"To było mango? Są takie słodkie i smaczne, i zdrowe, i słodkie...
Rzekłem „słodkie” dwa razy? Nic nie szkodzi. Mango może być podwójnie
słodkie." - Król Julian
Znacie i kochacie Króla Juliana? Jeśli nie, to hańba Wam! :PChwała Mu!! |
Zupa, którą ugotowałam w ten weekend jest właśnie jak takie mango, bo:
zupa może być podwójnie kalafiorowa :D
Zazwyczaj kupujemy kalafiora, oddzielamy różyczki i gotujemy je, a resztę kalafiora, czyli liście i łodygę, wyrzucamy. A tak łodyga, jak i liście również nadają się do zjedzenia. Poniższy przepis na zupę kalafiorową pozwala wykorzystać te niedoceniane części rośliny.
* ZUPA PODWÓJNIE KALAFIOROWA *
zupa podwójnie kalafiorowa podana tak jak lubię czyli ze skrzydełkiem kurczaka :) |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak/nie (bulion mięsny)
- ilość porcji: 4-6
- kalorie w całości (moja wersja): ok. ??? kcal.
- czas przygotowania: 30 min.
- czas gotowania: 0,5 godz.
SKŁADNIKI
- bulion drobiowy 1,5 litra
- kalafior młody 1 szt, w tym:
- kwiat 450 g
- łodyga i grube nerwy liści 250 g
- liście (miękkie części) 50 g
- ziemniaki 1 szt. duża (250 g)
- cebula 1 szt.duża (200 g)
- marchewka 3 szt. małe (100 g)
- pietruszka 2 szt. (100 g)
- seler korzeniowy kawałek (100 g)
- por 1 jasnozielona część (50 g)
- olej 10 ml
- sól, pieprz czarny mielony
- świeże zioła: lubczyk, szałwia, oregano
PRZYGOTOWANIE
- Marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy oraz ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki.
- Posiekać w drobną kostkę cebulę i por.
- Świeże zioła drobno posiekać.
- Kwiat kalafiora podzielić na różyczki.
- Z dużych liści kalafiora wyciąć grube nerwy. Miękkie części grubych liści oraz najdrobniejsze listki posiekać.
- Łodygę i grube nerwy dużych liści kalafiora pokroić w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i por.
- Wrzucić do garnka marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy oraz łodygę i nerwy kalafiora.
- Zalać warzywa bulionem i gotować około 15 minut.
- Do zupy dodać ziemniaki i gotować kolejne 10 minut.
- Do zupy dodać różyczki i miękkie części liści kalafiora. Gotować 10 min.
- Do garnka dodać świeże zioła, spróbować i ewentualnie doprawić solą i/lub pieprzem do smaku.
- Podawać zupę posypaną świeżymi ziołami z ewentualną "wkładką mięsną" z mięsa, na którym gotował się bulion.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Świeże zioła można zastąpić suszonymi, ale trzeba je wtedy dodać w punkcie 9.
- Można użyć również bulionu drobiowo-wołowego lub wołowego.
- Jeśli bulion jest bardzo mocny, część jego ilości można zastąpić wodą.
- Ilość soli zależy od słoności bulionu.
- Jeśli kupuję kalafiora lub brokuły i nie zużywam od razu łodygi i liści, to mrożę je. Później używam ich, np. do wzbogacenia smaku rosołu (info TUTAJ).
- Jeśli kalafior jest stary, to trzeba zdjąć z łodygi zewnętrzną, łykowatą warstwę.
ps2. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o tym, jak należy czcić Króla Juliana koniecznie oglądajcie Comedy Central lub Nickelodeon.
uwielbiam kalafiora i zupę kalafiorową!!!
OdpowiedzUsuń