Dzisiejszy przepis, to nawet nie przepis, a raczej "sugestia podania" :)
* PIECZARKI I CEBULA ZAPIEKANE POD MOZZARELLĄ *
mam ostatnio "fioła" na te naczynka do zapiekania ;) |
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
- gatunek: zapiekanka
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 370 kcal + grzanki
- czas przygotowania: 20 min.
- czas pieczenia: 20 min.
SKŁADNIKI
- pieczarki 300 g
- cebula 150 g
- mozzarella 100 g
- sól, pieprz czarny mielony, majeranek suszony
- masło, olej
- chleb na grzanki do podania
PRZYGOTOWANIE
- Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki.
- Cebulę pokroić w piórka, a mozzarellę w plasterki.
- Żaroodporne naczynka do zapiekania posmarować wewnątrz masłem.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
- Wrzucić na patelnię cebulę i dusić do zeszklenia.
- Do cebuli dodać pieczarki. Całość posolić, popieprzyć, dodać majeranek i dobrze wymieszać.
- Dusić aż pieczarki puszczą sok.
- Całość z patelni przełożyć do wysmarowanych masłem naczynek.
- Na pieczarkach i cebuli ułożyć plasterki mozzarelli.
- Przykryć naczynko pokrywką, umieścić w zimnym prodiżu.
- Włączyć prodiż do prądu i piec zapiekankę przez 20 minut.
- Na kilka minut przed końcem zapiekania zrobić grzanki.
- Wyjąć naczynko z zapiekanką z prodiża i podawać od razu na stół razem z gorącymi grzankami.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Naczynka można nie przykrywać, wtedy mozzarella na górze ładnie się zrumieni.
- Mozzarellę można zastąpić innym dobrze rozpuszczającym się serem.
- Do zapiekanki pasują tez inne zioła: tymianek, oregano, bazylia, czosnek itp.
bardzo lubię ulegać takim sugestiom :) pycha!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńzapraszam Cię do wzięcia udziału w mojej akcji "Odchudzamy nasze dania" :)
OdpowiedzUsuńszczegóły znajdziesz na moim blogu :)
pozdrawiam cieplutko :)