Sukces z wołowiną w zeszłą sobotę (TU) ośmielił mnie do zrobienia zrazów z wołowiny. O dziwo, również się udały:) Były kruche tak, jak być powinny...
* ZRAZY ZAWIJANE W ZIELONYM SOSIE Z PIECZARKAMI *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: zrazy
- mięso: tak
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. ??? kcal (+ ??? kasza gryczana).
- czas przygotowania: 45 min.
- czas gotowania: 1 godz.
SKŁADNIKI
- mięso wołowe bez kości (ligawa), kotlety 4 x 100 g = 400 g
- boczek surowy 100 g
- pieczarki 200 g (6 szt.)
- cebula 100 g
- czosnek 3 ząbki
- marchewka 150 g
- pietruszka 100 g
- seler 50 g
- łodyga brokuł
- kilka liści zielonych pora
- łodyżki szpinaku
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- ogórek kiszony 1/2 małego ogórka
- oliwki zielone 4 sztuki
- kapary w occie
- musztarda
- olej
- sól, pieprz mielony, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, jałowiec
- mięta, estragon, tymianek i majeranek (świeże)
PRZYGOTOWANIE
- Ogórek kiszony, cebulę, oliwki i boczek pokroić w cienkie paski.
- Rozbić mięso na cienkie kotlety.
- Mięso posolić i popieprzyć z obu stron. Jedną stronę posmarować musztardą.
- Nakładać na kotlet paseczki boczku, cebulę, ogórek, oliwki i kapary. Podwinąć brzegi i ciasno zawijać. Owinąć sznurkiem do pieczenia, aby zraz się nie rozleciały w trakcie duszenia. Przygotować tak 4 zrazy.
- Cebulę pokroić w piórka, ząbki czosnku obrać i przekroić na pół.
- Marchew, pietruszkę i seler pokroić w średnią kostkę.
- Oczyścić pieczarki. Obrać kapelusze i trzonki, odłożyć osobno.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć szybkom zrazy z każdej strony, do zarumienienia. Odłożyć na bok.
- Do garnka wrzucić pozostały z faszerowania boczek i wytopić tłuszcz. Wyjąć pozostałe resztki boczku.
- Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzucić cebulę i zeszklić.
- Na cebulę dorzucić czosnek, marchewkę, pietruszkę, seler i ogonki pieczarek. Wymieszać.
- Dorzucić pół pęczka koperku, pół pęczka natki, łodygę brokuła i łodygi szpinaku, liście pora, świeży estragon, tymianek, majeranek i mięta. Wymieszać.
- Posolić, dorzucić pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, jałowiec do smaku. Wymieszać.
- Włożyć na wierzch warzyw zrazy i kapelusze pieczarek. Zalać wodą do połowy wysokości zrazów.
- Garnek przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić 1 godzinę. W razie potrzeby uzupełniać wodą.
- Po zakończeniu gotowania wyjąć z garnka zrazy i pieczarki. Dorzucić pozostałe pół pęczka koperku i natki pietruszki.
- Warzywa zmiksować.
- Do garnka włożyć z powrotem zrazy i kapelusze pieczarek. Podgrzać i podawać z pieczarkami oraz z kaszą gryczaną.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Tłukąc kotlety trzeba pilnować, aby nie rozerwać mięsa tłuczkiem.
- Jeśli musztarda jest ostra (TU), to solenie i pieprzenie mięsa jest niepotrzebne.
Niezły ten zielony sos:)
OdpowiedzUsuńTyle w tym dobrych rzeczy...
zraziki są mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńWłaściwie pomysł na to, aby sos był zielony powstał, kiedy się zorientowałam, że nafaszerowałam zraziki samymi zielonymi dodatkami (poza cebulą):)
OdpowiedzUsuń