Dzisiejsze popołudnie jest moim pierwszym wolnym popołudniem od zeszłej niedzieli. Praca, praca i jeszcze raz praca pochłania mnie całkowicie... Całe szczęście, że ją lubię :)
Udało mi się już dzisiaj nastawić musztardę do fermentacji i na Wielkanoc będzie "jak znalazł". Poza tym nastawiłam do kiełkowania małą dekorację z rzeżuchy.
Takiego przystojniaka dostałam... |
... w sam raz na rzeżuszkę :) |
Mam teraz również czas na zapisanie w moim Notatniku przepisu, który powstał na szybko w piątek, czyli zapiekanki ryżowo-tuńczykowo-warzywnej. Podobną potrawę prezentowałam TUTAJ, ale bez tuńczyka i z gotowanymi warzywami. Tym razem musiałam podeprzeć się mrożonymi warzywami.
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: zapiekanka
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: 2 - 3
- kalorie w całości: ok. 1400 - 1500 kcal
- czas przygotowania: 5 min.
- czas gotowania ryżu: 20 - 35 min.
- czas przygotowania sosu śmietanowego: 10 - 15 min.
- czas pieczenia: 40 min.
SKŁADNIKI
- ryż (biały, brązowy) 100 g suchego (ok. 250 g po ugotowaniu)
- mrożona mieszanka warzywna (u mnie leczo: pomidory, papryka, cukinia, cebula) 450 g
- tuńczyk w sosie własnym 1 puszka (130 g po odsączeniu)
- cebula 1 szt. (100 g)
- sos śmietanowy 500 ml (TAKI) doprawiony solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową
- świeże zioła: bazylia, oregano, majeranek, natka pietruszki, szałwia
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować ryż.
- Zrobić sos śmietanowy, dodając do niego sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową.
- Pokroić cebulę w półkrążki.
- Tuńczyka odsączyć na sitku z zalewy.
- Ugotowany ryż ułożyć na dnie zimnego prodiża (naczynia do zapiekania).
- Posypać ryż cebulą.
- Rozsypać warzywa mrożone na wierzchu.
- Równomiernie rozłożyć tuńczyka na warzywach.
- Drobno posiekać zioła i posypać nimi wierzch potrawy.
- Zalać dokładnie warzywa, tuńczyka i ryż sosem śmietanowym.
- Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez 40 min.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Do zapiekanek zazwyczaj używam ryżu brązowego, który oprócz tego, że jest zdrowszy, nie rozgotowuje się w trakcie pieczenia na "papkę", jak ma to w zwyczaju ryż biały.
- Zamiast sosu śmietanowego można użyć beszamelu.
- Można dodać dowolną mrożona mieszankę warzywną lub samemu pokroić świeże warzywa.
- Świeże zioła można zastąpić suszonymi.
- Wierzch zapiekanki można posypać tartym serem żółtym.
- Jako że jestem szczęśliwą posiadaczką prodiża, to podane parametry temperaturowo-czasowe pieczenia odnoszą się do tego urządzenia. Czas pieczenia w zwykłym piekarniku, rozgrzanym przed wstawieniem do niego zapiekanki, należy dopasować sobie eksperymentalnie ;)
fajny pomysł z tą musztardą:)
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda i brzmi wspaniale :)
OdpowiedzUsuń