Co prawda nie jestem Ślązaczką, ale kiedy w zeszłym tygodniu zobaczyłam w sklepie osiedlowym piękne kalarepki,jeszcze z liśćmi i pokusiłam się o zrobienie z nich zupy. Przepis "ściągnęła" (z drobnymi modyfikacjami) od Bernadety z jej bloga mój kulinarny pamietnik.
* OBERIBA *
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: nie/tak
- ilość porcji: 5-6
- kalorie w całości: ok. ??? kcal
- czas przygotowania: 15 min.
- czas gotowania: 15 min.
SKŁADNIKI
- rosół wołowy 1,5 l
- kalarepa 2 szt.
- ziemniaki 4 szt.
- ugotowane mięso wołowe z rosołu
- sól, pieprz, kminek, suszony lubczyk
- koperek, natka pietruszki, lubczyk świeży
PRZYGOTOWANIE
- Oddzielić liście kalarepek od główek.
- Liście kalarepy oddzielić od nerwów i posiekać.
- Główki kalarep obrać i pokroić na plasterki, które następnie pokroić w paseczki.
- Ziemniaki obrać i pokroić jak kalarepki.
- Kalarepki, liście kalarepek i ziemniaki zalać rosołem wołowym.
- Dodać sól, pieprz, kminek i suszony lubczyk.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10-15 min. aż warzywa będą miękkie.
- Pokroić ugotowane mięso wołowe z rosołu i rozłożyć na talerzach.
- Zalać mięso gorącą zupą.
- Posypać zupę koperkiem, natką pietruszki i/lub świeżym lubczykiem.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Dodałam kminek ze względu na to, że kalarepa należy do kapustowatych ;)
- Rosół wołowy gotowałam również z dodatkiem lubczyku i kminku.
- Wydaje mi się, że inne gatunki rosołu (warzywny, drobiowy), ale też kostki rosołowe nie sprawdzą się w tej zupie, ze względu na zbyt delikatny smak.
kusząco - intrygujące;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Tak jakby rosołek z kalarepką ;D Pewnie by mi smakował, bo kalarepę lubię w każdym wydaniu :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJakoś nie mogłam się jeszcze przekonać do kalarepy:) Może w tej postaci?:)
OdpowiedzUsuń