W piątek naszła mnie ochota na na łazanki z kapustą i grzybami czyli klasykę polskiej kuchni wigilijnej. Podobne "zachciewajki" miałam również pod koniec maja i wtedy zjedliśmy z TeŻetem duszoną młoda kapustę z makaronem. Skoro jednak mamy teraz październik, to udusiłam tegoroczną kapustę kwaszoną z prawdziwkami. Aby jednak nie było zbyt wigilijnie na naszym stole, to zamiast łazanek domowych dodałam zwykły, gruby makaron.
- posiłek: obiad, kolacja
- gatunek: sos do makaronu
- mięso: nie
- ilość porcji: 2 - 3
- kalorie w całości: około 450 kcal
- czas przygotowania: 10 min + 8 godzin moczenia grzybów suchych
- czas gotowania: 40 min
SKŁADNIKI
- makaron ugotowany 150 g
- kapusta kwaszona 300 g
- prawdziwki suszone 25 g (świeże 100 g)
- cebula 190 g (1 szt. duża)
- czosnek 2 ząbki
- olej 10 ml
- jałowiec, pieprz czarny ziarnisty
PRZYGOTOWANIE
- Prawdziwki suszone namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin.
- Namoczone grzyby pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Kiszoną kapustę poszatkować.
- Obrać i drobno posiekać czosnek.
- Rozgnieść w moździerzu jałowiec i pieprz.
- Rozgrzać w woku olej i zeszklić cebulę z czosnkiem.
- Do woka wrzucić grzyby, rozgnieciony jałowiec i pieprz. Dobrze wymieszać.
- Dusić grzyby przez około 10 min, podlewając wodą, w której się moczyły.
- Dorzucić do woka kapustę, wymieszać i wlać całą pozostałą wodę, w której moczyły się grzyby.
- Dusić kapustę pod przykryciem około 25 minut od czasu do czasu mieszając.
- W razie konieczności dolewać wodę.
- Po 25 minutach odparować nadmiar wody z woka.
- Spróbować i dodać ewentualnie sól oraz/lub pieprz w razie potrzeby.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić do kapusty i dobrze wymieszać.
- Podawać gorące na stół.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Kapusta równie dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu :)
- Makaron może mieć dowolny kształt :P
- Dodatek łazanek, zamiast zwykłego makaronu zmienia to danie w wigilijne łazanki z kapusta i grzybami.
- Jeśli używam świeżych grzybów, to pomijam punkt 1 i używam zwykłej wody przegotowanej do podlewania kapusty ;)
- Kiedy skończy się woda z moczenia grzybów używam zwykłej wody przegotowanej.
- Można użyć pieprzu już zmielonego.
- Zamiast prawdziwków można użyć podgrzybków.
- Zamiast grzybów leśnych można użyć pieczarek (chociaż smak będzie trochę innych).
- Duszoną kapustę kiszoną z prawdziwkami używam jako farsz do pierogów wigilijnych z kapustą i grzybami (TU), a z pieczarkami jako nadzienie do kotletów zakarpackich (TUTAJ).
Przepis dodany do akcji:
Zapowiada się pysznie :) Musze któregoś dnia skusić się na taki obiad. Nie znam za bardzo świątecznych potraw, ale to jest zdecydowanie coś dla mnie :-)
OdpowiedzUsuń