Wiosna zbliża się szybkimi krokami, a u nas nadal królują ciężkie, zawiesiste i tłuste zupy. Taka jest też dzisiejsza:
* ZUPA FASOLOWA *
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak
- ilość porcji: 6-8
- kalorie w całości (moja wersja): ok. ??? kcal.
- czas przygotowania: 30 min.
- czas gotowania: 50 - 60 min. + 30 minut czekania
SKŁADNIKI
- boczek wędzony surowy 450 g
- kurczak (u mnie 2 udka i 2 skrzydełka)
- warzywa do ugotowania bulionu: marchew, pietruszka, seler korzeniowy, por, cebula, czosnek
- przyprawy do ugotowania bulionu: sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca biała, kminek w ziarnach, majeranek, lubczyk, cząber, natka pietruszki
- fasola z puszki 1 puszka (400 g)
- kiełbasa 180 g
- ziemniaki 5 szt. średnie (370 g)
- cebula 1 szt. duża (200 g)
- marchewka 1 szt. duża (190 g)
- pietruszka 2 szt. średnie (100 g)
- seler korzeniowy 100 g (0,5 główki małej)
- seler naciowy 50 g (1 łodyga)
- por (część jasnozielona) 70 g
- czosnek 3 ząbki
- sól, pieprz mielony, kminek mielony
- zioła świeże lub suszone: majeranek, szałwia, mięta, lubczyk, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Boczek pokroić w kostkę. Włożyć do garnka.
- Do boczku dodać podzielonego na porcje kurczaka.
- Warzywa na bulion obrać i dołożyć do mięsa.
- Cebulę do bulionu przypiec na ogniu i dołożyć do mięsa.
- Do garnka dodać przyprawy do bulionu i gotować na małym ogniu około 40 min.
- Po tym czasie przecedzić bulion.
- Boczek wrzucić z powrotem do bulionu.
- Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
- Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy obrać. Pokroić w małą kostkę.
- Kiełbasę i seler naciowy pokroić w małą kostkę.
- Cebulę, por obrać, drobno posiekać.
- Czosnek obrać.
- Na patelni podsmażyć kiełbasę i wrzucić ją do bulionu.
- Na pozostałym na patelni tłuszczu z kiełbasy zeszklić cebulę i pora. Wrzucić je do bulionu.
- Dodać do garnka pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy, seler naciowy) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Wsypać przyprawy: sól, pieprz mielony, kminek mielony oraz te zioła, które są suszone.
- Gotować 10 minut na małym ogniu.
- Następnie dodać fasolę z puszki razem z płynem i zagotować.
- Dodać drobno posiekane świeże zioła, zgasić ogień pod garnkiem i odczekać minimum 30 minut.
- Zagotować zupę raz jeszcze i podawać gorącą posypaną natką pietruszki.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast fasoli z puszki można użyć suszonej fasoli. Wtedy trzeba ją moczyć minimum 12 godzin, wrzucić do zupy w punkcie 7 i gotować zupę w tym miejscu około 2 godziny (punkt 7b będzie brzmiał "gotować bulion z boczkiem i fasolą 2 godziny na małym ogniu").
- Elementy przepisu zaznaczone na ZIELONO są związane wyłącznie z gotowaniem bulionu.
- Warzywa z bulionu można zużyć do tradycyjnej polskiej sałatki warzywnej.
- Następnym razem dodam dwie puszki fasoli, bo jedna to trochę za mało.
Lubię fasolową, jest idealna na chłodne dni:)
OdpowiedzUsuńJak to Konus mówi przed kolacją "Mniam, mniam!"
OdpowiedzUsuń