click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 27 marca 2013

Ni pies ni wydra, coś na kształt lazanii :)

Ostatnimi czasy złapała mnie "chętka" na wszelkiego rodzaju zapiekanki. W zeszłym tygodniu w Notatniku Kuchennym pojawił się przepis na pieczarki z cebulą pod mozzarellą, a dzisiaj przyszedł czas na zapiekankę mięsną, inspirowaną przepisem na lazanię.
* ZAPIEKANKA MIĘSNA W KOKILKACH*
zapiekanka mięsna z rozpuszczonym serem na wierzchu
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zapiekanka
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2 (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm)
  • kalorie w całości: ok. 2100 kcal
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas pieczenia: 20 min.
SKŁADNIKI
  • łopatka wieprzowa mielona 400 g
  • cebula 100 g
  • koncentrat pomidorowy 80 g
  • sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano
  • sos śmietanowy do zapiekania (1/3 porcji z TEGO przepisu)
  • makaron gruby 80 g (suchego makaronu)
  • ser żółty 100 g
  • świeża bazylia i oregano
PRZYGOTOWANIE
  1. Makron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Sos śmietanowy przygotować zgodnie z przepisem STĄD.
  3. Cebulę drobno posiekać.
  4. Ser żółty pokroić na plasterki.
  5. Świeże zioła posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
  7. Wrzucić na patelnię mięso mielone i przesmażyć je.
  8. Dorzucić do mięsa pokrojoną cebulę i dusić do zeszklenia.
  9. Do mięsa z cebulą dodać koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszać.
  10. Całość posolić, popieprzyć, dodać bazylię i oregano; dobrze wymieszać.
  11. Do kokilek nałożyć ugotowany makaron.
  12. Na makaron nałożyć masę mięsną.
  13. Mięso zalać sosem śmietanowym.
  14. Sos posypać posiekanymi świeżymi ziołami.
  15. Na wierzchu ułożyć plasterki sera.
  16. Kokilki umieścić w zimnym prodiżu.
  17. Włączyć prodiż do prądu i piec zapiekanki przez 20 minut.
  18. Wyjąć naczynka z zapiekanką z prodiża i podawać od razu na stół.
* SMACZNEGO *
mało fotogeniczne, ale za to przepyszne wnętrze zapiekanki :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast sera żółtego można użyć np. mozzarelli.
  2. Do zapiekanki pasują tez inne zioła: tymianek, czosnek, majeranek itp.
  3. Można zrobić zapiekankę w 1 dużym naczyniu, zamiast w 4 kokilkach.
  4. Jeśli kokilki wstawiane są do rozgrzanego prodiża, to czas zapiekania skraca się do 10 minut.

4 komentarze: