymieszać.
  14. Włożyć na wierzch warzyw zrazy i kapelusze pieczarek. Zalać wodą do połowy wysokości zrazów.
  15. Garnek przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić 1 godzinę. W razie potrzeby uzupełniać wodą.
  16. Po zakończeniu gotowania wyjąć z garnka zrazy i pieczarki. Dorzucić pozostałe pół pęczka koperku i natki pietruszki.
  17. Warzywa zmiksować.
  18. Do garnka włożyć z powrotem zrazy i kapelusze pieczarek. Podgrzać i podawać z pieczarkami oraz z kaszą gryczaną.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE

  1. Tłukąc kotlety trzeba pilnować, aby nie rozerwać mięsa tłuczkiem.
  2. Jeśli musztarda jest ostra (TU), to solenie i pieprzenie mięsa jest niepotrzebne.

3 komentarze:

  1. Niezły ten zielony sos:)
    Tyle w tym dobrych rzeczy...

    OdpowiedzUsuń
  2. zraziki są mniam, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właściwie pomysł na to, aby sos był zielony powstał, kiedy się zorientowałam, że nafaszerowałam zraziki samymi zielonymi dodatkami (poza cebulą):)

    OdpowiedzUsuń