poniedziałek, 18 marca 2013

Pieczarki i cebula zapiekane pod mozzarellą

Dzisiejszy przepis, to nawet nie przepis, a raczej "sugestia podania" :)
* PIECZARKI I CEBULA ZAPIEKANE POD MOZZARELLĄ *
mam ostatnio "fioła" na te naczynka do zapiekania ;)
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
  • gatunek: zapiekanka
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 370 kcal + grzanki
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas pieczenia: 20 min.
SKŁADNIKI
  • pieczarki 300 g
  • cebula 150 g
  • mozzarella 100 g
  • sól, pieprz czarny mielony, majeranek suszony
  • masło, olej
  • chleb na grzanki do podania
PRZYGOTOWANIE
  1. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki.
  2. Cebulę pokroić w piórka, a mozzarellę w plasterki.
  3. Żaroodporne naczynka do zapiekania posmarować wewnątrz masłem.
  4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
  5. Wrzucić na patelnię cebulę i dusić do zeszklenia.
  6. Do cebuli dodać pieczarki. Całość posolić, popieprzyć, dodać majeranek i dobrze wymieszać.
  7. Dusić aż pieczarki puszczą sok.
  8. Całość z patelni przełożyć do wysmarowanych masłem naczynek.
  9. Na pieczarkach i cebuli ułożyć plasterki mozzarelli.
  10. Przykryć naczynko pokrywką, umieścić w zimnym prodiżu.
  11. Włączyć prodiż do prądu i piec zapiekankę przez 20 minut.
  12. Na kilka minut przed końcem zapiekania zrobić grzanki.
  13. Wyjąć naczynko z zapiekanką z prodiża i podawać od razu na stół razem z gorącymi grzankami.
* SMACZNEGO *
tym razem postawiłam na prostotę i minimalizm w dodatkach ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Naczynka można nie przykrywać, wtedy mozzarella na górze ładnie się zrumieni.
  2. Mozzarellę można zastąpić innym dobrze rozpuszczającym się serem.
  3. Do zapiekanki pasują tez inne zioła: tymianek, oregano, bazylia, czosnek itp.

3 komentarze:

  1. bardzo lubię ulegać takim sugestiom :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam Cię do wzięcia udziału w mojej akcji "Odchudzamy nasze dania" :)

    szczegóły znajdziesz na moim blogu :)

    pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń