click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 9 czerwca 2012

Focaccia z cebulą i ziołami

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na focaccię (definicja z Wikipedii TUTAJ). A widząc dzisiaj rano facaccię z rozmarynem, oliwkami i mięsem u Wiewióry, już nie dałam rady się dłużej powstrzymywać i na kolację dla TeŻet i dla mnie była:
* FOCACCIA Z CEBULĄ I ZIOŁAMI*
focaccia z cebulą i ziołami
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja, impreza
  • gatunek: focaccia, pizza, pieczywo
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w cieście: ok. 1000 kcal + dodatki
  • czas przygotowania: 30 min.
  • czas  rośnięcia: 1,5 godz.
  • czas pieczenia: 25 - 30 min.
SKŁADNIKI

    A. ciasto
  • mąka pszenna 250 g + do podsypania
  • woda 150 ml
  • drożdże świeże 20 g
  • oliwa czosnkowa (TAKA) 2 łyżeczki + do posmarowania
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka 
    B. dodatki 
  • cebula 1 szt. duża (150 g)
  • świeże zioła 1 garść (w sumie): rozmaryn, szałwia, tymianek, oregano
  • pieprz biały
PRZYGOTOWANIE
  1. Drożdże i cukier rozpuścić w 150 ml szklanki wody (ciepłej).
  2. Wymieszać w misce mąkę i sól.
  3. Do składników suchych wlać wodę z drożdżami i cukrem oraz olej
  4. Wyrobić ciasto.
  5. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
  6. Odstawić ciasto na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  7. Po tym czasie uformować z ciasta placek o wymiarach prodiża, zrobić w nim zagłębienia palcami i posmarować oliwą
  8. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
  9. W tym czasie rozgrzać prodiż i pokroić cebulę w piórka.
  10. Ciasto włożyć do prodiża.
  11. Na wierzchu ciasta ułożyć dodatki - cebulę i gałązki świeżych ziół oraz posypać białym pieprzem.
  12. Piec focaccię około 25-30 min.
 * SMACZNEGO *
zapach ziół rozniósł się po całym domu :)
grube ciasto, a na wierzchu słodka cebulka z posmakiem ziół... mniam...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
  2. Ciasto na focaccię jest trochę podobne do ciasta na grubą pizzę (TUTAJ).
  3. Oliwę czosnkową można zastąpić zwykłą albo ziołową.

2 komentarze:

  1. Świetna! Uwielbiam każdą wersję focacci!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, w moim wypadku szczególnie dobrze się sprawdza na wyjazdach.

    Co dziś zjem na śniadanie?

    OdpowiedzUsuń