sobota, 16 marca 2013

Gulasz wieprzowy z pomarańczami i daktylami

Gulasz z wieprzowiny stał się ostatnio naszym ulubionym daniem obiadowym. Zazwyczaj robię go z TEGO przepisu, ale w poprzedni weekend postanowiłam połączyć smaki polskie (wieprzowina, pieczarki) ze smakami z dalekich krajów (harissa, pomarańcze, daktyle). Smak wyszedł ciekawy i mi danie smakowało, TeŻetowi już, niestety, mniej :(
* GULASZ WIEPRZOWY  Z POMARAŃCZAMI I DAKTYLAMI *
gulasz wieprzowy w pomarańczowym wydaniu :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 3-4
  • kalorie w całości: ok. 2100 - 2200 kcal (+ kuskus)
  • czas przygotowania: 20 min. + min. 1 godz. marynowania mięsa
  • czas duszenia: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI
  • łopatka wieprzowa 500 g
  • pieczarki 11 szt. dużych (400 g)
  • pomarańcza 2 szt. (400 g)
  • seler naciowy 4 łodygi (200 g)
  • cebula 2 szt. średnie (180 g)
  • daktyle suszone 100 g
  • czosnek 3 ząbki (9 g)
  • świeże zioła - mięta, melisa, szałwia 2 garści w sumie
  • olej 20 g
  • harissa marokańska, sól, cukier
PRZYGOTOWANIE
  1. Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę ok. 2 cm na 2 cm.
  2. Zamarynować kawałki mięsa harissie.
  3. Mięso odstawić na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce.
  4. Cebulę przekroić na pół i każdą połówkę na ćwiartki.
  5. Każdą łodygę selera pokroić na 8 kawałków.
  6. Pieczarki obrać, kapelusze pokroić w ćwiartki.
  7. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i każdą z nich przekroić na pół.
  8. Świeże zioła posiekać, a czosnek obrać z łupin.
  9. W woku rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z każdej strony.
  10. Dorzucić do mięsa cebulę i zredukować ogień pod wokiem.
  11. Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
  12. Dorzucić pieczarki, lekko je posolić i smażyć aż puszczą sok.
  13. Do woka wrzucić seler naciowy, pomarańcze, daktyle, czosnek i świeże zioła.
  14. Całość dobrze wymieszać.
  15. Dolać wodę, tak aby delikatnie przykrywała mięso i warzywa.
  16. Wok przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
  17. Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą i cukrem do smaku.
  18. Gulasz podawać z kuskusem, posypany świeżą miętą.
* SMACZNEGO *
gulasz wieprzowy tuż przed nałożeniem pokrywki w punkcie 16
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast łopatki można użyć szynki lub karkówki. Schab środkowy się nie nadaje - jest zbyt suchy.
  2. Gulasz powinno się gotować w garnku żeliwnym, ewentualnie emaliowanym z całą, nieuszkodzoną emalią.
  3. Ilość cukru zależy od słodkości pomarańczy i daktyli oraz własnych upodobań smakowych. Wpływa dość mocno jednak na kaloryczność dania
  4. Przepis na indyka w sosie pomarańczowym można znaleźć TUTAJ.

8 komentarzy:

  1. nie przepadam za daktylami, ale wydaje mi się że w takim towarzystwie będą najgorsze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daktyle praktycznie całe się rozpadają w trakcie duszenia i dają po prostu słodycz gulaszowi, więc polecam przepis także "wrogom" daktyli ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. w naszym domu co do pyszności zdania były podzielone :D

      Usuń
  3. zamieniłabym daktyle na coś innego, poza tym dla mnie ekstra, lubię łączyć smaki roznych kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam połączenie mięsa i daktyli, ale myślę, że np. figi też by pasowały.

      Usuń
  4. u mnie dzisiaj tez będzie gulasz z wołu ale z paprykami rożnej maści :)
    mniam, na daktyle w gulaszu bym nie wpadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie ostatnio powalił w sklepie stosunek cena papryk do ich jakości :(

      Usuń