Sprawdzone, stare, rodzinne przepisy są najlepsze. Czasem jednak dobrze spojrzeć na nie świeżym okiem, wymienić część składników na inne. Ostatnio wzięłam na warsztat naszą rodzinną Sałamachę i powstała:
* SAŁAMACHA NA OSTRO *
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza
- gatunek: sałatka, pasta
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: 680 - 700 kcal.
- czas przygotowania: 10 min. (+ 10 min. gotowania jajka)
SKŁADNIKI
- ser typu feta 270 g
- jajko 1 szt.
- rzodkiewka 1 pęczek
- cebula 1 szt.
- por (biała część) 1 szt.
- cykoria 1 szt.
- papryka 0,5 szt.
- papryczka chilli
PRZYGOTOWANIE
- Jajko ugotować na twardo.
- Warzywa i jajka posiekać.
- Połączyć w misce ser typu feta, warzywa i jajka.
- Drobno posiekaną papryczkę chilli dodać do sałamachy i dokładnie wymieszać.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Nie trzeba dodawać ani śmietany ani jogurtu naturalnego.
- Ilość papryczki chilli zależy od jej ostrości i naszych upodobań smakowych.
- Nie należy dodawać soli - sery typu feta są słone "z natury".
- Podawać z pieczywem lub np. na łódeczkach z cykorii.
bardzo ciekawa propozycja:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuń