niedziela, 28 października 2012

Pierogi z kapustą i grzybami - farsz

W ten weekend miałam specjalne zamówienie na obiad od naszego weekendowego Gościa - pierogi ruskie (przepis na farsz TUTAJ) i od TeŻeta - pierogi z kapustą i grzybami. Farsz na ten drugi rodzaj pierogów jest podobny do kapusty z grzybami podawanej z łazankami (przepis TUTAJ).
Tak więc prawie całą sobotę stałam w kuchni i lepiłam ogromne ilości pierogów, ale efekt smakowy był powalający. Zapraszam więc dzisiaj na:
* PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - FARSZ *

INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: pierogi
  • mięso: nie
  • ilość: 50 szt.
  • kalorie w całości: ???
  • czas przygotowania farszu: 30 min.
  • czas przygotowania pierogów: 2 godz. (przepis na ciasto na pierogi umieściłam TUTAJ)
  • czas gotowania: porcjami po 3 - 5 min. od momentu wypłynięcia
SKŁADNIKI
  • kapusta kwaszona 300 g
  • prawdziwki suszone 25 g (świeże 100 g)
  • cebula 100 g (1 szt. duża)
  • olej 10 ml
  • sól, pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE
  1. Prawdziwki suszone namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin.
  2. Namoczone grzyby pokroić w kostkę.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  4. Kiszoną kapustę poszatkować.
  5. Rozgrzać na patelni olej i zeszklić cebulę.
  6. Do woka wrzucić grzyby, dobrze wymieszać.
  7. Dusić grzyby przez około 10 min, podlewając wodą, w której się moczyły.
  8. Dorzucić do woka kapustę, wymieszać i wlać całą pozostałą wodę, w której moczyły się grzyby.
  9. Dusić kapustę pod przykryciem około 25 minut od czasu do czasu mieszając.
  10. W razie konieczności dolewać wodę.
  11. Po 25 minutach odparować nadmiar wody z woka.
  12. Spróbować i dodać ewentualnie sól oraz/lub pieprz w razie potrzeby.
  13. Nakładać farsz na wykrojone krążki ciasta i dalej postępować według instrukcji lepienia i gotowania pierogów STĄD.
* SMACZNEGO *


POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Jeśli używam świeżych grzybów, to pomijam punkt 1 i używam zwykłej wody przegotowanej do podlewania kapusty ;)
  2. Kiedy skończy się woda z moczenia grzybów używam zwykłej wody przegotowanej.
  3. Zamiast prawdziwków można użyć podgrzybków.
  4. Zamiast grzybów leśnych można użyć pieczarek (chociaż smak będzie trochę innych).
  5. Powyższy farsz czyli duszoną kapustę kiszoną z prawdziwkami można podać z makaronem  (przepis TU) pieczarkami używam jako nadzienie do kotletów zakarpackich (TUTAJ).

4 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas na 1 miejscu są jednak ruskie :D

      Usuń
  2. Uwielbiam! Inne do mnie nie przemawiają :). Poproszę parę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę, poczęstuj się ;)
      Jestem pewna, że moje ruskie przemówiłyby jednak do Ciebie :D

      Usuń