sobota, 12 listopada 2011

Sos śmietanowy do zapiekania

Podobnie, jak sos chrzanowy, poniższy sos jest typowo polski, bo przygotowany na zasmażce. W odróżnieniu od tego pierwszego, sos śmietanowy jest bardziej gęsty (ze względu na stosunek poszczególnych składników) i tym samym idealny do zapiekanek, jak zamiennik beszamelu.
* SOS ŚMIETANOWY *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: dodatek, sos
  • mięso: nie
  • ilość porcji: około 500 ml
  • kalorie (w całości): 840 kcal.
  • czas gotowania: 10 - 15 min.
SKŁADNIKI
  • bulion (rosół) 300 ml
  • śmietana 18 % 200 g
  • masło 82 % 30 g
  • mąka 30 g
  • dowolne przyprawy
PRZYGOTOWANIE
  1. Zagotować bulion.
  2. Masło rozgrzać w garnku.
  3. Wsypać mąkę do masła i energicznie rozmieszać trzepaczką.
  4. Smażyć mieszaninę do uzyskania jasno-złotego koloru.
  5. Wlać do zasmażki 250 ml gorącego bulionu.
  6. Energicznie rozmieszać zasmażkę w bulionie, aby nie zrobiły się kluski.
  7. Śmietanę zahartować pozostałym gorącym bulionem.
  8. Wlać śmietanę do sosu. Energicznie wymieszać.
  9. Dodać przyprawy.
  10. Ciągle mieszając gotować sos na małym ogniu przez około 5 min.
* SMACZNEGO *
Zapiekanka ryżowa bezmięsna, do której upieczenia (w prodiżu) używam właśnie sosu śmietanowego.
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. U mnie ta wersja idealnie sprawdza się właśnie do zapiekanek, zamiast beszamelu, np. do ryżowej zapiekanki bezmięsnejzapiekanki ryżowo-tuńczykowo-warzywnej lub zapiekanki mięsnej. Powyższa ilość sosu wystarcza na zapiekankę 2 - 3 osobową.
  2. Można dodać dowolne przyprawy. Zawsze jednak dodaję startą gałkę muszkatołową.
  3. Ilość soli należy ustalić w zależności od słoności bulionu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz