Gulasz z wieprzowiny to jeden z klasycznych przepisów kuchni polskiej. Mama zawsze podawała go z kaszą gryczaną... Ostatnio wracamy z TeŻetem do smaków z dzieciństwa, więc postanowiłam w ostatni weekend przygotować własnie gulasz wieprzowy, według wskazówek mojej Mamy.
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: gulasz
- mięso: tak
- ilość porcji: 4
- kalorie w całości: ok. 2200 kcal (+ podpłomyki/kasza/makaron)
- czas przygotowania: 30 min. + min. 2 godz. marynowania mięsa
- czas duszenia: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI
- szynka wieprzowa 600 g
- cebula 1 szt. duża (200 g)
- papryka zielona 1 szt. (170 g)
- marchewka 1 szt. duża (170 g)
- pieczarki 7 szt. (140 g)
- seler 0,5 szt. (100 g)
- por biała część 1 szt. (60 g)
- czosnek 4 ząbki (25 g)
- papryczka chilli suszona 1 szt.
- grzyby suszone 2 kapelusze duże
- olej 20 ml
- mąka (ok. 30 g)
- suszone zioła: majeranek, pieprz różnokolorowy ziarnisty, liść laurowy
- świeże zioła: majeranek, szałwia, rozmaryn, tymianek
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Szynkę wieprzową pokroić w kostkę ok. 2 cm na 2 cm.
- W moździerzu rozgnieść ziarna pieprzu.
- Zamarynować kawałki mięsa w soli, rozgniecionym pieprzu i suszonym majeranku.
- Mięso odstawić na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce.
- Cebulę i pora pokroić w piórka, ząbki czosnku obrać i drobno pokroić.
- Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki.
- Seler obrać i pokroić w dużą kostkę.
- Paprykę pokroić na dość duże kawałki.
- Pieczarki obrać, kapelusze pokroić w plasterki, a ogonki przekroić na pół.
- Paprykę chilli i suszone grzyby pokruszyć na kawałki.
- Świeże zioła posiekać.
- W woku rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z każdej strony.
- Wyjąć mięso z woka, a na pozostały olej wrzucić cebulę, czosnek i por.
- Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
- Do warzyw dorzucić plastry pieczarek, lekko posolić i smażyć aż pieczarki puszczą sok.
- Do woka wrzucić mięso, marchewkę, paprykę, seler, papryczkę chilli, suszone grzyby, liść laurowy i świeże zioła.
- Całość dobrze wymieszać.
- Dolać wodę, tak aby delikatnie przykrywała mięso i warzywa.
- Wok przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
- Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą do smaku.
- Ciągle mieszając dodawać do gulaszu mąkę przesiewaną przez sitko, aż do uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji.
- Podawać z podpłomykami, kaszą gryczaną, makaronem...
* SMACZNEGO *
wygląd gulaszowy czyli mało atrakcyjny, ale za to smak boski :) i te kruche kawałki mięsa... mniam |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast szynki można użyć łopatki lub karkówki. Schab środkowy się nie nadaje - jest zbyt suchy.
- Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi, smak gulaszu będzie bogatszy.
- Wielbiciele ostrych dań mogą dodać całą papryczkę chilli, ci o łagodniejszym podniebieniu niech pozbędą się nasion z chilli, przed wrzuceniem jej do gulaszu.
- Gulasz powinno się gotować w garnku żeliwnym, ewentualnie emaliowanym z całą, nieuszkodzoną emalią.
ooo chodzi za mną taki gulasz ;)
OdpowiedzUsuńoj lubimy gulasze wszelkie!!!
OdpowiedzUsuńmniam, taki gulasz na chłodne dni jest idealny!
OdpowiedzUsuńPychota, taki maminy gulasz to jedna z dań, które zaliczam do comfort food :)
OdpowiedzUsuń