Gulasz z wieprzowiny stał się ostatnio naszym ulubionym daniem obiadowym. Zazwyczaj robię go z TEGO przepisu, ale w poprzedni weekend postanowiłam połączyć smaki polskie (wieprzowina, pieczarki) ze smakami z dalekich krajów (harissa, pomarańcze, daktyle). Smak wyszedł ciekawy i mi danie smakowało, TeŻetowi już, niestety, mniej :(
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: gulasz
- mięso: tak
- ilość porcji: 3-4
- kalorie w całości: ok. 2100 - 2200 kcal (+ kuskus)
- czas przygotowania: 20 min. + min. 1 godz. marynowania mięsa
- czas duszenia: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI
- łopatka wieprzowa 500 g
- pieczarki 11 szt. dużych (400 g)
- pomarańcza 2 szt. (400 g)
- seler naciowy 4 łodygi (200 g)
- cebula 2 szt. średnie (180 g)
- daktyle suszone 100 g
- czosnek 3 ząbki (9 g)
- świeże zioła - mięta, melisa, szałwia 2 garści w sumie
- olej 20 g
- harissa marokańska, sól, cukier
PRZYGOTOWANIE
- Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę ok. 2 cm na 2 cm.
- Zamarynować kawałki mięsa harissie.
- Mięso odstawić na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce.
- Cebulę przekroić na pół i każdą połówkę na ćwiartki.
- Każdą łodygę selera pokroić na 8 kawałków.
- Pieczarki obrać, kapelusze pokroić w ćwiartki.
- Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i każdą z nich przekroić na pół.
- Świeże zioła posiekać, a czosnek obrać z łupin.
- W woku rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z każdej strony.
- Dorzucić do mięsa cebulę i zredukować ogień pod wokiem.
- Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
- Dorzucić pieczarki, lekko je posolić i smażyć aż puszczą sok.
- Do woka wrzucić seler naciowy, pomarańcze, daktyle, czosnek i świeże zioła.
- Całość dobrze wymieszać.
- Dolać wodę, tak aby delikatnie przykrywała mięso i warzywa.
- Wok przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
- Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą i cukrem do smaku.
- Gulasz podawać z kuskusem, posypany świeżą miętą.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast łopatki można użyć szynki lub karkówki. Schab środkowy się nie nadaje - jest zbyt suchy.
- Gulasz powinno się gotować w garnku żeliwnym, ewentualnie emaliowanym z całą, nieuszkodzoną emalią.
- Ilość cukru zależy od słodkości pomarańczy i daktyli oraz własnych upodobań smakowych. Wpływa dość mocno jednak na kaloryczność dania
- Przepis na indyka w sosie pomarańczowym można znaleźć TUTAJ.
nie przepadam za daktylami, ale wydaje mi się że w takim towarzystwie będą najgorsze ;)
OdpowiedzUsuńdaktyle praktycznie całe się rozpadają w trakcie duszenia i dają po prostu słodycz gulaszowi, więc polecam przepis także "wrogom" daktyli ;)
Usuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńw naszym domu co do pyszności zdania były podzielone :D
Usuńzamieniłabym daktyle na coś innego, poza tym dla mnie ekstra, lubię łączyć smaki roznych kuchni:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam połączenie mięsa i daktyli, ale myślę, że np. figi też by pasowały.
Usuńu mnie dzisiaj tez będzie gulasz z wołu ale z paprykami rożnej maści :)
OdpowiedzUsuńmniam, na daktyle w gulaszu bym nie wpadła :)
Mnie ostatnio powalił w sklepie stosunek cena papryk do ich jakości :(
Usuń