W ten weekend miałam specjalne zamówienie na obiad od naszego weekendowego Gościa - pierogi ruskie (przepis na farsz TUTAJ) i od TeŻeta - pierogi z kapustą i grzybami. Farsz na ten drugi rodzaj pierogów jest podobny do kapusty z grzybami podawanej z łazankami (przepis TUTAJ).
Tak więc prawie całą sobotę stałam w kuchni i lepiłam ogromne ilości pierogów, ale efekt smakowy był powalający. Zapraszam więc dzisiaj na:
Tak więc prawie całą sobotę stałam w kuchni i lepiłam ogromne ilości pierogów, ale efekt smakowy był powalający. Zapraszam więc dzisiaj na:
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: pierogi
- mięso: nie
- ilość: 50 szt.
- kalorie w całości: ???
- czas przygotowania farszu: 30 min.
- czas przygotowania pierogów: 2 godz. (przepis na ciasto na pierogi umieściłam TUTAJ)
- czas gotowania: porcjami po 3 - 5 min. od momentu wypłynięcia
SKŁADNIKI
- kapusta kwaszona 300 g
- prawdziwki suszone 25 g (świeże 100 g)
- cebula 100 g (1 szt. duża)
- olej 10 ml
- sól, pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE
- Prawdziwki suszone namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin.
- Namoczone grzyby pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Kiszoną kapustę poszatkować.
- Rozgrzać na patelni olej i zeszklić cebulę.
- Do woka wrzucić grzyby, dobrze wymieszać.
- Dusić grzyby przez około 10 min, podlewając wodą, w której się moczyły.
- Dorzucić do woka kapustę, wymieszać i wlać całą pozostałą wodę, w której moczyły się grzyby.
- Dusić kapustę pod przykryciem około 25 minut od czasu do czasu mieszając.
- W razie konieczności dolewać wodę.
- Po 25 minutach odparować nadmiar wody z woka.
- Spróbować i dodać ewentualnie sól oraz/lub pieprz w razie potrzeby.
- Nakładać farsz na wykrojone krążki ciasta i dalej postępować według instrukcji lepienia i gotowania pierogów STĄD.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Jeśli używam świeżych grzybów, to pomijam punkt 1 i używam zwykłej wody przegotowanej do podlewania kapusty ;)
- Kiedy skończy się woda z moczenia grzybów używam zwykłej wody przegotowanej.
- Zamiast prawdziwków można użyć podgrzybków.
- Zamiast grzybów leśnych można użyć pieczarek (chociaż smak będzie trochę innych).
- Powyższy farsz czyli duszoną kapustę kiszoną z prawdziwkami można podać z makaronem (przepis TU) pieczarkami używam jako nadzienie do kotletów zakarpackich (TUTAJ).
Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami, pychota :)
OdpowiedzUsuńu nas na 1 miejscu są jednak ruskie :D
UsuńUwielbiam! Inne do mnie nie przemawiają :). Poproszę parę :)
OdpowiedzUsuńProszę, poczęstuj się ;)
UsuńJestem pewna, że moje ruskie przemówiłyby jednak do Ciebie :D