piątek, 7 października 2011

Pierogi ruskie - farsz

Moim ulubionym gatunkiem pierogów są ruskie (zaraz po wigilijnych pierogach ze śliwkami z pestką). Nie mają one jednak żadnego związku z Rosją tylko Rusią, czyli terenami dzisiejszej Ukrainy. Podobno farsz ten wymyślony został przez Polaków na Kresach Wschodnich. Za naszą obecną wschodnią granicą spotkałam się z nazwą "pierogi polskie" na określenie naszych "pierogów ruskich" :) Ruskie, polskie czy ukraińskie pierogi te są klasyką w naszej kuchni polskiej...
* PIEROGI RUSKIE - FARSZ *
pierogi ruskie - u mnie podawane sa zawsze ze śmietaną :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: pierogi
  • mięso: nie
  • ilość: 60 - 70 szt.
  • kalorie w całości: ???
  • czas przygotowania farszu: 30 min.
  • czas przygotowania pierogów: 2 godz. (przepis na ciasto na pierogi umieściłam TUTAJ)
  • czas gotowania: porcjami po 3 - 5 min. od momentu wypłynięcia
SKŁADNIKI
  • ziemniaki 500 g
  • twaróg półtłusty 250 g
  • cebula 1 szt. (150 g)
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotować do miękkości ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, aż do uzyskania złotego koloru.
  3. Rozgnieść ziemniaki w misce.
  4. Do ziemniaków dodać cebulkę i twaróg.
  5. Wszystko dokładanie wymieszać.
  6. Dodać sól i pieprz do smaku; dobrze wymieszać.
  7. Nakładać farsz na wykrojone krążki ciasta i dalej postępować według instrukcji lepienia i gotowania pierogów STĄD.
* SMACZNEGO *
najprostszy i najsmaczniejszy farsz na świecie - ziemniaki, twaróg, cebula :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Tego farszu nie da się zepsuć. Wystarczy tylko uważać na ilość soli i pieprzu.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi ruskie, i całe szczęście moja 6-letnia córka też je lubi

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam pierogi ruskie :) Ostatnio jeszcze w pierogach ze szpinakiem się "rozlubowałam" :D

    OdpowiedzUsuń