click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 24 listopada 2012

Focaccia z serem typu feta


Dzisiejszy przepis to kolejna wersja focacci. Po przepisach na focaccię


dzisiaj zapraszam na:
* FOCACCIA Z SEREM TYPU FETA *
focaccia z serem typu feta
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja, impreza
  • gatunek: focaccia, pizza, pieczywo
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w cieście: ok. 1000 kcal + dodatki (ok. 220 kcal)
  • czas przygotowania: 30 min.
  • czas  rośnięcia: 1,5 godz.
  • czas pieczenia: 30 min.
SKŁADNIKI

    A. ciasto
  • mąka pszenna 250 g + do podsypania
  • woda 150 ml
  • drożdże świeże 30 g
  • oliwa 2 łyżeczki + do posmarowania
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka 
  • czarnuszka ziarna 1 łyżeczka
    B. dodatki 
  • ser typu feta 120 g
  • cebula 30 g
  • świeże listki bazylii
PRZYGOTOWANIE
  1. Drożdże i cukier rozpuścić w 150 ml szklanki wody (ciepłej).
  2. Wymieszać w misce mąkę, sól i ziarna czarnuszki.
  3. Do składników suchych wlać wodę z drożdżami i cukrem oraz oliwę
  4. Wyrobić ciasto.
  5. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
  6. Odstawić ciasto na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. W tym czasie umyć listki bazylii, cebulę pokroić w piórka, a ser typu feta w kostkę.
  8. Po tym czasie uformować z ciasta placek o wymiarach prodiża, zrobić w nim zagłębienia palcami i posmarować oliwą.
  9. Na wierzchu ciasta ułożyć dodatki: listki bazylii w zagłębieniach ciasta, na nich kostki sera, wokół niego piórka cebuli.
  10. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie rozgrzać prodiż.
  11. Ciasto włożyć do prodiża i piec focaccię około 30 min.
 * SMACZNEGO *
uwielbiam upieczoną fetę :) mniam!
grube, puszyste ciasto, gdzieniegdzie piegowate od czarnuszki
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
  2. Ciasto na focaccię jest trochę podobne do ciasta na grubą pizzę (TUTAJ).
  3. Oliwę zwykłą można zastąpić ziołową.
  4. Następnym razem nałożę więcej sera i cebuli na focaccię :)

4 komentarze:

  1. focacci nigdy nie jadłam, ale prezentuje się znakomicie ;) i jeszcze ta feta...mmm ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń