środa, 28 września 2011

Sałamacha w ostrej wersji

Sprawdzone, stare, rodzinne przepisy są najlepsze. Czasem jednak dobrze spojrzeć na nie świeżym okiem, wymienić część składników na inne. Ostatnio wzięłam na warsztat naszą rodzinną Sałamachę i powstała:
* SAŁAMACHA NA OSTRO *
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza
  • gatunek: sałatka, pasta
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: 680 - 700 kcal.
  • czas przygotowania: 10 min. (+ 10 min. gotowania jajka)
SKŁADNIKI
  • ser typu feta 270 g
  • jajko 1 szt.
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • cebula 1 szt.
  • por (biała część) 1 szt.
  • cykoria 1 szt.
  • papryka 0,5 szt.
  • papryczka chilli
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajko ugotować na twardo.
  2. Warzywa i jajka posiekać.
  3. Połączyć w misce ser typu feta, warzywa i jajka.
  4. Drobno posiekaną papryczkę chilli dodać do sałamachy i dokładnie wymieszać.
* SMACZNEGO *
Sałamacha na ostro wybiera się do pracy ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Nie trzeba dodawać ani śmietany ani jogurtu naturalnego.
  2. Ilość papryczki chilli zależy od jej ostrości i naszych upodobań smakowych. 
  3. Nie należy dodawać soli - sery typu feta są słone "z natury".
  4. Podawać z pieczywem lub np. na łódeczkach z cykorii.

1 komentarz: