click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 1 kwietnia 2012

Zapiekanka ryżowo-tuńczykowo-warzywna

Dzisiejsze popołudnie jest moim pierwszym wolnym popołudniem od zeszłej niedzieli. Praca, praca i jeszcze raz praca pochłania mnie całkowicie... Całe szczęście, że ją lubię :)
Udało mi się już dzisiaj nastawić musztardę do fermentacji i na Wielkanoc będzie "jak znalazł". Poza tym nastawiłam do kiełkowania małą dekorację z rzeżuchy.
Takiego przystojniaka dostałam...
... w sam raz na rzeżuszkę :)
Mam teraz również czas na zapisanie w moim Notatniku przepisu, który powstał na szybko w piątek, czyli zapiekanki ryżowo-tuńczykowo-warzywnej. Podobną potrawę prezentowałam TUTAJ, ale bez tuńczyka i z gotowanymi warzywami. Tym razem musiałam podeprzeć się mrożonymi warzywami.
* ZAPIEKANKA RYŻOWO-TUŃCZYKOWO-WARZYWNA *
Zdjęcie poruszone, ale spieszyłam się do jedzenia ;)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zapiekanka
  • mięso: tak (ryba)
  • ilość porcji: 2 - 3
  • kalorie w całości: ok. 1400 - 1500 kcal
  • czas przygotowania: 5 min.
  • czas gotowania ryżu: 20 - 35 min.
  • czas przygotowania sosu śmietanowego:  10 - 15 min.
  • czas pieczenia: 40 min.
SKŁADNIKI
  • ryż (biały, brązowy) 100 g suchego (ok. 250 g po ugotowaniu)
  • mrożona mieszanka warzywna (u mnie leczo: pomidory, papryka, cukinia, cebula) 450 g
  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka (130 g po odsączeniu)
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • sos śmietanowy 500 ml (TAKI) doprawiony solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową
  • świeże zioła: bazylia, oregano, majeranek, natka pietruszki, szałwia
PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotować ryż.
  2. Zrobić sos śmietanowy, dodając do niego sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową.
  3. Pokroić cebulę w półkrążki.
  4. Tuńczyka odsączyć na sitku z zalewy.
  5. Ugotowany ryż ułożyć na dnie zimnego prodiża (naczynia do zapiekania).
  6. Posypać ryż cebulą. 
  7. Rozsypać warzywa mrożone na wierzchu.
  8. Równomiernie rozłożyć tuńczyka na warzywach.
  9. Drobno posiekać zioła i posypać nimi wierzch potrawy.
  10. Zalać dokładnie warzywa, tuńczyka i ryż sosem śmietanowym.
  11. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez 40 min.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Do zapiekanek zazwyczaj używam ryżu brązowego, który oprócz tego, że jest zdrowszy, nie rozgotowuje się w trakcie pieczenia na "papkę", jak ma to w zwyczaju ryż biały.
  2. Zamiast sosu śmietanowego można użyć beszamelu.
  3. Można dodać dowolną mrożona mieszankę warzywną lub samemu pokroić świeże warzywa.
  4. Świeże zioła można zastąpić suszonymi.
  5. Wierzch zapiekanki można posypać tartym serem żółtym.
  6. Jako że jestem szczęśliwą posiadaczką prodiża, to podane parametry temperaturowo-czasowe pieczenia odnoszą się do tego urządzenia. Czas pieczenia w zwykłym piekarniku, rozgrzanym przed wstawieniem do niego zapiekanki, należy dopasować sobie eksperymentalnie ;)

2 komentarze: