Dzisiejszy przepis to kolejna wersja focacci. Po przepisach na focaccię
dzisiaj zapraszam na:
dzisiaj zapraszam na:
INFO
- posiłek: obiad, kolacja, impreza
- gatunek: focaccia, pizza, pieczywo
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w cieście: ok. 1000 kcal + dodatki (ok. 220 kcal)
- czas przygotowania: 30 min.
- czas rośnięcia: 1,5 godz.
- czas pieczenia: 30 min.
SKŁADNIKI
A. ciasto
- mąka pszenna 250 g + do podsypania
- woda 150 ml
- drożdże świeże 30 g
- oliwa 2 łyżeczki + do posmarowania
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- czarnuszka ziarna 1 łyżeczka
B. dodatki
- ser typu feta 120 g
- cebula 30 g
- świeże listki bazylii
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże i cukier rozpuścić w 150 ml szklanki wody (ciepłej).
- Wymieszać w misce mąkę, sól i ziarna czarnuszki.
- Do składników suchych wlać wodę z drożdżami i cukrem oraz oliwę
- Wyrobić ciasto.
- Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
- Odstawić ciasto na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie umyć listki bazylii, cebulę pokroić w piórka, a ser typu feta w kostkę.
- Po tym czasie uformować z ciasta placek o wymiarach prodiża, zrobić w nim zagłębienia palcami i posmarować oliwą.
- Na wierzchu ciasta ułożyć dodatki: listki bazylii w zagłębieniach ciasta, na nich kostki sera, wokół niego piórka cebuli.
- Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie rozgrzać prodiż.
- Ciasto włożyć do prodiża i piec focaccię około 30 min.
* SMACZNEGO *
uwielbiam upieczoną fetę :) mniam! |
grube, puszyste ciasto, gdzieniegdzie piegowate od czarnuszki |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
- Ciasto na focaccię jest trochę podobne do ciasta na grubą pizzę (TUTAJ).
- Oliwę zwykłą można zastąpić ziołową.
- Następnym razem nałożę więcej sera i cebuli na focaccię :)
focacci nigdy nie jadłam, ale prezentuje się znakomicie ;) i jeszcze ta feta...mmm ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
Jeśli nie jadłaś, to polecam spróbować :)
UsuńAle pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pysznie też smakowała :)
Usuń