Moim ulubionym gatunkiem pierogów są ruskie (zaraz po wigilijnych pierogach ze śliwkami z pestką). Nie mają one jednak żadnego związku z Rosją tylko Rusią, czyli terenami dzisiejszej Ukrainy. Podobno farsz ten wymyślony został przez Polaków na Kresach Wschodnich. Za naszą obecną wschodnią granicą spotkałam się z nazwą "pierogi polskie" na określenie naszych "pierogów ruskich" :) Ruskie, polskie czy ukraińskie pierogi te są klasyką w naszej kuchni polskiej...
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: pierogi
- mięso: nie
- ilość: 60 - 70 szt.
- kalorie w całości: ???
- czas przygotowania farszu: 30 min.
- czas przygotowania pierogów: 2 godz. (przepis na ciasto na pierogi umieściłam TUTAJ)
- czas gotowania: porcjami po 3 - 5 min. od momentu wypłynięcia
SKŁADNIKI
- ziemniaki 500 g
- twaróg półtłusty 250 g
- cebula 1 szt. (150 g)
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować do miękkości ziemniaki w osolonej wodzie.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, aż do uzyskania złotego koloru.
- Rozgnieść ziemniaki w misce.
- Do ziemniaków dodać cebulkę i twaróg.
- Wszystko dokładanie wymieszać.
- Dodać sól i pieprz do smaku; dobrze wymieszać.
- Nakładać farsz na wykrojone krążki ciasta i dalej postępować według instrukcji lepienia i gotowania pierogów STĄD.
Uwielbiam pierogi ruskie, i całe szczęście moja 6-letnia córka też je lubi
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam pierogi ruskie :) Ostatnio jeszcze w pierogach ze szpinakiem się "rozlubowałam" :D
OdpowiedzUsuń