click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 20 października 2012

Smak Wigilii w słoneczny, październikowy piątek

W piątek naszła mnie ochota na na łazanki z kapustą i grzybami czyli klasykę polskiej kuchni wigilijnej. Podobne "zachciewajki" miałam również pod koniec maja i wtedy zjedliśmy z TeŻetem duszoną młoda kapustę z makaronem. Skoro jednak mamy teraz październik, to udusiłam tegoroczną kapustę kwaszoną z prawdziwkami. Aby jednak nie było zbyt wigilijnie na naszym stole, to zamiast łazanek domowych dodałam zwykły, gruby makaron.
* MAKARON  Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI *
makaron z kapustą i grzybami
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja
  • gatunek: sos do makaronu
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2 - 3
  • kalorie w całości: około 450 kcal
  • czas przygotowania: 10 min + 8 godzin moczenia grzybów suchych
  • czas gotowania: 40 min
SKŁADNIKI
  • makaron ugotowany 150 g
  • kapusta kwaszona 300 g
  • prawdziwki suszone 25 g (świeże 100 g)
  • cebula 190 g (1 szt. duża)
  • czosnek 2 ząbki
  • olej 10 ml
  • jałowiec, pieprz czarny ziarnisty
PRZYGOTOWANIE
  1. Prawdziwki suszone namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin.
  2. Namoczone grzyby pokroić w kostkę.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  4. Kiszoną kapustę poszatkować.
  5. Obrać i drobno posiekać czosnek.
  6. Rozgnieść w moździerzu jałowiec i pieprz.
  7. Rozgrzać w woku olej i zeszklić cebulę z czosnkiem.
  8. Do woka wrzucić grzyby, rozgnieciony jałowiec i pieprz. Dobrze wymieszać.
  9. Dusić grzyby przez około 10 min, podlewając wodą, w której się moczyły.
  10. Dorzucić do woka kapustę, wymieszać i wlać całą pozostałą wodę, w której moczyły się grzyby.
  11. Dusić kapustę pod przykryciem około 25 minut od czasu do czasu mieszając.
  12. W razie konieczności dolewać wodę.
  13. Po 25 minutach odparować nadmiar wody z woka.
  14. Spróbować i dodać ewentualnie sól oraz/lub pieprz w razie potrzeby.
  15. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić do kapusty i dobrze wymieszać.
  16. Podawać gorące na stół.
* SMACZNEGO *
prawdziwki z kapustką... mniam!
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Kapusta równie dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu :)
  2. Makaron może mieć dowolny kształt :P
  3. Dodatek łazanek, zamiast zwykłego makaronu zmienia to danie w wigilijne łazanki z kapusta i grzybami.
  4. Jeśli używam świeżych grzybów, to pomijam punkt 1 i używam zwykłej wody przegotowanej do podlewania kapusty ;)
  5. Kiedy skończy się woda z moczenia grzybów używam zwykłej wody przegotowanej.
  6. Można użyć pieprzu już zmielonego.
  7. Zamiast prawdziwków można użyć podgrzybków.
  8. Zamiast grzybów leśnych można użyć pieczarek (chociaż smak będzie trochę innych).
  9. Duszoną kapustę kiszoną z prawdziwkami używam jako farsz do pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami (TU), a z pieczarkami jako nadzienie do kotletów zakarpackich (TUTAJ).
Przepis dodany do akcji:

1 komentarz:

  1. Zapowiada się pysznie :) Musze któregoś dnia skusić się na taki obiad. Nie znam za bardzo świątecznych potraw, ale to jest zdecydowanie coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń