TeŻet i ja lubimy różnego rodzaju sałatki, a jeśli zawierają grillowanego kurczaka to tym bardziej:) Poniżej jedna z wariacji na ten temat.
* SAŁATKA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM, MOZZARELLĄ I SZPINAKIEM *
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: sałatka
- mięso: tak
- ilość porcji: 12
- kalorie w całości (ok. 1200 g): ok. 1200 kcal (ok. 100 kcal na porcję 100 g)
- czas przygotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka grillowana 300 g
- mozzarella 150 g
- szpinak (młode liście) 50 g
- cebula 75 g
- por (biała część) 50 g
- marchewka 50 g
- ogórki kiszone 100 g
- cykoria 50 g
- pomidor 100 g
- ogórek 100 g
- rzodkiewka 100 g
- koperek 10 g
- natka pietruszki 10 g
- żurawina suszona 20 g
- musztarda 10 g (przepis na wersję domową TU)
- sól, pieprz, papryczka chilli, cukier, ocet winny/balsamiczny/jabłkowy, oliwa/olej
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kurczaka pokroić na kawałki "na jeden kęs", zamarynować w pieprzu, soli, papryce chilli i oleju. Następnie ugrillować.
- Liście szpinaku podrzeć na mniejsze kawałki, jeśli są zbyt duże.
- Cebulę i pora pokroić w drobną kostkę.
- Marchewkę, ogórki kiszone, pomidory, ogórki, rzodkiewkę i mozzarellę pokroić w dużą kostkę.
- Cykorię, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać.
- Wymieszać szpinak i warzywa w misce. Dodać mozzarellę, grillowanego kurczaka i suszoną żurawinę. Wszystko dobrze wymieszać.
- Zrobić winegret z musztardy, octu, oliwy, soli i cukru.
- Polać sałatkę sosem bezpośrednio przed podaniem.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Pierś z kurczaka można zamarynować wg uznania (ta kombinacja najlepiej sprawdza się u nas w domu) i zamiast grillować można po prostu usmażyć.
- Zazwyczaj używam mozzarelli mini, którą kroję na pół.
- Ilości składników można dowolnie zmieniać:)
- Winegret zazwyczaj robię w małym słoiczku. Wlewam/wsypuję składniki, zakręcam słoik i szybko nim potrząsam. Gotowy sos wylewam na sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz