click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 10 czerwca 2012

Zupa podwójnie kalafiorowa

"To było mango? Są takie słodkie i smaczne, i zdrowe, i słodkie... Rzekłem „słodkie” dwa razy? Nic nie szkodzi. Mango może być podwójnie słodkie." - Król Julian
Znacie i kochacie Króla Juliana? Jeśli nie, to hańba Wam! :P
Chwała Mu!!
Zupa, którą ugotowałam w ten weekend jest właśnie jak takie mango, bo:
zupa może być podwójnie kalafiorowa :D
Zazwyczaj kupujemy kalafiora, oddzielamy różyczki i gotujemy je, a resztę kalafiora, czyli liście i łodygę, wyrzucamy. A tak łodyga, jak i liście również nadają się do zjedzenia. Poniższy przepis na zupę kalafiorową pozwala wykorzystać te niedoceniane części rośliny.
* ZUPA PODWÓJNIE KALAFIOROWA *
zupa podwójnie kalafiorowa podana tak jak lubię czyli ze skrzydełkiem kurczaka :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak/nie (bulion mięsny)
  • ilość porcji: 4-6
  • kalorie w całości (moja wersja): ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 30 min.
  • czas gotowania: 0,5 godz.
SKŁADNIKI
  • bulion drobiowy 1,5 litra
  • kalafior młody 1 szt, w tym:
    • kwiat 450 g
    • łodyga i grube nerwy liści 250 g
    • liście (miękkie części) 50 g
  • ziemniaki 1 szt. duża (250 g)
  • cebula 1 szt.duża (200 g)
  • marchewka 3 szt. małe (100 g)
  • pietruszka 2 szt. (100 g)
  • seler korzeniowy kawałek (100 g)
  • por 1 jasnozielona część (50 g)
  • olej 10 ml
  • sól, pieprz czarny mielony
  • świeże zioła: lubczyk, szałwia, oregano
PRZYGOTOWANIE
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy oraz ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki.
  2. Posiekać w drobną kostkę cebulę i por.
  3. Świeże zioła drobno posiekać.
  4. Kwiat kalafiora podzielić na różyczki.
  5. Z dużych liści kalafiora wyciąć grube nerwy. Miękkie części grubych liści oraz najdrobniejsze listki posiekać.
  6. Łodygę i grube nerwy dużych liści kalafiora pokroić w drobną kostkę.
  7. W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i por.
  8. Wrzucić do garnka marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy oraz łodygę i nerwy kalafiora.
  9. Zalać warzywa bulionem i gotować około 15 minut.
  10. Do zupy dodać ziemniaki i gotować kolejne 10 minut.
  11. Do zupy dodać różyczki i miękkie części liści kalafiora. Gotować 10 min.
  12. Do garnka dodać świeże zioła, spróbować i ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem do smaku.
  13. Podawać zupę posypaną świeżymi ziołami z ewentualną "wkładką mięsną" z mięsa, na którym gotował się bulion.
* SMACZNEGO *
z przodu widać kawałki łodygi i liści, a z tyłu różyczka kalafiora
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Świeże zioła można zastąpić suszonymi, ale trzeba je wtedy dodać w punkcie 9.
  2. Można użyć również bulionu drobiowo-wołowego lub wołowego.
  3. Jeśli bulion jest bardzo mocny, część  jego ilości można zastąpić wodą.
  4. Ilość soli zależy od słoności bulionu.
  5. Jeśli kupuję kalafiora lub brokuły i nie zużywam od razu łodygi i liści, to mrożę je. Później używam ich, np. do wzbogacenia smaku rosołu (info TUTAJ).
  6. Jeśli kalafior jest stary, to trzeba zdjąć z łodygi zewnętrzną, łykowatą warstwę.
ps. Przypominam, że Królowi Julianowi nie trzeba dziękować, wystarczy go wielbić na klęczkach :P
ps2. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o tym, jak należy czcić Króla Juliana koniecznie oglądajcie Comedy Central lub Nickelodeon.

1 komentarz: