Od jakiegoś czasu miałam ochotę na focaccię (definicja z Wikipedii TUTAJ). A widząc dzisiaj rano facaccię z rozmarynem, oliwkami i mięsem u Wiewióry, już nie dałam rady się dłużej powstrzymywać i na kolację dla TeŻet i dla mnie była:
INFO
- posiłek: obiad, kolacja, impreza
- gatunek: focaccia, pizza, pieczywo
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w cieście: ok. 1000 kcal + dodatki
- czas przygotowania: 30 min.
- czas rośnięcia: 1,5 godz.
- czas pieczenia: 25 - 30 min.
SKŁADNIKI
A. ciasto
A. ciasto
- mąka pszenna 250 g + do podsypania
- woda 150 ml
- drożdże świeże 20 g
- oliwa czosnkowa (TAKA) 2 łyżeczki + do posmarowania
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- cebula 1 szt. duża (150 g)
- świeże zioła 1 garść (w sumie): rozmaryn, szałwia, tymianek, oregano
- pieprz biały
PRZYGOTOWANIE
- Drożdże i cukier rozpuścić w 150 ml szklanki wody (ciepłej).
- Wymieszać w misce mąkę i sól.
- Do składników suchych wlać wodę z drożdżami i cukrem oraz olej
- Wyrobić ciasto.
- Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
- Odstawić ciasto na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po tym czasie uformować z ciasta placek o wymiarach prodiża, zrobić w nim zagłębienia palcami i posmarować oliwą
- Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
- W tym czasie rozgrzać prodiż i pokroić cebulę w piórka.
- Ciasto włożyć do prodiża.
- Na wierzchu ciasta ułożyć dodatki - cebulę i gałązki świeżych ziół oraz posypać białym pieprzem.
- Piec focaccię około 25-30 min.
* SMACZNEGO *
zapach ziół rozniósł się po całym domu :) |
grube ciasto, a na wierzchu słodka cebulka z posmakiem ziół... mniam... |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
- Ciasto na focaccię jest trochę podobne do ciasta na grubą pizzę (TUTAJ).
- Oliwę czosnkową można zastąpić zwykłą albo ziołową.
Świetna! Uwielbiam każdą wersję focacci!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Uwielbiam, w moim wypadku szczególnie dobrze się sprawdza na wyjazdach.
OdpowiedzUsuńCo dziś zjem na śniadanie?