Przepis na typową, polską zupę fasolową zamieściłam w Notatniku Kuchennym w marcu (TUTAJ). Ostatnio jednak przygotowałam jej wersję z dwoma innymi gatunkami fasolek: mung i adzuki.
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. ??? kcal.
- czas przygotowania: 30 min. + 8 godzin moczenia fasolek
- czas gotowania: 50 - 60 min. + 30 minut czekania
SKŁADNIKI
- rosół wołowo-drobiowy 2,5 litra
- fasolka mung sucha 100 g
- fasolka adzuki sucha 100 g
- gotowane mięso drobiowe i/lub wołowe
- ziemniaki 3 szt. średnie (210 g)
- cebula 1 szt. duża (150 g)
- marchewka 2 szt. średnie (150 g)
- pietruszka 2 szt. średnie (150 g)
- seler korzeniowy 100 g (0,5 główki małej)
- por (część jasnozielona) 50 g
- sól, pieprz mielony, kminek mielony
- zioła świeże lub suszone: majeranek, szałwia, mięta, lubczyk, natka pietruszki
- olej
PRZYGOTOWANIE
- Oba gatunki fasolek moczyć w zimnej wodzie przez około 8 godzin.
- Wlać rosół do dużego garnka.
- Mięso, na którym gotował się rosół, pokroić w kostkę.
- Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
- Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy obrać. Pokroić w małą kostkę.
- Cebulę, por obrać, drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i pora. Wrzucić je do bulionu.
- Dodać do garnka pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy) i mięso.
- Odlać fasolki z wody, w której się moczyły.
- Wrzucić fasolkę adzuki do bulionu.
- Wsypać przyprawy: sól, pieprz mielony, kminek mielony oraz te zioła, które są suszone.
- Gotować 15 minut na małym ogniu.
- Następnie dodać fasolkę mung i gotować następne 30 minut.
- Dodać drobno posiekane świeże zioła, zgasić ogień pod garnkiem
- Podawać gorącą posypaną świeżymi ziołami.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Fasolka adzuki powinna gotować się ok. 45 minut, a mung ok. 30 minut.
- Moczenie fasolek można lekko przyspieszyć zalewając je gorącą wodą ;)
- Ilość mięsa w zupie zależy od tego, ile go zostało z gotowania rosołu :)
fasolowa, smak dzieciństwa. pyszności ;)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja ;)
OdpowiedzUsuńMam fasolę mung w szafce :) Kiedyś próbowałem ją gotować, ale strasznie szybko mi się rozgotowała na papkę ;)
OdpowiedzUsuńu mnie po 30 minutach była ok, ale drugiego dnia po podgrzaniu zupy trochę już "się rozciapciała". Adzuki wytrzymała bez problemu :)
Usuń