poniedziałek, 26 września 2011

Oberiba czyli zupa z kalarepy

Co prawda nie jestem Ślązaczką, ale kiedy w zeszłym tygodniu zobaczyłam w sklepie osiedlowym piękne kalarepki,jeszcze z liśćmi i pokusiłam się o zrobienie z nich zupy. Przepis "ściągnęła" (z drobnymi modyfikacjami) od Bernadety z jej bloga mój kulinarny pamietnik.
* OBERIBA *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: nie/tak
  • ilość porcji: 5-6
  • kalorie w całości: ok. ??? kcal
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas gotowania: 15 min.
SKŁADNIKI
  • rosół wołowy 1,5 l
  • kalarepa 2 szt.
  • ziemniaki 4 szt.
  • ugotowane mięso wołowe z rosołu
  • sól, pieprz, kminek, suszony lubczyk
  • koperek, natka pietruszki, lubczyk świeży
PRZYGOTOWANIE
  1. Oddzielić liście kalarepek od główek.
  2. Liście kalarepy oddzielić od nerwów i posiekać.
  3. Główki kalarep obrać i pokroić na plasterki, które następnie pokroić w paseczki.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić jak kalarepki.
  5. Kalarepki, liście kalarepek i ziemniaki zalać rosołem wołowym.
  6. Dodać sól, pieprz, kminek i suszony lubczyk.
  7. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10-15 min. aż warzywa będą miękkie.
  8. Pokroić ugotowane mięso wołowe z  rosołu i rozłożyć na talerzach.
  9. Zalać mięso gorącą zupą.
  10. Posypać zupę koperkiem, natką pietruszki i/lub świeżym lubczykiem.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Dodałam kminek ze względu na to, że kalarepa należy do kapustowatych ;)
  2. Rosół wołowy gotowałam również z dodatkiem lubczyku i kminku.
  3. Wydaje mi się, że inne gatunki rosołu (warzywny, drobiowy), ale też kostki rosołowe nie sprawdzą się w tej zupie, ze względu na zbyt delikatny smak.

3 komentarze:

  1. kusząco - intrygujące;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jakby rosołek z kalarepką ;D Pewnie by mi smakował, bo kalarepę lubię w każdym wydaniu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie mogłam się jeszcze przekonać do kalarepy:) Może w tej postaci?:)

    OdpowiedzUsuń