click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 25 marca 2012

Krupnik z kaszy jęczmiennej

Dawno mnie tu nie było... W tym czasie miałam urwanie głowy w pracy i wyjazd na konferencję. Korzystam więc ostatnio z wypróbowanych przepisów na szybkie dania i nie mam, niestety, czasu na eksperymenty. W sobotę udało mi się jednak "popełnić" tradycyjny krupnik. W szafkach znalazłam kaszę jęczmienną i z nią zrobiłam zupę, ale następnym razem kupię pęczak do krupniku. A póki co, dzisiaj przepis na:
* KRUPNIK Z KASZY JĘCZMIENNEJ*
krupnik jęczmienny a w środku talerza ukrywa się skrzydełko z kurczaka :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak/nie (bulion mięsny)
  • ilość porcji: 4-6
  • kalorie w całości (moja wersja): ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas gotowania: 0,5 godz.
SKŁADNIKI
  • bulion drobiowo-wołowy 2 litry
  • marchewka 2 szt. średnie (150 g)
  • pietruszka 2 szt. małe (50 g)
  • seler korzeniowy 0,5 szt. małej (100 g)
  • seler naciowy 3 łodygi średnie (100 g)
  • ziemniaki 2 szt. średnie (200 g)
  • kasza jęczmienna perłowa 100 g
  • cebula 1 szt.duża (130 g)
  • por 1 ciemnozielona część (70 g)
  • czosnek 3 małe ząbki
  • sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy
PRZYGOTOWANIE
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy oraz ziemniaki pokroić na małe kawałki.
  2. Posiekać na drobne paseczki cebulę i por.
  3. Wrzucić do garnka marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy, cebulę oraz por.
  4. Zalać warzywa bulionem i "dosmaczyć" pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Gotować warzywa w bulionie ok. 5 minut.
  6. Kaszę jęczmienną dodać do zupy i gotować około 10 minut.
  7. Do zupy dodać ziemniaki i gotować kolejne 10 minut.
  8. Spróbować i dosolić do smaku.
  9. Podawać zupę posypaną natką pietruszki lub koperkiem z ewentualną "wkładką mięsną" z mięsa, na którym gotował się bulion.
* SMACZNEGO *
zawsze mnie zastanawia ten specyficzny kolor krupniku...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Jeśli bulion jest bardzo mocny, część  jego ilości można zastąpić wodą.
  2. Ilość soli zależy od słoności bulionu.

2 komentarze:

  1. uwielbiam krupnik, zawsze robię więcej i część mrożę.

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedna z moich ukochanych zup a naj naj naj mojej Córci. Często więc u nas gości :)

    OdpowiedzUsuń