niedziela, 11 marca 2012

Zupa fasolowa

Wiosna zbliża się szybkimi krokami, a u nas nadal królują ciężkie, zawiesiste i tłuste zupy. Taka jest też dzisiejsza:
* ZUPA FASOLOWA *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 6-8
  • kalorie w całości (moja wersja): ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 30 min.
  • czas gotowania: 50 - 60 min. + 30 minut czekania
SKŁADNIKI
  • boczek wędzony surowy 450 g
  • kurczak (u mnie 2 udka i 2 skrzydełka)
  • warzywa do ugotowania bulionu: marchew, pietruszka, seler korzeniowy, por, cebula, czosnek
  • przyprawy do ugotowania bulionu: sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca biała, kminek w ziarnach, majeranek, lubczyk, cząber, natka pietruszki
  • fasola z puszki 1 puszka (400 g)
  • kiełbasa 180 g
  • ziemniaki 5 szt. średnie (370 g)  
  • cebula 1 szt. duża (200 g)
  • marchewka 1 szt. duża (190 g)
  • pietruszka 2 szt. średnie (100 g)
  • seler korzeniowy 100 g (0,5 główki małej)
  • seler naciowy 50 g (1 łodyga)
  • por (część jasnozielona) 70 g
  • czosnek 3 ząbki
  • sól, pieprz mielony, kminek mielony
  • zioła świeże lub suszone: majeranek, szałwia, mięta, lubczyk, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  1. Boczek pokroić w kostkę. Włożyć do garnka.
  2. Do boczku dodać podzielonego na porcje kurczaka.
  3. Warzywa na bulion obrać i dołożyć do mięsa.
  4. Cebulę do bulionu przypiec na ogniu i dołożyć do mięsa.
  5. Do garnka dodać przyprawy do bulionu i gotować na małym ogniu około 40 min.
  6. Po tym czasie przecedzić bulion.
  7. Boczek wrzucić z powrotem do bulionu.
  8. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
  9. Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy obrać. Pokroić w małą kostkę.
  10. Kiełbasę i seler naciowy pokroić w małą kostkę.
  11. Cebulę, por obrać, drobno posiekać.
  12. Czosnek obrać.
  13. Na patelni podsmażyć kiełbasę i wrzucić ją do bulionu.
  14. Na pozostałym na patelni tłuszczu z kiełbasy zeszklić cebulę i pora. Wrzucić je do bulionu.
  15. Dodać do garnka pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy, seler naciowy) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  16. Wsypać przyprawy: sól, pieprz mielony, kminek mielony oraz te zioła, które są suszone.
  17. Gotować 10 minut na małym ogniu.
  18. Następnie dodać fasolę z puszki razem z płynem i zagotować.
  19. Dodać drobno posiekane świeże zioła, zgasić ogień pod garnkiem i odczekać minimum 30 minut.
  20. Zagotować zupę raz jeszcze i podawać gorącą posypaną natką pietruszki.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast fasoli z puszki można użyć suszonej fasoli. Wtedy trzeba ją moczyć minimum 12 godzin, wrzucić do zupy w punkcie 7 i gotować zupę w tym miejscu około 2 godziny (punkt 7b będzie brzmiał "gotować bulion z boczkiem i fasolą 2 godziny na małym ogniu").
  2. Elementy przepisu zaznaczone na ZIELONO są związane wyłącznie z gotowaniem bulionu.
  3. Warzywa z bulionu można zużyć do tradycyjnej polskiej sałatki warzywnej.
  4. Następnym razem dodam dwie puszki fasoli, bo jedna to trochę za mało.

2 komentarze:

  1. Lubię fasolową, jest idealna na chłodne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to Konus mówi przed kolacją "Mniam, mniam!"

    OdpowiedzUsuń