Podobnie, jak sos chrzanowy, poniższy sos jest typowo polski, bo przygotowany na zasmażce. W odróżnieniu od tego pierwszego, sos śmietanowy jest bardziej gęsty (ze względu na stosunek poszczególnych składników) i tym samym idealny do zapiekanek, jak zamiennik beszamelu.
* SOS ŚMIETANOWY *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: dodatek, sos
- mięso: nie
- ilość porcji: około 500 ml
- kalorie (w całości): 840 kcal.
- czas gotowania: 10 - 15 min.
SKŁADNIKI
- bulion (rosół) 300 ml
- śmietana 18 % 200 g
- masło 82 % 30 g
- mąka 30 g
- dowolne przyprawy
PRZYGOTOWANIE
- Zagotować bulion.
- Masło rozgrzać w garnku.
- Wsypać mąkę do masła i energicznie rozmieszać trzepaczką.
- Smażyć mieszaninę do uzyskania jasno-złotego koloru.
- Wlać do zasmażki 250 ml gorącego bulionu.
- Energicznie rozmieszać zasmażkę w bulionie, aby nie zrobiły się kluski.
- Śmietanę zahartować pozostałym gorącym bulionem.
- Wlać śmietanę do sosu. Energicznie wymieszać.
- Dodać przyprawy.
- Ciągle mieszając gotować sos na małym ogniu przez około 5 min.
* SMACZNEGO *
Zapiekanka ryżowa bezmięsna, do której upieczenia (w prodiżu) używam właśnie sosu śmietanowego. |
POMOCNICZE INFORMACJE
- U mnie ta wersja idealnie sprawdza się właśnie do zapiekanek, zamiast beszamelu, np. do ryżowej zapiekanki bezmięsnej, zapiekanki ryżowo-tuńczykowo-warzywnej lub zapiekanki mięsnej. Powyższa ilość sosu wystarcza na zapiekankę 2 - 3 osobową.
- Można dodać dowolne przyprawy. Zawsze jednak dodaję startą gałkę muszkatołową.
- Ilość soli należy ustalić w zależności od słoności bulionu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz