click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 12 listopada 2011

Zapiekanka ryżowa bezmięsna

W ramach "przeglądu tygodnia" i biorąc pod uwagę piątkowość oraz Święto Niepodległości, nasz wczorajszy obiad był przygotowany z włoszczyzny z czwartkowego rosołu, nie zawierał mięsa i był biało (ryżowo, pietruszkowo, selerowo, cebulowo, śmietanowo) - czerwony (marchewkowy).
* ZAPIEKANKA RYŻOWA BEZMIĘSNA *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zapiekanka
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2 - 3
  • kalorie w całości: ok. 1200 - 1300 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas gotowania ryżu: 20 - 35 min.
  • czas przygotowania sosu śmietanowego:  10 - 15 min.
  • czas pieczenia: 40 min.
SKŁADNIKI
  • ryż (biały, brązowy) ugotowany 250 g
  • gotowana włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) 350 g
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • sos śmietanowy 500 ml (TAKI)
  • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa, bazylia, czosnek
PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotować ryż.
  2. Ugotować obraną włoszczyznę.
  3. Zrobić sos śmietanowy, dodając do niego sól, pieprz biały, gałkę muszkatołową, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Pokroić cebulę w półkrążki
  5. Ugotowany ryż ułożyć na dnie zimnego prodiża (naczynia do zapiekania).
  6. Pokroić ugotowaną włoszczyznę na plasterki i rozłożyć na ryżu.
  7. Posypać włoszczyznę cebulą.
  8. Zalać dokładnie warzywa i ryż sosem śmietanowym.
  9. Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez 40 min.
* SMACZNEGO *
Wygląd ma taki, jak widać na zdjęciu, ale za to smak obłędny :)

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Do zapiekanek używam ryżu brązowego, który oprócz tego, że jest zdrowszy, nie rozgotowuje się w trakcie pieczenia na "papkę", jak ma to w zwyczaju ryż biały.
  2. Zamiast sosu śmietanowego można użyć beszamelu.
  3. Włoszczyzny zazwyczaj nie gotuję osobno, tylko używam tej, na której gotowałam rosół.
  4. Wierzch zapiekanki można posypać tartym serem żółtym.
  5. Jako że jestem szczęśliwą posiadaczką prodiża, to podane parametry temperaturowo-czasowe pieczenia odnoszą się do tego urządzenia. Czas pieczenia w zwykłym piekarniku, rozgrzanym przed wstawieniem do niego zapiekanki, należy dopasować sobie eksperymentalnie ;)

1 komentarz:

  1. teraz mam dni, że mam ochotę własnie na takie bezmięsne dania! to mi się podoba! może ściągnę?? hmmm... tylko czy czas mi na to dziś pozwoli :(

    OdpowiedzUsuń